Wit is wit? Toch niet. Je hebt verschillende varianten: helder wit, warm wit, zeer warm wit, koel wit… De lichtkleur van lampen en van tl-lampen in het bijzonder kan dus zeer verschillend zijn. Bovendien bestaat er geen eenduidige vermelding, want de producten geven elk een eigen invulling aan de code die ze op de lamp zetten.
De lichtkleur van een lamp is de som van de kleurtemperatuur (K) en de kleurweergave (Ra).
Kleurweergave (Ra)
De kleurweergave of Ra is een gestandaardiseerde schaal van 0 tot 100. 100 staat hier gelijk met daglicht of het licht van een gloeilamp. Het daglicht is een samenstelling van diverse kleuren: van ultraviolet tot infrarood of van het volledige kleurenspectrum, net zoals dat van de gloeilamp. De Ra-waarde duidt aan in welke mate de kleuren aanwezig zijn in de lichtbron. Ra 80 bevat dan 80 % van de kleuren, hierin kan bijvoorbeeld minder groen zitten dan bij een Ra 90. Sommige producenten geven een driecijferige code op aan hun lampen. Het eerste cijfer slaat dan op de Ra-waarde. Ra 80 wordt aangeduid met een 8, 90 met 9 enz…
- Lampen met een Ra minder dan 59 hebben een matige kleurweergave. Ze zijn geschikt als indirecte verlichting in de woonkamer, in de garage of in de kelder, maar niet voor op kantoor of in de winkel.
- Ra tussen 60 en 79 presteren normaal qua kleurweergave. Voor woonkamer, keuken, enz.
- Ra tussen 80 en 89 scoren goed en vind je vooral terug in de woning of op kantoor waar hogere eisen worden gesteld aan de kleurweergave.
- Ra meer dan 90 schijnt op plaatsen waar een kleurbeoordeling zeer belangrijk is. Denk maar aan verfwinkels, kledingwinkels, drukkerijen…
Kleurtemperatuur (K)
De kleurtemperatuur kenmerkt de spectrale verdeling of warmte van het uitgestraalde licht. Een lage kleurtemperatuur wijst op een warme lichtkleur met een groot aandeel geel en rood. Hoe hoger de temperatuur, hoe koeler het licht lijkt en hoe groter het aandeel van blauw erin is. De kleurtemperatuur van een gloeilamp bedraagt 2.700 K.
- 2.700 K: zeer warm licht. In de huiskamer
- 3.000 K: warm wit. In kantoren en winkels
- 4.000 K: koel/neutraal wit. Ook in kantoren en winkels
- 5.600 K: daglicht
- >5.600 K: (koud) wit licht (zoals het wit van een computerscherm)
Aanduiding op de verpakking
Zoals al in de inleiding gezegd, is er geen uniforme vermelding. Elke producent kan een eigen invulling aan een code geven. Op verpakkingen van sommige lampen staat 3.000 K, op andere zie je dan weer een samenstelling staan van drie cijfers. Het eerste cijfer verwijst naar de kleurweergave of Ra. Ra 80 is dan 8, Ra 90 = 9 enz… De twee volgende cijfers verwijzen naar de kleurtemperatuur (30 = 3.000 K).
Enkele voorbeelden:
827 geeft een zeer warm licht voor een huiselijke sfeer.
840 geeft een koel/neutraal wit licht voor op kantoor, winkel.