Ik heb hier op mijn dak sandwichpanelen liggen. Die op het dak van de woning zijn dakpanplaten,60m2, ze liggen er nu tien jaar op. Ze hebben een dikte van 10cm, dikker kon toen niet, en onderaan met staal afgewerkt. Naar dichtheid en warmte-isolatie is dit voor ons een enorm verschil. Ik denk niet dat je een pannendak zo dicht kan krijgen. Aan de coating is er voorlopig niets te zien, geen beschadigingen, geen roest.
We deden dit omdat ons huis gebouwd is vóór 1830, de dakconstructie is nog perfect want die is opgebouwd uit dikke eiken balken uit het kernhout gezaagd. Maar de muren zijn scheldesteen en die kunnen het wel verdragen dat er wat minder gewicht op komt te staan. Voor ons dak was het gewicht van een dak met sandwichpanelen 1800kg minder dan een met dakpannen, dat kan al tellen dus.
Ja er is ook een nadeel, sandwichpanelen zijn accoustisch niet ideaal, een dunne laag glaswol o.i.d verhelpt dat wel. Verder kan ik het alleen maar aanraden
Vorige zomer vernieuwden we het dak van de keuken, een 40m2, dat was veertig jaar geleden een heel slecht plat dak waar we toen als noodoplossing staalprofielplaten op monteerden, sandwichplaten bestonden toen nog niet, dus isoleren moest van onderaf. De platen zagen er nu niet meer uit, en betere isolatie drong zich op. Daar liggen nu nieuwe sandwichplaten met een dikte van 10 cm op. Kortom, moest ik van de eerste keer niet tevreden geweest zijn, dan ging ik er zeker geen op de keuken gelegd hebben.
En inderdaad, je dak ligt er op twee dagen.