Wellicht is hier het afzuigen van de lucht in de hall een verkeerde strategie. Op die manier trek je keukengeurtjes en vocht nog meer richting de hall. Als er ergens meer lucht moet worden afgezogen is het in de keuken. Op die manier gaat ook de lucht in de hall in de andere richting stromen.
Kan je zeggen op welke manier beide appartementen geventileerd worden? Op een natuurlijke manier via kipramen en verluchtingsroosters her en der? Met een systeem C, waarbij er roosters in de ramen staan en een afzuigventilator met aanzuigpunten in badkamer en keuken? Of een systeem D met zowel mechanische aan- als afvoer? En wordt er gewerkt met één systeem voor beide appartementen of met één systeem per appartement?
Het gaat over een woning die in '98 werd gebouw, dus de keuken is enkel voorzien van een kipvenster, geen verdere ventilatie voorzien...
Dat is wat ik vermoedde. Indien er in het andere appartement een betere ventilatie is (kan ook natuurlijk zijn) dan trek je dus alles vanuuit de onderste keuken via de hall naar boven. Het kipraam helpt daarbij niet, integendeel, hier wordt verse lucht dan toegevoerd terwijl de oude lucht naar de hall wordt getrokken. Je moet de luchtverplaatsing omdraaien en de lucht direct vanuit de keuken naar buiten trekken met een ventilator.
Wellicht is het probleem er nog niet zo lang de dampkap draait, maar na het koken wordt die meestal al afgezet terwijl de kooklucht nog wel binnenhangt.