Kelder niet op plan aangeven: kunnen wij wel verkopen?

Vraag

In 1986 hebben wij gebouwd (open bebouwing). De helft van de onderkeldering was op het plan kruipkelder. Maar tijdens de metselwerken werd er beslist om alles te onderkelderen. Op de plannen werd niets aangepast. Wij willen ons huis nu verkopen, maar kan dit wel? Moeten wij dit mededelen en kan je hier een boete voor krijgen?

Antwoord

In principe is het mogelijk de woning te verkopen zonder dat het deel van de kelder op het bouwplan staat of vergund is. Als verkoper dien je dit uiteraard wel te melden aan de potentiële koper. Het heeft geen nut dit te verzwijgen voor de potentiële koper vermits hij of zij hier toch wel achter zal komen. Bij het verkopen van de woning wordt immers nagegaan of er bouwovertredingen zijn begaan, dit wordt door de notaris opgenomen in de verkoopakte. Door het te melden aan de potentiële koper zal hij of zij jou achteraf bovendien niet kunnen aanspreken voor verborgen gebreken. Echter zal de koper wel minder geneigd zijn de woning te kopen gelet op het ontbreken van de nodige vergunning.

Een andere mogelijkheid is het aanvragen van een regularisatie bij de gemeente. Dit betekent dat er een einde gemaakt wordt aan de bouwovertreding. Een regularisatieaanvraag gebeurt op dezelfde wijze als een stedenbouwkundige vergunning. Je dient de stedenbouwkundige voorschriften op te vragen bij de bevoegde diensten van je gemeente. De aanvraag wordt ingediend via een digitaal loket. Of een vergunning verkregen kan worden, hangt af van de geldende stedenbouwkundige voorschriften. Na het verkrijgen van de vergunning en eventuele herstelmaatregelen of aanpassingen, is het gebouw administratief in orde. Je kan dan ook je woning zonder enige zorg verkopen.

Het is echter niet zeker dat je vergunningsplichtig was bij het bouwen van je kelder. Vlaamse regelgeving bepaalt immers onder bepaalde voorwaarden dat er slechts een meldingsplicht is of dat men vrijgesteld wordt van vergunning. Wij beschikken thans niet over voldoende gegevens om te kunnen beoordelen of jouw kelder vergunningsplichtig was.

Om een meer sluitend advies te bekomen, kan je steeds beroep doen op een advocaat. In dat geval kan je de nodige documenten bijbrengen zodat de situatie beter beoordeeld kan worden. Ook kan een advocaat je bijstaan in het aanvragen van een regularisatie.

Beantwoord door: Jo Dewez , Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba
Heeft u een juridische vraag ? Contacteer ons voor een degelijk advies.

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Energie besparen én je comfort verhogen? Isoleer je spouwmuren!

Energie besparen én je comfort verhogen? Isoleer je spouwmuren!

Met zo’n 20 à 25 procent warmteverlies, zijn ongeïsoleerde buitenmuren nefast voor je energieverbruik. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om je muren na te isoleren. De makkelijkste oplossing, met onmiddellijk resultaat? Het opvullen van je spouwmuur.

Vraag je offerte aan
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een woning bouwen? Er komt heel wat bij kijken! Hoe moet je woning eruitzien? Welke materialen wil je gebruiken? Welke technieken zijn er allemaal? Hoe ga je je huis indelen? Allemaal keuzes die je moet maken bij het bouwen van je woning. We helpen je graag op weg met ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’.

Bestel nu

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken