livios logo

Veranderde registratierechten vanaf 2022: dit moet je weten

Ben jij van plan om een huis of appartement aan te schaffen? Dan geldt er vanaf 1 januari 2022 een ander registratietarief op die aankoop dan nu het geval is. Als het om je enige en eigen woning gaat, betaal je nog maar 3 in plaats van 6% registratierechten op de prijs van je nieuwe woning. Gaat het om een – minstens – tweede woning? Dan bedragen de registratierechten 12% in plaats van de huidige 10.

Het bedrag dat je voor de registratierechten van je enige eigen woning moet neertellen, daalt vanaf 2022 van 6 naar 3% van het aankoopbedrag. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Zo betaal je volgend jaar bijvoorbeeld nog maar 7.500 euro registratiebelasting op een woning van 250.000 euro (op dit moment de gemiddelde aankoopprijs van een appartement in Vlaanderen), terwijl je dat nu nog 15.000 euro extra zou kosten.

Tip: Koop je dit jaar nog een nieuwe woning? Dan kan je al van het verlaagde tarief genieten. De maximumtermijn om een koopakte te verlijden, ligt namelijk vast op vier maanden na de ondertekening van het akkoord.

Meeneembare registratierechten verdwijnen

De bedoeling is om – vooral – jongere Vlamingen een duwtje in de rug te geven bij de aankoop van een eerste huis of appartement, aangezien de woningprijzen het afgelopen jaar aanzienlijk zijn gestegen. Ben je al eigenaar, maar ga je op zoek naar een nieuwe stek? Zolang je je huidige woning eerst verkoopt, geniet je ook in dat geval van het verlaagde tarief van 3%. De voorwaarde is namelijk dat het om je enige woning gaat en waar je zelf gaat wonen. Wel zal het systeem van de meeneembare registratierechten – waarbij je de registratiebelasting die je op een vorige woning kon aftrekken van die op je nieuwe – de komende jaren geleidelijk aan verdwijnen. Tot eind 2023 geldt er een overgangsperiode.

Opgelet: Om aanspraak te maken op het tarief van 3%, moet je wel binnen het jaar je oude woning hebben verkocht en ook binnen de twee jaar op je nieuwe adres wonen. Lukt dat niet? Dan moet je niet alleen het verschil op de registratierechten bijbetalen, maar krijg je er ook nog een boete bovenop. Alleen bij overmacht kan je daaraan ontsnappen.

 

Huis woning kopen verkopen lenen

Om aanspraak te maken op het tarief van 3%, moet je wel binnen het jaar je oude woning hebben verkocht en ook binnen de twee jaar op je nieuwe adres wonen.


© Getty Images  

contract document tekenen lening kopen

Koop je dit jaar nog een nieuwe woning? Dan kan je al van het verlaagde tarief genieten. De maximumtermijn om een koopakte te verlijden, ligt namelijk vast op vier maanden.


© Getty Images  

Investeerders betalen grotere bijdrage

Terwijl het registratietarief voor een enige en eigen woning halveert, gaat dat voor een tweede en alle andere bijkomende woningen met 2% omhoog. Dat percentage stijgt namelijk van 10 tot 12%. Met andere woorden: degenen die een huis of appartement kopen als investering, moeten vanaf volgend jaar wat dieper in de buidel tasten. Koop je bijvoorbeeld een tweede woning van 250.000 euro? Dan komen daar in 2022 voor 30.000 euro in plaats van 25.000 euro aan registratierechten bovenop.

Stimulans voor renovatie, nieuwbouw minder interessant

Heb je je oog laten vallen op een verouderde woning om die ingrijpend energetisch te renoveren? Dan betaal je vanaf 2022 zelfs maar 1% aan registratierechten. Dat bedrag lag momenteel al vast op 5%. De gedachte erachter is om de broodnodige renovatiegolf van het sterk verouderde Vlaamse woningbestand aan te zwengelen. Een nieuwbouw plaatsen wordt daarentegen wat minder interessant: net als het registratietarief van een tweede woning, stijgt ook dat van een bouwgrond naar 12%. Aan de nieuwbouw zelf verandert niks: daar betaal je nog steeds 21% btw op.

Tip: Koop je een enige eigen woning van minder dan 200.000 euro? Dan kan je nog een extra korting krijgen op de registratiebelasting. Voor woningen in een van de zestien kernsteden of de Vlaamse rand rond Brussel ligt dat aankoopbedrag vast op 220.000 euro.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwbudget-en-verzekeringen/64178/veranderde-registratierechten-vanaf-2022-dit-moet-je-weten/