Groendaken

Als je een plat dak hebt, is een groendak of daktuin om verschillende redenen het overwegen waard. Het is een extra groene zone die verschillende functies vervult: ze verhoogt de levensduur van het dak, bevordert de brandweerstand én komt de isolatie ten goede.

Extensieve of intensieve begroeiing?

Een plat dak met extensieve begroeiing vergt weinig of geen onderhoud. Het is in principe niet beloopbaar.

Een dak met intensieve begroeiing kan je vergelijken met een gewone tuin, inclusief gazon, struiken, bomen, ... Dit vergt redelijk veel onderhoud, maar is te gebruiken als volwaardige tuin.

Een-, twee- of drielagig?

1. Eenlagig systeem

 • Goedkoopste systeem.
 • Bestaat uit een sterk drainerende onderlaag die rechtstreeks op de beschermlaag van de dakbedekking komt. Hierin wordt de vegetatie geplant of ingezaaid.
 • Nadelen: deze grondlaag kan na verloop van tijd zijn drainerend vermogen verliezen doordat het volledig doorworteld is. Dit is nefast voor de planten.
 • Dit systeem vergt ook een degelijke beschermlaag tussen dakbedekking en minerale grondlaag. Van essentieel belang om schade aan de dakbedekking te voorkomen.
 • Niet zo milieuvriendelijk omdat eventuele bemesting snel via de riolering afgevoerd zal worden.

2. Tweelagig systeem

 • Onder de grondlaag komt een drainagelaag (volgens DIN 4095) die kan bestaan uit drainageplaten of minerale stoffen (vb. geëxpandeerde kleikorrels).
 • Op de drainagelaag wordt een filterlaag geplaatst met een mineraal substraat waarin de vegetatie wordt geplant of gezaaid.
 • Een stap voorwaarts ten opzichte van eenlagig systeem, maar nog niet zo goed als drielagig systeem.

3. Drielagig systeem

 • Duurste maar ook degelijkste systeem.
 • Dankzij bijkomend hemelwaterreservoir geen risico meer dat door een gebrek aan extra hemelwater de planten droog komen te staan.
 • In meeste gevallen geen beschermlaag nodig tussen dakbedekking en drainageplaten, omdat het systeem een uitstekende bescherming biedt voor de dakbedekking tegen mechanische beschadigingen.
 • Andere voordelen zijn de zeer goede wortelbeluchting, de bijkomende thermische en akoestische isolatie en het gering onderhoud.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
5 originele manieren om je gevel of dak af te werken met aluminium
5 originele manieren om je gevel of dak af te werken met aluminium

Geef je graag een creatieve toets aan je woning? Aluminium dak- en gevelbekledingen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en in tal van kleuren,...

Lees meer
3 redenen om te kiezen voor Cedral leien bij de renovatie van je dak
3 redenen om te kiezen voor Cedral leien bij de renovatie van je dak

Is jouw dak aan renovatie toe? De materialen die je kiest voor je dak zijn doorslaggevend voor de look van je woning. Cedral leien zorgen voor de finishing ...

Lees meer
Wienerberger introduceert Leadax Roov
Wienerberger introduceert Leadax Roov

Afval herleeft als innovatieve en circulaire platdakbedekking Wienerberger verrast de sector met een revolutionaire platdakbedekking. Leadax Roov gooit...

Lees meer
Dakbedekking voor een plat dak, zonder te branden
Dakbedekking voor een plat dak, zonder te branden

Dakbedekking op een plat dak plaatsen is een klus die veel doe-het-zelvers niet aandurven. Onterecht! Ook een doe-het-zelver kan veilig de dakbedekking van ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken