Dakisolatie: hellend dak na-isoleren langs binnen

Tot maar liefst een derde van de warmte in je woning gaat verloren via je dak. Het loont dus zeker de moeite om te investeren in (extra) dakisolatie. Die investering verdien je snel terug dankzij je lagere energiefactuur. En je woning stijgt meteen in waarde.

Dak isoleren

Het aanbrengen van dakisolatie in een bestaande woning levert weinig problemen op. Maar het bos door de bomen zien is niet altijd even simpel. Zo kan je je dak of zoldervloer isoleren met wol, harde isolatieplaten, inblaasvlokken, korrels,… We overlopen even de verschillende isolatiemogelijkheden. Hoe ga je precies te werk en welk materiaal gebruik je? Verbouw je met een architect? Laat je dan zeker door hem en/of door je aannemer adviseren.

Glaswol

Dit is de meest toegepaste methode, als je een onderdak hebt tenminste. Tussen de kepers – dat zijn de verticale balken die binnen tegen je dak lopen – komt isolatiewol. Ga hier minstens voor 15 cm. Over je hele isolatievlak komt daarna een dampscherm. Dat scherm zorgt ervoor dat vochtige binnenlucht niet in je isolatie kruipt. Vochtige glaswol verliest namelijk heel wat van zijn isolatiewaarde.

Mogelijk zijn je kepers niet diep genoeg, waardoor je isolatie riskeert niet te passen. In dat geval kan je je kepers verbreden of een nieuw frame maken op je (bredere) gording. Zo komt je afwerking ook nog eens gelijk uit met je gording. Vergeet zeker ook niet de naden van het dampscherm af te dichten met aangepaste tape.

Gespoten isolatie

Een alternatief is gespoten isolatie met PUR. Zeer handig bij renovaties, want je kan deze gewoon aanbrengen tussen de balken of rechtstreeks tegen de pannen. En het materiaal heeft een zeer goede isolatiewaarde. Nog een voordeel is dat het product door zijn hoge dichtheid en het snelle hechten alle gaatjes en kieren afsluit. Heel effectief tegen koudebruggen én waterdicht.

Dit is zeker geen doe-het-zelfklus, ook omdat het om schadelijke stoffen gaat. Door de snelle uitvoering bespaar je wel op manuren.

Bij een eventuele latere renovatie is het wel opletten geblazen. De vochtafzetting van de pannen gaat dan over naar de isolatie. Dat is sowieso niet goed voor de isolatie, maar ook beneden aan het dak kan dit problemen opleveren. Hier verzamelt het water zich, hetgeen schimmelvorming kan veroorzaken.

Isolatieplaten

Of je kiest voor harde isolatieplaten. Die schroef je gewoon tegen het gebinte. Minimum 11 cm is hier de vereiste. Let wel of je een voldoende Rd-waarde (thermische isolatie) haalt. Een dampscherm is niet nodig. Dit is reeds ingewerkt in de plaat. Bovendien bestaan er kant-en-klare panelen die al meteen afgewerkt zijn met bijvoorbeeld gipskarton of osb. Zo ben je met wat verfwerk helemaal gesteld.

Zoldervloer isoleren

Is je dak in slechte staat? Of gaat je zolder enkel fungeren als bergruimte? Niet als extra slaapkamer of mancave? Dan is vloerisolatie op je zolder een goed alternatief om te verhinderen dat de warmte je huis verlaat via het dak.

Zowel wol als gespoten isolatie komt hier in aanmerking. Die komt dan tussen een bestaande of nieuwe balkenstructuur in je vloer. Een harde isolatieplaat waar je over mag lopen, kan ook op de bestaande vloer geplaatst worden.

Mag je zomaar je dak nog extra isoleren langs de binnenkant?

Het antwoord is neen. Je mag niet zomaar extra isolatie met dampscherm plaatsen tegen het aanwezige dampscherm. Uiteindelijk zit je nieuwe isolatie gevangen tussen twee dampschermen, net als eventueel condensatievocht.

De oplossing: je oudste dampscherm verwijderen of doorprikken. Hierdoor kan eventueel vocht via het bestaande scherm en onderdak weg.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Profiteer nu van voordeel bij PIR platen van Idelco: dé oplossing voor jouw isolatieklus
Profiteer nu van voordeel bij PIR platen van Idelco: dé oplossing voor jouw isolatieklus

Ben je op zoek bent naar een duurzaam isolatieproduct wat energiekosten verlaagt en de energie-efficiëntie verbeterd van jouw woning? En wil je ook nog...

Lees meer
De snelste weg naar een energiezuinige thuis? Isolatie!
De snelste weg naar een energiezuinige thuis? Isolatie!

De eerste stap naar een lagere energiefactuur? Een geïsoleerde woning! Vooral langs het dak, maar ook via je muren en vloer gaat er namelijk heel wat...

Lees meer
Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?
Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?

Een nieuw jaar betekent dikwijls ook heel wat veranderingen. Zo zijn er voortaan binnen het Vlaams Energie- en Klimaatplan nieuwe eisen en maatregelen die...

Lees meer
URSA TERRA: Tips & Tricks voor een perfect geïsoleerd hellend dak
URSA TERRA: Tips & Tricks voor een perfect geïsoleerd hellend dak

Goede dakisolatie creëert niet alleen een aangenaam binnenklimaat, maar doet ook je energiefactuur dalen. Je dak isoleren is dan ook een must! Maar bij het ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken