Betonvloeren zijn al jaren populair en zijn multi-inzetbaar. Maar wat is het verschil tussen gepolierde beton en gepolijste beton? Wat zijn de voordelen van dit type vloer? Hoe gebeurt de plaatsing? En hoe onderhoud je hem? We helpen je op weg.
Wat is een betonvloer?
Ga je voor een betonvloer? Dan kan je kiezen tussen twee varianten: een gepolierde (‘gevlinderde’) variant en een gepolijste variant, met gespikkeld effect. Beide zijn snel te plaatsen, geschikt voor vloerverwarming, hebben een grote thermische inertie en zijn makkelijk in onderhoud.
Gepolierd beton
- Een van oorsprong industriële vloer met blinkende toplaag.
- Goed bestand tegen water en andere vloeistoffen.
- Geschikt voor grote en kleine oppervlaktes. Wel opgelet bij kleine ruimtes, want daar zie je elk foutje onmiddellijk. Een perfecte uitvoering van de randen en hoeken is cruciaal.
Gepolijst beton
- Heeft een gespikkeld effect en is qua uitzicht vergelijkbaar met een granitovloer.
- Kan je glad, mat of blinkend laten afwerken.
- Is waterdicht uitvoerbaar.
Weet dat een betonnen vloer nooit perfect egaal is. Tijdens het uitharden vermengt een deel van het water zich met het cement. Maar de rest verdampt. Door deze volumemindering krimpt het beton en krijg je barstjes en scheurtjes. Ook zal je vloer nooit overal exact dezelfde kleur hebben aangezien beton een natuurlijk product is. Spreek dus op voorhand goed af met je aannemer welk resultaat je voor ogen hebt.
6 voordelen van een betonvloer
- Een betonvloer kan vroeg in het bouwproces op de welfsels of druklaag gestort worden. De vloer werkt als een gewapende betonplaat waardoor je geen chape of dekvloer nodig hebt.
- Leidingen en kabels kunnen ingebouwd worden, net zoals vloerverwarming.
- Groot warmtebufferend vermogen: beton slaat warmte op en geeft die geleidelijk weer af. In de zomer functioneert de vloer als koeltereservoir (’s nachts ventileren) en voorkomt die zo dat je woning oververhit raakt.
- In meerdere kleuren verkrijgbaar.
- Makkelijk in onderhoud.
- Geschikt voor renovatie als de bestaande funderingen en draagstructuur stevig genoeg zijn.
6 aandachtspunten voor een betonvloer
- Ideale dikte voor huiselijk gebruik is 10 cm. In combinatie met vloerverwarming is 10 à 12 cm aan te bevelen.
- Kleine vertrekken of vloeren met complexe vorm vergen meer tijd en verhogen de prijs. De vlindermachine is dan moeilijk hanteerbaar waardoor de afwerking handmatig gebeurt.
- Beton werkt en kan krimpen. Om dit op te vangen, worden zaagsnedes aangebracht (3 à 4 cm diep). Nadien kan je die krimpvoegen dichten met een flexibele vulling. Maak vooraf een tekening met het gewenste voegenplan. Ideaal zijn vierkante vakken met een zijde van maximum 4 m.
- Gepolijste vloer is duurder dan een gepolierde betonvloer omdat er een extra bewerking bij komt kijken.
- Gepolijst beton is niet geschikt voor je terras. Het kan gevaarlijk glad worden. Gepolierd beton kan als je enkele voorwaarden respecteert.
- Om scheuren te voorkomen moeten de voegen op het juiste moment gezaagd worden. En moet het pas gestorte beton beschermd worden tegen uitdrogen.
Hoe plaats je een betonvloer?
Plaatsing van gepolierd beton
- Wordt gegoten na de elektriciteits-, sanitair-, en pleisterwerken.
- Polieren of glad draaien gebeurt als het beton beloopbaar is met een vlindermachine (‘helikopter’).
- Vakmanschap is vereist. Bespaar niet op de prijs door het werk zelf uit te voeren. Vermijd alvast deze 3 grootste fouten bij het plaatsen van een betonvloer.
- Wil je een vloeistofdichte en makkelijk te onderhouden vloer? Breng dan een verzegelingslaag (sealer) of poriënvuller aan.
- Om de krimp van het beton op te vangen worden voegen (zaagsnedes) uitgezaagd. Achteraf kan je ze dichten met een flexibele vulling.
- Om ervoor te zorgen dat het beton na het polieren niet te snel uitdroogt, verstuift de plaatser er een product over dat tijdelijk een dampdichte film op het oppervlak aanbrengt. Doe je dat niet dan vergroot de kans op krimpscheuren of heb je nadien een stoffig oppervlak.
Is er bij de plaatsing van je gepolierde betonvloer iets mis gelopen? En ziet de vloer er niet uit zoals het zou moeten? Als uiterste redmiddel kan je er een laagje laten affrezen en de vloer polijsten.
Plaatsing van gepolijst beton
- Polijsten gebeurt als het beton verhard is.
- Met een diamantschijf schuurt of slijpt de plaatser een paar millimeter van de bovenste laag. Zo worden steentjes en grote zandkorrels zichtbaar.
- Scheuren, barstjes, putjes, ... worden opgevuld met een beetje mortelpasta, waarna de vloer opnieuw geschuurd en gepolijst wordt.
Zo onderhoud je een betonvloer
Een betonvloer onderhoud je net zoals een vloer uit natuursteen met een voedende zeep op basis van bijenwas of lijnolie. Zo maak je regelmatig de poriën opnieuw dicht. Wil je het onderhoud tot een minimum beperken? Ga dan te rade bij een drogist: er bestaan scheikundige producten met een langere inwerking.
Gebruik zeker geen bleekwater! Dit kan verkleuringen in je vloer veroorzaken. Beton is ook gevoelig voor zuren, zoals appelsap, koffie of azijn. Spoel onmiddellijk en overvloedig met zuiver water als je zuren morst.
Beton of epoxy?
Ook al hebben ze beide een naadloze uitvoering en industriële uitstraling, toch is er een groot verschil tussen een betonvloer en een epoxyvloer. Zo wordt een epoxyvloer niet met beton opgebouwd, maar met tweecomponenten-epoxyhars of polyurethaan. Er is ook een prijsverschil tussen een gepolierde betonvloer en een epoxyvloer.
Betontegels als alternatief
Naast een naadloze betonvloer, kan je ook kiezen voor betontegels. Ook voor je terras zijn betontegels een prima keuze. Betontegels zijn geliefd omwille van hun grote formaten en duurzaam karakter. Je kan ze polijsten, van een kleur voorzien of er een kunstharslaag op laten aanbrengen. Zonder beschermlaag geven betontegels wel veel stof af en ze zijn poreus en vlekgevoelig. Let ook op met slipgevaar als de tegels nat zijn.