livios logo

De architect

Als je een geschikte architect hebt gevonden, het eens bent over zijn precieze takenpakket en ereloon, is het moment gekomen om alles zwart op wit vast te leggen.

Precontract als tussenstap

Voordat je de architect belast met de volledige opdracht kan je hem ook een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren. Daarvoor kan je een precontract afsluiten. In dat onderzoek gaat de architect na of jouw wensen stedenbouwkundig en budgettair haalbaar zijn. Zo vermijd je dat je tot de ontdekking komt dat jouw project niet realistisch is, als je je handtekening al hebt gezet.

Wat moet er in het definitieve contract?

Goede afspraken maken goede vrienden. Het is dan ook belangrijk dat het contract zo correct en volledig mogelijk wordt opgesteld, zodat zowel jij als je architect weten wat de ene partij van de andere mag verwachten. Maar wat zijn nu de pijlers van een duidelijk contract?

  • Volledige identiteit van beide partijen;
  • Omschrijving bouwproject en het budget;
  • Het ereloon de betalingsmodaliteiten;
  • Precieze takenpakket van de architect;
  • Clausule ter onderbreking van het contract.

Identiteit partijen

Misschien vanzelfsprekend, maar daarom niet minder belangrijk: tussen welke twee partijen wordt het contract opgesteld?

contract tekenen handtekening

Goede afspraken maken goede vrienden: stel het contract zo volledig en precies mogelijk op.

Foto Livios
  

nieuwbouw huis woning sleutel-op-de-deur SOD werf Bredene Ploegstraat

Standaard in een contract is een omschrijving van het project en een vaste omlijning van het budget.

Foto Danneels
  

Bouwproject en budget

Het volgende punt is het bouwproject zelf. Waar ligt de bouwgrond in kwestie, wat zijn de richtdata voor de start en het einde van de werken, ... ?
Leg ook het bouwbudget vast en spreek af wat er gebeurt bij overschrijding van dat budget. Preciseer wat er allemaal onder dat bedrag valt. Is de som exclusief of inclusief btw? Zijn de kosten voor de aansluiting op de nutsleidingen al verrekend? En zit het ereloon er al in of is dat nog een aparte kost?

Ereloon en betalingsmodaliteiten

Specifieer hoe het ereloon is berekend en hoeveel je in totaal zal moeten betalen. Leg ook vast wanneer je hoeveel moet betalen. Het ereloon wordt immers typisch in verschillende schijven vergoed.

Precieze takenpakket

Een zeer belangrijke pijler in het contract. Wat mag je allemaal verwachten voor je centen? Puur wettelijk gezien is een architect verplicht om het ontwerp te maken, de uitvoering van de werken te controleren en je bij te staan tijdens de oplevering. Om alle onduidelijkheden weg te werken over wat jij allemaal van je architect verwacht bij jouw specifiek project, is het belangrijk dat je al zijn taken zo precies mogelijk vastlegt.

Misschien verwacht jij als zelfbouwer bijvoorbeeld dat je architect wat vaker zal controleren dan gebruikelijk is. Of misschien heb je zelf geen tijd om de handen uit de mouwen te steken, maar wil je wel op de hoogte blijven door middel van wekelijkse werfvergaderingen. Of wil je wat extra hulp bij het vergelijken van verschillende aannemerscontracten en offertes. Zet dat dan op papier.
Zeker als je het takenpakket van je architect wil beperken of uitbreiden. Je kan de architect bijvoorbeeld een mandaat geven waarmee hij bepaalde handelingen in jouw plaats voor zijn rekening neemt.

werkman meten.JPG

Vermeld ook hoe het ereloon wordt berekend en leg de betalingsmodaliteiten vast.


  

2010-05-20-09h31m34DSC_5093.JPG

Leg het takenpakket van je architect zo precies mogelijk vast: zo weet je wat je mag verwachten van je architect.

Foto Dewaele Woningbouw
  

Onderbreking van het contract

Hopelijk heb je het niet nodig, maar je doet er toch goed aan om een clausule op te nemen die verduidelijkt wat er gebeurt als er een kink in de kabel komt tussen beide partijen.

Voorbeeldcontract

Bij modelcontracten vind je een modelcontract dat een goede basis kan vormen voor jouw toekomstig contract. Let wel: elk bouwproject is anders, dus jouw specifieke situatie zal verschillen met deze in dit document.

Het voorontwerp

Als alles contractueel in orde is, is het tijd voor het echte werk. Een eerste concrete stap naar jouw toekomstige woning is het voorontwerp. Dan volgen de stedenbouwkundige aanvraag en het uitvoeringsdossier. Zodra dat allemaal in orde is, kan de zoektocht naar de juiste aannemers beginnen. In elke stap speelt de architect zijn rol. Ook bij de controle van je woning en de oplevering.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/de-architect/