Besparingstips voor je verwarming

Efficiënter verwarmen en goed gebruik maken van de installatie, kost weinig moeite. Het verlaagt de energierekening en is goed voor de veiligheid in huis.

Ketelkeuze

Alles begint bij het kiezen van de juiste cv-ketel. De afgelopen tien jaar is het rendement aanzienlijk verbeterd. Bij verwarmingsinstallaties die ouder zijn dan twintig jaar doe je er sowieso goed aan om deze te vervangen, door bijvoorbeeld een condensatieketel. Daarnaast zijn er nog verschillende verwarmingsopties. Een volwaardig milieuvriendelijk alternatief is de warmtepomp.

Energie besparen

  • Thermostaat
    Bespaar ongeveer een tiende van de energie door 's nachts de thermostaat op 13 tot 15°C te zetten of zelfs volledig uit te schakelen. Het is een misverstand dat de nachttemperatuur niet te laag mag worden, omdat opwarmen veel extra energie zou kosten. Dit geldt niet voor warmtepompen door de traagheid van dergelijke systemen.
  • Verwarmingsketel
    Wacht niet te lang met het vervangen van je verwarmingsketel. Vanaf 15 jaar neemt het rendement al flink af. Installaties ouder dan 20 jaar zijn allesbehalve energiezuinig. Het bedrag dat je daarvoor moet neertellen, win je terug dankzij een lager verbruik én fiscale premies van de overheid.
  • Onderhoud installatie
    Laat je verwarmingsinstallatie geregeld onderhouden.
  • Stookinstallatie
    Bij vervanging van de stookinstallatie kan je het best kiezen voor een hoogrendementsketel of een condensatieketel (denk aan subsidies) op stookolie of aardgas.
  • Elektrische verwarming
    Elektrische verwarming wordt afgeraden omdat het te energieverslindend is.
  • Aangepaste verwarmingsinstallatie
    Kies een verwarmingsinstallatie die aangepast is aan de behoefte van de woning. Een te zware installatie heeft geen zin, aangezien die zorgt voor rendementsverlies. De ervaring leert dat de meeste verwarmingsinstallaties nog steeds te zwaar zijn. Een goede installateur informeert naar het isolatieniveau van je woning.
  • Kamerthermostaat
    Door middel van een kamerthermostaat met tijdinstelling en thermostatische kranen op elke radiator kan je zorgen voor een aangepaste temperatuur in elke ruimte. Zo verbruik je niet meer energie dan nodig.
  • Reflecterende radiatorfolie
    Achter de radiatoren kan je een reflecterende radiatorfolie bevestigen. Die weerkaatst een groot deel van de warmte die anders in de muur zou verdwijnen.
  • Verwarming tijdig uitzetten
    Zet de verwarming een uur of halfuurtje voor je gaat slapen al uit. Dit levert snel een besparing van 7% op.
  • Rolluiken en gordijnen sluiten
    Ook het sluiten van rolluiken en gordijnen doen je energie besparen.
  • Lege kamers
    Schakel de verwarming uit in kamers waar niemand aanwezig is.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting

Meestal zitten de aansluitingen van je radiatoraan de zijkant, maar bij een radiator met middenaansluiting zitten de aansluitingen aan de onderzijde in het ...

Lees meer
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken