In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras

Net als je woning verdient ook je tuin een goed ontwerp voordat je eraan begint. Ook als het perfect mogelijk is om achteraf (ingrijpende) wijzigingen door te voeren, is het toch handiger - en goedkoper - om de verschillende werken in de juiste volgorde aan te pakken.

Stap 1: Een overzicht

Het is geen makkelijke oefening, maar neem zeker de tijd om grondig na te denken over wat je - ook op de lange termijn - in je toekomstige tuin wil terugzien: een terras, bomen, een omheining, een waterpartij of zwembad… noem maar op. De eerste stap is dan ook een zo volledig mogelijke lijst maken.

Stap 2: Een praktische indeling

De indeling van je tuin is een belangrijke fase. Niet alles groeit op eender welke plaats, het terras kan niet zomaar in het zicht van de buren liggen en het zwembad mag je zeker niet aanleggen onder een grote boom. De juiste indeling bepalen is dus de boodschap.

Meer weten over de inrichting van je tuin? Dit magazine maakt je wegwijs

Stap 3: Een doordacht plan

Als je met potlood en papier uit de voeten kan, kan je zelf aan het plan beginnen. Maar voor de meesten is het geen overbodige luxe om een tuinarchitect in te schakelen. Op basis van je lijst en gewenste structuur zal die een plan voor je uittekenen. Verder zullen jullie samen alles tot in detail bespreken om daarna een betrouwbaar budget te kunnen opstellen.

Stap 4: De grondwerken

Als je je tuin achteraf niet weer volledig overhoop wil halen, begin je het best met de ondergrondse werken: kabels voor tuinverlichting aanleggen, de wateraansluiting en het grondwerk voor je vijver of zwembad, funderingen voor de omheining, de grond nivelleren waar nodig…

Stap 5: De zware elementen inplannen

Om sommige elementen te installeren, moet je een beroep doen op (zware) machines: de funderingen voor het terras aanleggen, een prefab tuinberging of zwembadkuip plaatsen, zware betondallen leggen, een grote poort installeren... Die zware werken moet je eerst afronden vooraleer je je tuin kan afwerken met gras en andere beplantingen.

Stap 6: Bomen planten

Als je grote of zelfs kleine bomen wil (laten) planten, doe je dat best voor je aan de grondafwerking begint. Om voldoende ruimte te voorzien voor de wortels, moeten er vrij grote gaten worden gemaakt in de grond. Bovendien moet je de overtollige aarde op andere plaatsen kwijt kunnen.

Meer weten over het kiezen van de juiste bomen voor jouw tuin? Bestel het gratis magazine ‘Mijn Tuin’

Stap 7: Alle soorten afwerkingen

De hekken installeren, de terrastegels plaatsen, de buitenverlichting aansluiten... het komt allemaal in deze fase aan bod. Je hebt namelijk nog genoeg vrije bewegingsruimte om met dozen en kruiwagens in de weer te zijn zonder schade aan te richten

Stap 8: Grondafwerking

Nu kan je de grond van je tuin netjes afwerken en bijvoorbeeld gras inzaaien. De beste periodes om dat te doen, zijn de maanden mei en september (dan is het niet te warm en wel nat genoeg). Om een mooi resultaat te bekomen, hou je tijdens de groeiperiode je kinderen en huisdieren het best van het gras. Nog even geduld en genieten maar!

Nog meer tips voor je droomtuin? Wacht niet langer en bestel nu je gratis exemplaar!


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer

Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur

Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur

Ben je op zoek naar een installateur van zonnepanelen? En wil je er zeker van zijn dat je voor een betrouwbare firma kiest? We helpen je graag op weg met...

Lees meer

Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een woning bouwen? Er komt heel wat bij kijken! Hoe moet je woning eruitzien? Welke materialen wil je gebruiken? Welke technieken zijn er allemaal? Hoe ga...

Lees meer

Artikels van onze redactie

  • Leestip: maak je tuin stap voor stap ecologisch

    Leestip: maak je tuin stap voor stap ecologisch

    Droom je van een ecologische tuin waarin planten spontaan mogen groeien, dieren welkom zijn en water een plaats krijgt? Dit boek helpt je op weg.

    Lees meer
  • Binnenkijken: een onderhoudsvriendelijke tuin met moderne accenten

    Binnenkijken: een onderhoudsvriendelijke tuin met moderne accenten

    De bewoners wouden een groene, maar vooral onderhoudsvriendelijke tuin. Tuinaannemer Roeland Vranckx maakte een sober ontwerp met gevarieerde beplanting.

    Lees meer
  • Deze tuinklussen wachten op je in oktober

    Deze tuinklussen wachten op je in oktober

    Oktober is dé maand bij uitstek voor hobbytuiniers. Expert Bart Verelst lijst op welke klussen er allemaal op de planning staan.

    Lees meer
  • Kleine zwembaden voor kleine tuinen

    Kleine zwembaden voor kleine tuinen

    Een grote tuin is geen must voor een zwembad. Ook in een meer bescheiden tuin kan het, kleiner van formaat maar met evenveel water- en zwemplezier.

    Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken