Een plat dak isoleert men meestal via de bovenkant van het dak. Maar als dat om een of andere reden niet meer mogelijk is, kan je het ook via de onderkant doen.
Opgelet: deze manier van isoleren lijkt eenvoudig, maar vraagt toch de nodige aandacht. Er mag in geen geval vocht via de warme binnenzijde van de woning in het isolatiemateriaal dringen (condensatievorming). Want door de waterdichte dakbedekking kan dat onmogelijk opdrogen, met rottingsgevaar tot gevolg…
Daarom is het zo belangrijk, zoals je in de klus zal zien, dat je de warme zijde van de isolatie perfect afdicht met een dampdichte folie, die je langs de randen en bij overlappingen goed afdicht. Deze isolatiemethode is vooral aangewezen voor een eventuele bijbouw en minder voor vaak gebruikte en vochtige ruimtes, zoals bijvoorbeeld een keuken of badkamer.
Gereedschap: | Materiaal: |
---|---|
|
|
Stap 1: isolatie aanbrengen
- Je plaatst de isolatiedekens tussen de balken onder het dakbeschot.
- Zijn de balken niet dik genoeg om er de isolatiedekens (minstens 12 cm dik voor een goede verbetering van het isolatiepeil) tussen te bevestigen, schroef je bijkomende houten latten op de constructie. Hou hier ook meteen rekening met het kaderwerk voor de bevestiging van de eindlaag als de bestaande balken op zich niet voldoende zijn.
- Zorg voor een goede bevestiging, want de latten zal je ook gebruiken om het plafond straks af te werken met gipskartonplaten of een andere voorkeursafwerking volgens jouw smaak.
- Voor deze klus gebruiken we isolatiedekens van minerale wol (glas- of steenwol). Deze hebben als voordeel dat ze vanzelf goed vastgeklemd tussen twee dakbalken blijven zitten, als ze iets breder zijn dan de afstand tussen de dakbalken. Je kan de dekens vastnieten aan de dakbalken, zodat ze zeker niet loskomen.
- Zijn de dakbalken niet volgens standaardafmetingen geplaatst, dan moet je de isolatie zelf op maat snijden met een groot gekarteld mes (broodmes).
Stap 2: dampscherm bevestigen
- Niet het dampscherm in horizontale banen vast tegen de dakbalken.
- Laat de foliebanen elkaar minstens 10 cm overlappen.
- Plak de naden tussen overlappende folies goed af met tape.
- Doe hetzelfde op plaatsen waar de folie aansluit met de muren.
Stap 3: afwerkingslaag plaatsen
- Nu kan je het plafond op verschillende manieren afwerken.
- Voor het bevestigen van gipskartonplaten, zie onze klussen ‘Verlaagd plafond plaatsen’ ,'Wand- en plafondplanken plaatsen’, …