Onze huishoudelijke toestellen slorpen een pak energie op. Wie op een energiezuinige manier weet om te springen met die apparaten, merkt dat op het einde van de maand op de energiefactuur. We vroegen aan Sarah De Belder van Smeg hoe je je oven duurzaam gebruikt en waarop je moet letten als je een nieuwe oven koopt.
Haal bakplaten weg en houd de oven dicht
Vooraleer je begint te koken en bakken, moet je de oven klaarzetten. “Alles wat je niet nodig hebt, zoals extra bakplaten of roosters, haal je uit de oven. Die elementen slorpen warmte op, veranderen de temperatuur en beperken de luchtcirculatie, waardoor de oven minder efficiënt zal verwarmen”, vertelt De Belder. “Zet de bakplaat die je wel gebruikt op de juiste plek. Dat is niet altijd in het midden van de oven. Gebruik je de grill, zet het rooster dan zo hoog mogelijk. Bij onderwarmte zet je het gerecht onderaan de oven. Steeds zo dicht mogelijk bij de warmtebron dus.”
Eenmaal het gerecht in de oven zit, houd je de oven dicht. “Veel thuischefs checken hun gerechten af en toe en openen daarvoor de ovendeur, maar zo verlies je veel warmte. Gebruik in de plaats gewoon het lichtje waarmee de oven is uitgerust”, tipt de ovenexpert.
Gebruik de klok en verwarm niet voor
Stel altijd de ovenklok in. Zo staat de oven geen minuut te lang aan. “De meeste moderne ovens zullen tijdens de laatste minuten al uitschakelen omdat ze de warmte lang genoeg vasthouden om het gerecht te garen”, weet De Belder. “Gebruik je de oven handmatig, dan kan je gerust zelf de oven enkele minuten vroeger uitzetten.”
Voorverwarmen is meestal overbodige luxe. “De vuistregel zegt dat bereidingen die langer dan twintig minuten in de oven moeten, geen voorverwarming vereisen”, vertelt ze verder. “Steek geen gekoelde producten rechtstreeks in de oven, dan zal je gerecht een stuk langer moeten opwarmen.”
Kies tot slot het juiste programma. “Op dozen van diepvriespizza’s zal je zien dat boven-onderwarmte een hogere temperatuur vereist dan de heteluchtfunctie”, tipt De Belder. “Dat komt omdat een heteluchtoven een ventilator gebruikt om de warmte te verspreiden doorheen de hele oven. Bij een conventionele oven, die enkel langs boven en onder verwarmt, is dat niet het geval, waardoor je hogere temperaturen nodig hebt en dus meer energie verbruikt.”
Let hierop bij het kopen van een nieuwe oven
Ben je van plan om een nieuwe oven te kopen, schaf er dan eentje aan die overeenstemt met je noden. “Hoe kleiner de oven, hoe minder energie het toestel zal verbruiken”, vertelt De Belder. “Het loont om te kiezen voor twee ovens van 45 centimeter in plaats van een grote oven van 60 centimeter. Dat soort grote ovens gebruik je enkel op volle capaciteit bij speciale gelegenheden. De rest van het jaar verbruik je onnodig energie.”
Let op met de energielabels. “Belangrijk om te weten is dat energielabels van ovens het verbruik per cyclus uitdrukken, niet per jaar”, waarschuwt de expert. “Vergelijk daarom enkel energielabels van ovens met dezelfde literinhoud, anders vergelijk je appelen met peren.”
Er zijn ook verschillen tussen types ovens. “Een combi-microgolfoven waarbij je tegelijkertijd de oven en de microgolffunctie gebruikt, zal je gerecht sneller opwarmen en kan dus energiezuiniger zijn”, klinkt het nog. “Er zijn ook ovens waaraan je water kan toevoegen voor een stoomeffect. De warmteoverdracht gebeurt dan efficiënter waardoor je de temperatuur lager kan instellen en dus minder energie verbruikt.”
En wat met kookplaten?
Onder de kookplaten zijn inductiesystemen de beste keuze. “Inductiekookplaten verwarmen alleen op de plaats waar de plaat het magnetisme van de kookpotten voelt”, sluit De Belder af. “Gaskookplaten verwarmen ook rondom de pot en verspillen zo veel energie. Een inductiekookvlak verwarmt twee liter water maar liefst dubbel zo snel als een gaskookplaat, dat kan tellen.”
Lees ook:
- “Helft Belgen spoelt borden af, maar dat is niet de bedoeling”: zo spring je slim om met de vaatwasser
- “Reinig het rubber van de koelkastdeur”: zo gebruik je je frigo en diepvriezer efficiënt
- Hoe gebruik je een wasmachine en droogkast zo energiezuinig mogelijk? “Het loont om voor een groter toestel te kiezen”

Ontdek OOVALON & LUNEOO-S: een unieke combinatie van spoelbak en mengkraan voor je keuken
Deze unieke combinatie van spoelbak en mengkraan is niet alleen een blikvanger, maar meteen ook de première van een innovatief materiaal.