Besparen op je energiefactuur? Deze investeringen lonen

Door de stijgende energieprijzen zoeken we koortsachtig naar oplossingen om ons energieverbruik terug te dringen. Sommige investeringen verlopen al eens impulsief, waarbij de gekozen oplossing niet altijd de meest interessante is voor de woning. Denk maar aan een warmtepomp zonder aandacht voor degelijke isolatie, of bijkomende zonnepanelen. Wie zijn energiefactuur echt wil terugdringen, investeert beter rationeel. Wij zetten enkele zaken op een rij.

Als het gaat om warmteverlies en hoe dat te beperken, kijk je best altijd eerst naar het dak van je woning. Een goed geïsoleerd dak zorgt voor 30% minder warmteverlies. Minder warmteverlies betekent minder stookkosten om dezelfde temperatuur te behalen en dus een aanzienlijke besparing op je eindfactuur.

Daarnaast ga je best na of ook de muren voldoende geïsoleerd zijn. Via de buitenmuren gaat namelijk 20% van de warmte verloren. Het isoleren ervan is dus altijd een goede investering. Voor een woning met spouwmuren is de isolatie van de spouw de snelste oplossing. Ga wel eerst na of de spouwmuren wel geschikt zijn voor isolatie. Die spouwmuurisolatie kan je op termijn nog aanvullen met extra isolatie aan de buitenkant van de buitenmuren of een voorzetwand aan de binnenkant.

Verwarmingsketel en ramen

Over stookkosten gesproken: een zuinige of goed onderhouden verwarmingsketel is altijd een verstandige investering. Voor zo’n 1.800 euro haal je een hoogrendementsketel in huis. Belangrijk om te weten: een verouderde ketel vervangen levert tot 20% extra rendement op. Ook een goed onderhoud is cruciaal als je zuinig wil verwarmen.

Woon je in een oudere woning? Dan is het aangewezen de ramen te controleren. Het plaatsen van hoogrendementsbeglazing zorgt niet alleen voor meer comfort en warmte in je woning, ook op je energiefactuur bespaar je heel wat, zeker wanneer je ramen nog zijn uitgerust met enkele beglazing.

Zonnepanelen

Kijken we naar de grotere investeringen, dan blijven zonnepanelen een interessante optie. Zelfs met een digitale meter blijft het anno 2022 het overwegen waard om een PV-installatie op je dak te plaatsen. Omdat je zelf elektrictieit produceert, hoef je veel minder rekening te houden met prijsschommelingen op de energiemarkt. De kwaliteit van de installaties blijft bovendien stijgen, waardoor je investering langer rendeert. Gemiddeld hebben zonnepanelen een levensduur van 25 à 30 jaar.

Hoeveel een installatie kost, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gewenste vermogen en het aantal panelen. Voor zo’n 5.000 euro heb je als gemiddeld gezin wel een goede installatie. Die investering kan nog dalen dankzij premies.

Maak je slim gebruik van je eigen opgewekte stroom, dan ben je nog minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Thuisbatterij

Door de komst van de digitale meter zit de verkoop van thuisbatterijen in de lift. In 2021 werden er ruim dertig keer meer verkocht dan een jaar voordien. Met een thuisbatterij kan je je eigen opgewekte stroom opslaan en op een later moment gebruiken. De zonne-energie die je overdag produceert, gebruik je met andere woorden op momenten waarop je anders elektriciteit van het net zou halen.

Is het een interessante investering? Ja en neen. Een thuisbatterij is vooral interessant als je meer elektriciteit produceert dan je op bepaalde momenten van de dag verbruikt en als je geen gebruik meer kan maken van het systeem van de terugdraaiende teller. Ook de opslagcapaciteit van je batterij speelt een belangrijke rol. Het is momenteel echter nog moeilijk om de investering terug te verdienen. Dat is te wijten aan de nog hoge kostprijs en de beperkte levensduur (12 à 15 jaar) van de batterijen. In Vlaanderen kan je wel een premie krijgen voor de plaatsing of leasing van een thuisbatterij.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een valabel alternatief voor een gasketel. Alleen rendeert die pas echt als de woning goed geïsoleerd is. Daarom is het belangrijk steevast bij de basis te beginnen. Een warmtepomp werkt bovendien het best op lage temperatuur, en dus in combinatie met een aangepast warmteafgiftesysteem zoals vloerverwarming of ventiloconvectoren. Hoeveel je kan besparen met een warmtepomp, hangt af van verschillende factoren, zoals je persoonlijke verbruik, het type warmtepomp en de isolatie.

Beschik je niet over vloerverwarming of wil je je condensatieketel nog niet definitief verbannen? Dan is hybride verwarming een goede optie. Een hybride systeem doet een beroep op de energiebron met de laagste energiekosten: elektriciteit of gas/stookolie. Hierbij houdt de installatie rekening met de energieprijs en de buitentemperatuur. Wanneer je warmtepomp bijvoorbeeld niet voldoende warmte kan halen uit de buitenlucht, dan zal de ketel bijspringen. Combineer je een hybride systeem met zonnepanelen, dan wek je gratis elektriciteit op voor de werking van de warmtepomp.

Is je condensatieketel nog in goede staat, dan kan je hier een warmtepomp met hybride regelaar naast plaatsen.

Zonneboiler en warmtepompboiler

Afsluiten doen we met de zonneboiler en de warmtepompboiler. Met zulke boilers ben je voor het opwarmen van je sanitair water veel minder afhankelijk van de fluctuerende energieprijzen.

Een zonneboilersysteem – bestaande uit collectoren en een opslagvat – maakt gebruik van het zonlicht om je sanitair warm water te produceren. Omdat de zonne-energie rechtstreeks in warmte wordt omgezet, genieten zonneboilers een hoog rendement. Hoe hoog dat precies is, hangt af van oriëntatie, hellingshoek, type en oppervlakte van de zonnecollectoren, maar gemiddeld gesproken zal een zonneboiler tot 60 procent van de totale jaarlijkse behoefte aan warm water op zich nemen. Voor het overige, en om ook op bewolkte dagen voldoende hoge temperaturen te kunnen waarborgen, wordt er bijkomend altijd bijverwarming voorzien.

Bij aankoop hou je best een budget opzij tussen 4.000 en 6.000 euro. De besparing voor eigenaars waarbij de gasketel instaat voor de verwarming van het sanitair water schommelt tussen 300 en 350 euro per jaar, voor gezinnen met een elektrische boiler loopt dat zelfs op tot 1.000 euro.

Een warmtepompboiler verwarmt je sanitair water met elektriciteit (20%), maar uiteraard vooral door warmte te halen uit de omgevings- of ventilatielucht (80%). Het toestel verbruikt drie keer minder dan een klassieke elektrische boiler en kan je combineren met zonnepanelen. De aankoopprijs varieert tussen 1.500 en 3.000 euro (exclusief plaatsing en btw).

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media