livios logo

De landmeter-expert

Voor alle metingen en plannen die de juiste locatie en begrenzingen vastleggen, kan je wettelijk gezien enkel een beroep doen op een landmeter. Als je je bouwgrond moet laten opmeten en afpalen, kom je dus automatisch bij hem terecht. Maar ook onder meer muurovernames, schattingen, plaatsbeschrijvingen en schadeberekeningen behoren tot zijn takenpakket.

Opmeten, uitzetten en afpalen

Als er geen degelijk plan bij de verkoopakte van je bouwgrond zit, doe je er goed aan een landmeter te laten komen. Dikwijls wordt er immers onterecht aangenomen dat de perceelsgrenzen en oppervlakten vastliggen bij het kadaster. 
Deze kadastrale bepalingen hebben echter geen juridische waarde. De oppervlakten zijn dan ook geregeld onjuist. Na het uitmeten, bakent de landmeter het terrein en de grenzen af met merktekens.

landmeter

Het afpalen van terreinen en het opmaken van plannen die te maken hebben met begrenzingen mogen enkel uitgevoerd worden door een landmeter.

Foto Livios
  

beton afpalen uitzetten bouwgrond terrein werf

De landmeter duidt de grenzen van een terrein aan met merktekens.

Foto Livios
  

Laat je perceelsgrenzen checken

Ook als die markeringen al zijn aangebracht of er wel een plan bij de verkoopakte zit, kan het geen kwaad om het perceel te laten nameten. Het is al meer dan eens gebeurd dat grenspalen per ongeluk of zelfs moedwillig verplaatst of verwijderd werden. Te dikwijls gaan mensen ervan uit dat de perceelsgrenzen sowieso overeenkomen met een haag of een omheining die zich tussen de gronden van twee buren bevindt.

Muurovername, schattingen, ...

Het takenpakket van een landmeter gaat echter verder dan opmeten en afpalen. Zo kan een landmeter, net als een architect, tussenkomen bij een muurovername.
Hij kan ook plaatsbeschrijvingen of schattingen van onroerend goed uitvoeren. Hiervoor kan je uiteraard ook een beroep doen op je bank of een makelaar.
Je kan ook bij een landmeter terecht als je te kopen eigendom wil laten screenen. Dit kan je uiteraard ook laten doen door een architect of aannemer.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/de-landmeter-expert/