livios logo

De vastgoedmakelaar

Waarom iemand anders inschakelen die je fors moet betalen als je het allemaal zelf kan doen zonder dat je het een euro kost? Een terechte vraag, want als je de makelaarscommissie kan uitschakelen, heb je een goede zaak gedaan. Anderzijds moet je je wel de vraag stellen of je het onroerend goed zelf wel verkocht kan krijgen voor de gewenste prijs.

Zekerheid, service and knowhow

  • De grotere zekerheid op een goede prijs voor je woning, de service en knowhow die je van een makelaar mag verwachten, vormt voor heel veel mensen de belangrijkste motivatie om voor de verkoop of de aankoop een makelaar in te schakelen.
  • Makelaars hebben een goede kijk op de waarde van de woning en prijzen in de buurt. Bovendien kan een makelaar ook advies verlenen over andere aspecten: de lening, stedenbouwkundige richtlijnen, fiscale aspecten.
  • Vastgoedmakelaars hebben de naam erg gedreven verkopers te zijn. Ze weten hoe ze met kopers en verkopers moeten onderhandelen, waardoor de transactie wellicht vlotter zal verlopen. Anderzijds kan dit ervoor zorgen dat zowel koper als verkoper te snel toehappen.
  • Enkel wie aangesloten is bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) mag de beroepstitel van makelaar dragen. Als je twijfelt, kan je altijd naar het aansluitingsnummer van de makelaar vragen en controleren bij het BIV.

Foto Getty Images
  

Foto Getty Images
  

Kosten en exclusiviteit van de makelaar

Twee vooroordelen tegenover makelaars zijn hun zogenaamde te hoge vraagprijs en het feit dat je als koper verplicht wordt een langlopend exclusief contract af te sluiten. Wat mag je hiervan geloven?

Kosten

Vastgoedmakelaars werken op basis van een commissie, die vrijwel altijd gebaseerd is op de waarde van het onroerend goed. Officiële barema's hiervoor bestaan niet, wel richtprijzen:

  • -65.000 euro: 5% van verkoopprijs
  • 65.000-125.000 euro: 4% van verkoopprijs
  • +125.000 euro: 3% van verkoopprijs

Voor dit bedrag zou je een totaalservice moeten ontvangen, die ook de schattingskosten en andere dossierkosten dekt.

Exclusiviteit

De meeste makelaars werken met 'exclusieve' contracten. Dit betekent dat zij het alleenrecht hebben om je woning te verkopen. 

  • Vermijd een boeteclausule die in werking treedt bij verbreking van de exclusiviteit. Deze clausule zet de makelaar immers niet echt aan tot haast.
  • Zorg ervoor dat de exclusiviteit beperkt is in tijd, tot 3 of maximum 6 maanden. Anders heb je in theorie niet meer het recht als particulier om je woning na 6 maanden zelf nog te verkopen, wat juridische consequenties kan hebben.

 

13 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/de-vastgoedmakelaar/