Energieleverancier Mega heft extra taks op zonnepanelen

Het lijkt in tijden van rijzende energieprijzen, van het roer omgooien richting hernieuwbare energie erg contra-intuïtief, toch gaat energieleverancier Mega eigenaars van zonnepanelen een extra heffing aanrekenen. Er zit weliswaar een zekere logica in, zegt Kurt Deman van mijnenergie.be.

Wat heeft Mega beslist?

Eind augustus besloot de energieleverancier dat prosumenten, eigenaars van zonnepanelen die nog met een analoge meter – en dus met terugdraaiende teller – werkten, een vergoeding moesten betalen. “Het gaat dan specifiek om nieuwe contracten vanaf 1 september, of verlengingen vanaf 1 november. Op de lopende contracten wordt niet ingebroken”, verduidelijkt Kurt Deman.

“De heffing wordt aangerekend op basis van het vermogen van de omvormer van de zonnepaneleninstallatie, en bedraagt voor de maand september 15 euro per kVA vermogen”, klinkt het (kVA staat voor kilovolt-ampère en drukt uit hoeveel gelijkstroom de omvormer maximaal kan omzetten in bruikbare wisselstroom, red.). “Voor een installatie met 4 kVA omvormervermogen gaat het dus om 60 euro per maand of 720 euro per jaar."

Dit bedrag komt boven op het prosumententarief, waar de leveranciers zelf geen inspraak in hebben. Dat is opgelegd door de energieregulatoren en de overheid.”

Die forfaitaire kost per kVA vermogen wordt elke maand herberekend, laat de energieleverancier nog weten.

Waarom komt de heffing er?

Waarom de heffing er precies komt? “Door de onbalanskosten”, aldus Deman. “Onbalans ontstaat wanneer er een tekort of juist een overschot aan stroom is op het elektriciteitsnet. De onbalanskosten zijn de kosten die een leverancier betaalt om vraag en aanbod op het stroomnet op elkaar af te stemmen. Die kosten zouden tot twintig keer hoger liggen bij eigenaars van zonnepanelen en die wil Mega nu recupereren bij de eigenaars.”

Waarom enkel voor eigenaars met een terugdraaiende teller?

“Om die onbalans zo klein mogelijk te houden, proberen energieleveranciers vooraf te voorspellen hoeveel stroom er zal worden verbruikt en geproduceerd op een bepaalde dag”, legt Deman uit. Voor zonnepaneeleigenaars met een terugdraaiende teller is dat heel moeilijk te bepalen, gaf de woordvoerster van Mega, Elsie Van Linthout, daarover eerder aan bij VRT NWS: “Bij de klanten met een digitale teller weten wij perfect hoeveel energie ze verbruiken en hoeveel ze op het net zetten. Die wordt telkens aan de geldende tarieven afgerekend, en daar zijn die extra kosten al in verwerkt.” Bij een analoge meter draait de meter gewoon terug en weet de leverancier dus niet hoeveel een prosument exact verbruikt en opwekt.

Kan de energieleverancier dit zomaar beslissen?

“Ja”, klinkt het bij de energiespecialist. “Aangezien het gaat om nieuwe contracten en verlengingen is dat legaal, op voorwaarde dat de leverancier er duidelijk over communiceert. Mega is daar overigens niet alleen in. Octa+ voerde eerder al een soortgelijke, weliswaar lagere heffing in. Het valt dus niet uit te sluiten dat ook andere leveranciers in de toekomst voor deze optie kiezen.”

Toch maar snel digitaal schakelen?

Of we dan toch maar snel de digitale meter in huis moeten halen? “De meeste mensen behouden liever zo lang mogelijk hun analoge meter, al is het voordeel beperkt”, zegt Deman. “Een ander alternatief om de heffing te ontlopen is dat je aan het einde van je contractduur kiest voor een leverancier die dergelijke vergoeding niet aanrekent.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media