Zo worden jouw binnendeuren gemaakt

De meeste binnendeuren worden samengesteld rondom een houten kader. Maar hoe werkt dat precies? En welke keuzes kan je hierbij maken? Ontdek het in vijf stappen!

1. Kader samenstellen

De kern van de deur bestaat uit een houten kader (meestal den of grenen) met een vulling. Voor de vulling heb je verschillende opties, met elk een impact op de kwaliteit van de deur:

  • Honinggraatkarton: karton dat aan weerszijden is bekleed met een soort vezelplaat. Dit is de meest basic en goedkoopste vulling.
  • Tubespaanplaat: deze vulling bestaat uit een spaanplaat met luchtkanalen en is zowat de standaard voor binnendeuren in woningen.
  • Massieve spaanplaat: een spaanplaat met een hogere densiteit, zodat de deur betere geschikt is voor veeleisende toepassingen, bijvoorbeeld in scholen.
  • Platen van staal of aluminium: vooral interessant voor inbraakwerende deuren en op plaatsen met grote temperatuurwisselingen, zoals tussen de keuken en garage.

2. Bekledingsplaat monteren

3. Eindlaag aanbrengen

Als eindlaag heb je de keuze uit (van goedkoopst naar duurst) melamine, laminaat of fineer. De kwaliteit van de eindlaag verschilt van fabrikant tot fabrikant. Bij verf- of lakdeuren wordt deze stap overgeslagen.

Het kader met de vulling wordt aan weerszijden afgedekt met een bekledingsplaat. Hiervoor gebruikt men meestal hardboard of MDF.

4. Zagen en frezen

Overtollige randen van de eindlaag worden weggezaagd. Gaten voor scharnieren, sloten en beglazing worden aangebracht met een CNC-freesmachine.

5. Afwerken

De deuren worden nog een laatste keer lichtjes opgeschuurd. Sloten en scharnieren worden aangebracht. De deuren zijn nu klaar voor transport.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
(VER)BOUWDAGEN bij Jacobs Binnendeuren
(VER)BOUWDAGEN bij Jacobs Binnendeuren

The most wonderful time of the year voor (ver)bouwers? Juist ja: maart! Traditioneel hét moment om (ver)bouwplannen te maken, de nieuwste trends te...

Lees meer
Onderhoudsvriendelijke glazen deuren
Onderhoudsvriendelijke glazen deuren

U kent het wel, een gezandstraalde glazen deur waar de vingerafdrukken van de kinderen zo mooi zichtbaar op blijven.Als u erover veegt, maakt u de plek...

Lees meer
Cube: stijlvol schuifdeurbeslag dankzij een minimalistische muurbevestiging
Cube: stijlvol schuifdeurbeslag dankzij een minimalistische muurbevestiging

Het beslag van cube oogt visueel veel strakker doordat er geen muurbeugels nodig zijn. Het loopprofiel wordt voorzien van boorgaten en kan dus in een...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken