Condensatieketel: tips voor een goede werking en toprendement

Het is niet omdat je een gloednieuwe condensatieketel hebt, dat die ook het beoogde toprendement haalt. Doe daarom je voordeel met deze tips!

Condensatieketel: werking

Wat doet een condensatieketel eigenlijk? De warmte die vrijkomt na de verbranding van stookolie of gas wordt verdeeld over de woning en de verbrandingsgassen. Het is precies die warmte, opgeslagen in de verbrandingsgassen, die bij een condensatieketel opnieuw gerecupereerd wordt en het hoge energierendement mogelijk maakt.

In plaats van de verbrandingsgassen via de schoorsteen te laten ontsnappen, worden ze afgekoeld tot onder het dauwpunt. Dat is de temperatuur waarop gas - in dit geval de in de rookgassen aanwezige waterdamp - terug vloeibaar wordt. Hier wringt het schoentje, aangezien veel condensatieketels gewoonweg niet aan condenseren toe komen.

Verwarming op lage temperatuur

De temperatuur van het dauwpunt is afhankelijk van de CO2-waarde en de temperatuur van de rookgassen. De eenvoudigste manier om zeker te zijn van een goede condenserende werking, is gebruikmaken van een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur. Dit kan door middel van vloerverwarming, met ventiloconvectoren of met overgedimensioneerde traditionele radiatoren.

Hoewel we eigenlijk niet kunnen spreken van overdimensioneren, omdat de radiatoren gewoon gedimensioneerd moeten zijn om de woning op lage temperatuur te kunnen verwarmen. Dat kan misschien ook perfect met de bestaande radiatoren, als de woning ondertussen grondig gerenoveerd werd met aandacht voor isolatie en luchtdichtheid.

Lager rendement voor sanitair warm water

Wel opgelet. Het is niet omdat je condensatieketel niet altijd condenseert, dat het rendement laag ligt. Dan nog zijn de prestaties veel beter dan bij een traditionele cv-ketel. Maar je moet goed beseffen dat het de bedoeling is om te verwarmen op zo laag mogelijke temperaturen.

Het dauwpunt schommelt afhankelijk van een aantal parameters rond de 50 graden, dus als het retourwater dat terug naar de ketel stroomt kouder is dan 50 graden ben je zeker van optimale condensatie. Bij het verwarmen van sanitair warm water ligt het rendement van een ketel daarom sowieso lager, omdat je daar tot veel hogere temperaturen moet verwarmen.

Tips voor energiebesparing

Om de temperatuur van het retourwater te doen zakken, heb je naast het kiezen voor lagetemperatuurafgiftesystemen nog enkele mogelijkheden. De instelling van de stooklijn is erg belangrijk. Dit is de relatie tussen de buitentemperatuur en de gevraagde cv-temperatuur. Verder kan je ook spelen met het debiet. De circulatiepomp van het verwarmingscircuit staat nagenoeg altijd op stand 3, ingesteld door de installateur. In stand 1 verbruikt de pomp onmiddellijk minder energie.

Gebruik je een condensatieketel, dan is de besparing nog groter omdat het verwarmingswater meer tijd krijgt om zijn warmte af te geven. Hierdoor is het retourwater kouder en neemt de kans op condenseren toe. Je moet natuurlijk wel opletten dat je cv-installatie op die manier nog aan de warmtevraag van je woning kan beantwoorden.

Een ander fenomeen dat je energiefactuur flink de hoogte in jaagt, is de plaatsing van een thermostatische kraan in de ruimte waar ook de referentievoeler van de cv-installatie is geïnstalleerd. Door de optimaliserende regeling waarmee moderne verwarmingssystemen zijn uitgerust, komt het vaak voor dat de cv-ketel dag en nacht door blijft branden omdat de thermostatische kraan in de referentieruimte dichtstaat.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting

Meestal zitten de aansluitingen van je radiatoraan de zijkant, maar bij een radiator met middenaansluiting zitten de aansluitingen aan de onderzijde in het ...

Lees meer
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur

De druk is van de ketel. Sinds de hoge piek van vorig jaar, zijn de energieprijzen dit jaar aan het dalen. Desalniettemin is het nog steeds raadzaam om zo...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken