livios logo

Tiny houses in België: wat kan en mag?

Tiny houses veroveren vanuit Amerika ook stilaan de alternatieve woonmarkt in België, zo lezen we in Le Soir. Maar wat is zo’n tiny house en mag je er permanent in wonen? Wij vroegen het aan Arno Geunes, zaakvoerder van Tiny House Belgium.

Een tiny house is een kleine woning die doorgaans op wielen wordt gebouwd. Je hebt er het nodige comfort dankzij het slim gebruik van ruimte en technologieën. Zo kan je de woning gewoon aansluiten op het net, maar je kan ook off-the-grid leven met zonnepanelen, regenwaterrecuperatie en een composttoilet.

Systimber tiny house


© Systimber  

tiny house Systimber


© Systimber  

Amerikaans fenomeen

In Amerika is het erg populair bij jongeren die geen eigen huis kunnen of willen kopen, die zich niet op een vaste plaats willen vestigen of die niet jarenlang een lening willen afbetalen. Het kan ook geschikt zijn voor jongeren die voorlopig bij hun ouders in de tuin wonen of voor koppels die hun vader en moeder in huis nemen, maar toch hun privacy willen behouden. Maar kan dit zomaar volgens de Belgische wetgeving?

Hoe zit het in België?

De Belgische wetgeving rond tiny houses is erg vaag volgens Arno Geunes, zaakvoerder van Tiny House Belgium: “Een tiny house komt niet voor in de wetgeving en het is dan ook niet duidelijk of het onder een caravan, bijbouw, woning, … valt. Om het ergens neer te zetten zijn er wel mogelijkheden, want meerdere huisjes van ons hebben ook al een vergunning gekregen. Bij de gemeente zelf kan je navragen of je een tiny house bijvoorbeeld in je tuin mag zetten. Dat is afhankelijk van het stuk grond waarop je het wil zetten en van de regelgeving van gemeente tot gemeente.”

Is domiciliëring mogelijk?

“Het betekent niet dat als je een tiny house mag neerzetten, je er ook effectief in mag wonen”, benadrukt Arno Geunes. “Tiny houses worden niet als woning erkend omdat de bewoonbare oppervlakte kleiner is dan het verplichte aandeel dat de woonwetgeving voorschrijft. Voor domiciliëring moet je vaak naar achterpoortjes zoeken. Denk aan een cohousingproject met gemeenschappelijke ruimtes, die meetellen om aan de verplichte bewoonbare oppervlakte te komen. Of je moet je domicilieadres ergens anders zetten, maar dan woon je officieel niet in je tiny house.”

Wat kost het?

De prijzen van een tiny house variëren van 20.000 tot 55.000 euro naarmate de grootte en afwerkingsgraad. Volgens Le Soir bedraagt de gemiddelde prijs van een tiny house 42.000 euro. Dit type woningen heeft gemiddeld een oppervlakte van 22 m² en mag maximum 3,5 ton wegen zodat je het met een aanhangwagen nog kan transporteren.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/tiny-houses-in-belgie-wat-kan-en-mag/