Naast stopcontacten hebben ook schakelaars een belangrijk aandeel in het elektrisch comfort van je woning. Er zijn meerdere soorten schakelaars. Een overzicht.
Welk type lichtschakelaar je ook kiest, zorg ervoor dat hij compatibel is met je elektrische installatie, zodat hij gemakkelijk en veilig kan worden geïnstalleerd. Met de juiste schakelaars kan je de verlichting en andere elektrische apparatuur in je woning gemakkelijk regelen.
Automatische schakelaars
Naast de standaard drukknoppen om je verlichting mee te bedienen, zijn er ook automatische schakelaars. Infraroodschakelaars zorgen ervoor dat de verlichting brandt als er iemand langskomt. Schemerschakelaars activeren de verlichting bij een zekere graad van duisternis. Met tijdschakelaars kan je dan weer bepaalde tijdstippen voorprogrammeren.
De juiste verlichting voorzien in elke kamer? Zo pak je het goed aan
Impulsschakelaars of teleruptoren
Traditionele lichtschakelaars worden steeds vaker vervangen door impulsschakelaars of teleruptoren. Deze teleruptoren hebben als voordeel dat het makkelijk is om verschillende bedieningspunten voor eenzelfde lichtbron te maken. Een grote afstand tussen de schakelaar en de lamp is geen probleem. Dankzij impulsschakelaars spaar je ook veel buizen en leidingen uit én hou je je opties open voor een verdere automatisering van je woning.
Hoogte schakelaars
De hoogte van schakelaars bepaalt hun gebruikscomfort. De standaardhoogte van een schakelaar is 1,10 m. Als je wil vermijden dat je ooit de hoogte moet aanpassen, bijvoorbeeld voor een rolstoelgebruiker, plaats de schakelaars dan zeker niet te hoog of op moeilijk bereikbare plaatsen.
Zelf je schakelaars vervangen? Dit stappenplan helpt je op weg.
Bewegingssensoren
Bewegingsgevoelige schakelaars detecteren beweging en schakelen automatisch lichten of apparaten in- en uit als er iemand een kamer binnenkomt of verlaat. Dit kan energie besparen doordat er niet onnodig lichten blijven branden in lege kamers.
Slimme schakelaars
Met slimme lichtschakelaars bedien je lampen en andere elektrische apparaten vanaf je smartphone, tablet of computer. Ze kunnen worden geprogrammeerd om automatisch lichten aan en uit te doen op bepaalde tijdstippen van de dag. Je kan ze zelfs vanop afstand bedienen als je niet thuis bent.
Controlelampje
Voor zolders of andere (leef)ruimtes waar je het licht buiten de kamer bedient, kies je het best voor een schakelaar met een controlelampje dat aanduidt of de lamp brandt. Al deze schakelaars kan je net als een dimmer in de plaats van een gewone schakelaar plaatsen zonder dat daar extra werk bij komt kijken.