Alles wat je moet weten over de overname van een gemene muur

Bij de bouw van een halfopen of gesloten woning is het vaak onvermijdelijk om de gemene muur over te nemen. Maar hoe gebeurt dat? Een overzicht van je rechten en plichten. 

Wat zegt de wet over de gemene muur?

Volgens artikel 661 van het Burgerlijk Wetboek heeft iedere eigenaar van een erf dat paalt aan een muur, het recht om die muur geheel of gedeeltelijk gemeen te maken. Wel moet hij aan de eigenaar van de muur de helft vergoeden van zijn waarde ofwel de helft van de waarde van het gedeelte dat hij gemeen wil maken, en de helft van de waarde van de grond waarop de muur is gebouwd.

Eenheidsprijzen

Om er zeker van te zijn dat de juiste prijs wordt afgesproken, is het aangeraden de waardebepaling van de gemene muur te laten uitvoeren door een gezworen landmeter-expert vastgoed of een architect. Zij beroepen zich hiervoor op de eenheidsprijzen die halfjaarlijks worden aangepast. In principe komt de vergoeding voor de buur overeen met de helft van de waarde van de muur, maar door ouderdom en slijtage (vetusteit) mindert die waarde.

Registratie gemene muur

Het document van de gemeenmaking moet worden geregistreerd bij de FOD Financiën. Daarop moet je registratiekosten betalen. De muurovername is eigenlijk de verkoop van een stukje onroerend goed maar hiervan moet geen notariële akte opgesteld worden (registratie volstaat).

Wanneer muur overnemen?

Volgens de aloude traditie is de ‘eerst bouwende’ verplicht een scheidingsmuur te bouwen op de grens. In de traditionele bouwvoorschriften wordt een muur met een dikte van 30 cm voorgeschreven. Als ‘eerste bouwer’ mag je een nieuwe buurman niet beletten gebruik te maken van de gemeenschappelijke muur. Als de tweede bouwer gebruik maakt van deze muur, moet hij deze ook vergoeden, en dit voor de ingebruikname. Als de tweede bouwer geen gebruik maakt van deze muur, mag hij er ook geen werken aan uitvoeren zonder toestemming van de eerste bouwer.

Alleen wanneer de muur onvoldoende draagkrachtig is, (oud huis, onvoldoende diepe fundering) word je niet geacht de bestaande muur over te nemen. Een muur die wel draagkrachtig is niet overnemen en er je eigen muurtje tegenaan bouwen is niet aan te raden.

Wanneer is er sprake van een gemene muur?

Een muur is gemeen als beide eigenaars er een voordeel uit halen. Dit voordeel wordt ruim geïnterpreteerd en kan betrekking hebben op zowel isolatie, stabiliteit, windvrijheid….

Lees meer: De gemene muur in vogelvlucht.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat is de invloed van het verplichte asbestattest op de waarde van jouw woning?
Wat is de invloed van het verplichte asbestattest op de waarde van jouw woning?

Verkoop je een woning die gebouwd werd voor 2001? Dan ben je sinds november 2022 verplicht een asbestattest te laten opstellen. Zo’n attest geeft aan of de ...

Lees meer
Wat is het verschil tussen een ventilatiesysteem C en D?
Wat is het verschil tussen een ventilatiesysteem C en D?

Minimaal en gecontroleerd ventileren is meer dan vensters en deuren openzetten. Een gecontroleerde ventilatie zorgt voor het evenwicht tussen voldoende en...

Lees meer
Isolatiepremie voor daken van 6 euro/m² voor doe-het-zelvers: alle geschikte isolatiematerialen
Isolatiepremie voor daken van 6 euro/m² voor doe-het-zelvers: alle geschikte isolatiematerialen

Is jouw dakisolatie aan vervanging toe? Dan is dit hét moment om deze isolatieklus zélf aan te pakken. Als doe-het-zelver kom je namelijk in aanmerking...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken