Solvent-, water- en natuurverven
Solventverven worden gemaakt op basis van synthetische harsen of solventen, petroleumproducten zoals thinner en white spirit. Zij hebben een zeer goede mechanische weerstand. Om het materiaal proper te maken en om de verf aan te lengen moet je ook gebruik maken van solventen. Tegenwoordig schakelt men omwille van milieuredenen steeds meer over op verven op basis van water, zoals de latex-, vinyl- en de acrylaatverven. Deze verven verspreiden niet zo'n sterke geur, zijn niet-vergelend en drogen snel. Het materiaal kan je poetsen met water.
Omdat solventverven minder snel opdrogen, verf je het best door eerst een op- en neerwaartse richting te maken met de borstel, nadien zijwaarts om ten slotte te eindigen in opwaartse richting. Om lopers te vermijden mag je de verf niet te overdadig aanbrengen. Waterhoudende verven laten zich heel gemakkelijk aanbrengen, wat soms de neiging geeft om de verf te dun uit te strijken, waardoor de vloeiing benadeeld wordt. Daarom moet je waterhoudende verf ruim aanbrengen, kort opstrijken en ten slotte licht nastrijken. Gebruik bij voorkeur een langharige borstel. Acrylaatverven zijn na 6 tot 8 uur overschilderbaar, solventverven pas na 24 uur.
Ten slotte zijn er ook de natuurverven die volledig gemaakt worden op basis van natuurlijke grondstoffen. Deze verven zijn nog minder belastend voor het milieu dan de watergedragen verven, zijn veiliger en hebben een aangename geur. Toch moet gezegd worden dat ze ook minder resistent zijn ten opzichte van mechanische weerstanden en weersinvloeden.
Glans
Er zijn gradaties van glans. Hoogglanzend en mat zijn de twee uitersten, satijnglans (of halfmat) ligt tussen de twee in. Hoogglans heeft het voordeel dat het beter bestand is tegen vuil en water en gemakkelijker afwasbaar is. Nadeel is wel dat deze verf eventuele oneffenheden extra "in de verf" zet, zodat de ondergrond grondig voorbereid moet worden. Matte verf accentueert oneffenheden niet, maar is minder bestand tegen vuil en minder afwasbaar. Matte verf is meestal niet geschikt voor buiten omdat ze minder bestand is tegen weer en wind. Hoogglanzende verf wordt vooral gebruikt voor deuren, ramen, meubelen en muren van vochtige kamers, matte verf is interessanter op plafonds en oppervlakken die minder te lijden hebben.
Verfsystemen
Voor een goed en duurzaam eindresultaat moet je een volledig verfsysteem aanbrengen. De grondlaag of primer dringt diep in het oppervlak door en garandeert een optimale hechting. De tussenlaag of voorlak is een goed dekkende laag in een tint aangepast aan de kleur van de eindlaag. Deze eindlaag geeft het oppervlak zijn definitieve kleur en beschermt het oppervlak. Deze drie lagen bestaan niet altijd uit drie verschillende verfsoorten. Bij het één-pot-systeem bestaat de opbouw van het verfsysteem uit één en hetzelfde product.
Ondergrond
Uiteraard moet je ook rekening houden met het materiaal dat je wil verven en of je dat binnen of buiten doet. Metaal, hout en steen vergen elk hun eigen verfsoort. Sommige producten kan je wel voor meerdere materialen gebruiken.
Wel of niet ademende verf
Soms kan het belangrijk zijn dat je een dampdoorlatende of ademende verf gebruikt. Deze verfsoort laat een beperkt transport van waterdamp door waardoor je condensatieproblemen vermijdt. Gesloten verfsystemen laten geen waterdamp door en worden onder meer gebruikt bij ferrometalen.
Lees ook: