livios logo

Advies: een verwittigd bouwheer is er 2 waard...

Het advies van een expert is van groot belang bij de aankoop van een te renoveren woning. Hij heeft immers oog voor problemen of mankementen die jij niet ziet. Bovendien kan de expert al een ruwe schatting maken van de kosten van het renovatieproject. Er zijn drie experten, elk met hun specialiteit: de vastgoedexpert, de aannemer en de architect.

Vastgoedexpert

Als je een te renoveren woning wilt kopen, laat het pand dan eerst schatten door een vastgoedexpert. Zo vermijd je dat je nieuwe woning verborgen gebreken heeft. De geschatte waarde is bovendien een goede indicatie voor een aanvaardbare verkoopprijs. Het is een ideaal argument om mee af te dingen als de verkopers hun prijs veel te hoog is.

Aannemer

Een aannemer is dagelijks bezig met bouw- en verbouwingswerken en is dus de aangewezen man om een woning bouwtechnisch te analyseren. Zo zal de aannemer een oordeel kunnen vellen over de bestaande structuur en de stabiliteit van de constructie. Vaak voert de aannemer deze analyse gratis uit als hij de verbouwingswerken mag uitvoeren.

Werf bouw bouwpartners aannemer architect bouwplan

Een aannemer is de aangewezen man als je je woning bouwtechnisch wilt laten analyseren.


© Getty Images  

Architect plan bouwplan plattegrond

Als je de analyse laat uitvoeren door een architect, kan je ook meteen polsen wat er qua ontwerp mogelijk is.


© Getty Images  

Architect

Ook een architect is vanzelfsprekend geschikt om de staat van je woning komen op te maken. De architect zal vooral letten op de draagstructuur en de isolatiegraad. Ook kijkt hij het verbruik na en spoort hij eventuele energieverslinders op. Daarnaast let hij op de afwerking: is die authentiek, goed onderhouden of aan vervanging toe?
Ook de inrichting en indeling zijn belangrijk. Voldoet de huidige indeling? Kan ze aangepast worden naar de wensen van de klant? Pluspunt is dat je aan een architect meteen kan vragen wat er qua ontwerp mogelijk is en hoe je met bepaalde ingrepen de woning tot zijn recht kan laten komen. Een architect vraagt meestal een uurloon en een kilometervergoeding voor een expertise. Vaak wordt er een maximumprijs afgesproken.

Onafhankelijk advies

Experten raadplegen is een must, maar je roept best ook de hulp in van onafhankelijke organisaties die je ondersteunen tijdens je duurzaam bouwproces. Naast je eigen gemeente kan je ook in elke provincie terecht bij minstens één steunpunt voor duurzaam (ver)bouwen met je specifieke, uitgebreide en persoonlijke vragen over duurzaam bouwen. Bekijk het overzicht van organisaties waar je terecht kan.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/advies-een-verwittigd-bouwheer-is-er-2-waard/