Zo worden jouw binnendeuren gemaakt

De meeste binnendeuren worden samengesteld rondom een houten kader. Maar hoe werkt dat precies? En welke keuzes kan je hierbij maken? Ontdek het in vijf stappen!

1. Kader samenstellen

De kern van de deur bestaat uit een houten kader (meestal den of grenen) met een vulling. Voor de vulling heb je verschillende opties, met elk een impact op de kwaliteit van de deur:

 • Honinggraatkarton: karton dat aan weerszijden is bekleed met een soort vezelplaat. Dit is de meest basic en goedkoopste vulling.
 • Tubespaanplaat: deze vulling bestaat uit een spaanplaat met luchtkanalen en is zowat de standaard voor binnendeuren in woningen.
 • Massieve spaanplaat: een spaanplaat met een hogere densiteit, zodat de deur betere geschikt is voor veeleisende toepassingen, bijvoorbeeld in scholen.
 • Platen van staal of aluminium: vooral interessant voor inbraakwerende deuren en op plaatsen met grote temperatuurwisselingen, zoals tussen de keuken en garage.

2. Bekledingsplaat monteren

3. Eindlaag aanbrengen

Als eindlaag heb je de keuze uit (van goedkoopst naar duurst) melamine, laminaat of fineer. De kwaliteit van de eindlaag verschilt van fabrikant tot fabrikant. Bij verf- of lakdeuren wordt deze stap overgeslagen.

Het kader met de vulling wordt aan weerszijden afgedekt met een bekledingsplaat. Hiervoor gebruikt men meestal hardboard of MDF.

4. Zagen en frezen

Overtollige randen van de eindlaag worden weggezaagd. Gaten voor scharnieren, sloten en beglazing worden aangebracht met een CNC-freesmachine.

5. Afwerken

De deuren worden nog een laatste keer lichtjes opgeschuurd. Sloten en scharnieren worden aangebracht. De deuren zijn nu klaar voor transport.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • De lenteschoonmaak: wat met de garagepoort?
  De lenteschoonmaak: wat met de garagepoort?

  Hoe vul je je dagen nu iedereen noodgedwongen thuis zit? Het is het uitgelezen moment om al die onderhoudsklusjes die steeds uitgesteld werden uit te...

  Lees meer
 • Maakt wateroverlast je het leven zuur? Dit kan je eraan doen
  Maakt wateroverlast je het leven zuur? Dit kan je eraan doen

  De klimaatverandering zorgt niet alleen voor veranderende temperaturen, maar ook voor extremere weersomstandigheden. Dat betekent meer hittegolven in de...

  Lees meer
 • EMEZZI: De mooiste oplossing in steel-look binnendeuren!
  EMEZZI: De mooiste oplossing in steel-look binnendeuren!

  Een deur, raam of wand is een middel om prettig te leven in je woning, buitenruimte of kantoor. Een EMEZZI maakt dit ‘middel’ in Italiaanse stijl: ranke...

  Lees meer
 • Hoe kies je een garagepoort?
  Hoe kies je een garagepoort?

  Een nieuwe garagepoort kiezen is niet makkelijk. Er zijn zoveel aanbieders en zoveel verschillende types. Winsol helpt je daarom op weg met deze gids!

  Lees meer