Soorten schakelaars

Naast stopcontacten hebben ook schakelaars een belangrijk aandeel in het elektrisch comfort van je woning. Er zijn meerdere soorten schakelaars. Een overzicht.

Welk type lichtschakelaar je ook kiest, zorg ervoor dat hij compatibel is met je elektrische installatie, zodat hij gemakkelijk en veilig kan worden geïnstalleerd. Met de juiste schakelaars kan je de verlichting en andere elektrische apparatuur in je woning gemakkelijk regelen.

Automatische schakelaars

Naast de standaard drukknoppen om je verlichting mee te bedienen, zijn er ook automatische schakelaars. Infraroodschakelaars zorgen ervoor dat de verlichting brandt als er iemand langskomt. Schemerschakelaars activeren de verlichting bij een zekere graad van duisternis. Met tijdschakelaars kan je dan weer bepaalde tijdstippen voorprogrammeren.

De juiste verlichting voorzien in elke kamer? Zo pak je het goed aan

Impulsschakelaars of teleruptoren

Traditionele lichtschakelaars worden steeds vaker vervangen door impulsschakelaars of teleruptoren. Deze teleruptoren hebben als voordeel dat het makkelijk is om verschillende bedieningspunten voor eenzelfde lichtbron te maken. Een grote afstand tussen de schakelaar en de lamp is geen probleem. Dankzij impulsschakelaars spaar je ook veel buizen en leidingen uit én hou je je opties open voor een verdere automatisering van je woning.

Hoogte schakelaars
De hoogte van schakelaars bepaalt hun gebruikscomfort. De standaardhoogte van een schakelaar is 1,10 m. Als je wil vermijden dat je ooit de hoogte moet aanpassen, bijvoorbeeld voor een rolstoelgebruiker, plaats de schakelaars dan zeker niet te hoog of op moeilijk bereikbare plaatsen.

Zelf je schakelaars vervangen? Dit stappenplan helpt je op weg.

Bewegingssensoren

Bewegingsgevoelige schakelaars detecteren beweging en schakelen automatisch lichten of apparaten in- en uit als er iemand een kamer binnenkomt of verlaat. Dit kan energie besparen doordat er niet onnodig lichten blijven branden in lege kamers.

Slimme schakelaars

Met slimme lichtschakelaars bedien je lampen en andere elektrische apparaten vanaf je smartphone, tablet of computer. Ze kunnen worden geprogrammeerd om automatisch lichten aan en uit te doen op bepaalde tijdstippen van de dag. Je kan ze zelfs vanop afstand bedienen als je niet thuis bent.

Controlelampje

Voor zolders of andere (leef)ruimtes waar je het licht buiten de kamer bedient, kies je het best voor een schakelaar met een controlelampje dat aanduidt of de lamp brandt. Al deze schakelaars kan je net als een dimmer in de plaats van een gewone schakelaar plaatsen zonder dat daar extra werk bij komt kijken.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Zo kies jij het juiste schakelmateriaal!
Zo kies jij het juiste schakelmateriaal!

Ben je op zoek naar het juiste schakelmateriaal maar weet je niet waar te beginnen? Met de Schakelmateriaal Keuzehulp van Elektramat vind je ongetwijfeld...

Lees meer
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer
Zelf je elektriciteit installeren?
Zelf je elektriciteit installeren?

Bij Easykit heb je de keuze tussen de klassieke installatie, de installatie met centrale sturing en het domoticasysteem. Daarnaast bieden we oplossingen...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken