Elektriciteit vervangen zonder kap- en breekwerk

Wat als je een woning koopt, maar het verouderde ontwerp van de elektrische installatie voldoet niet aan je noden? De ene knop had beter andere lampen aangestuurd. Je komt ergens een aantal stopcontacten of schakelaars tekort. Of, het elektriciteitsattest is niet conform, waardoor je de installatie binnen de 18 maanden op punt moet zetten en opnieuw laten keuren. Maar wat als extra slijp- of breekwerken om de bekabeling aan te passen niet mogelijk of wenselijk zijn? Met deze alternatieven laat je hamer en slijpschijf achterwege.

1. Opbouwleidingen en -schakelaars

Een aangepaste bekabeling via zichtbare opbouwleidingen, in combinatie met opbouwschakelaars en -stopcontacten, is een eerste optie, al is ze visueel niet altijd de meest ideale. Je kan ze nog wel wegstoppen achter het meubilair, of ze eventueel laten opgaan in het interieur door de materialen op elkaar af te stemmen, bijvoorbeeld tegen een strakke muur of bakstenen wand.

2. Pvc-goten

Kabelgoten, die doorgaans boven de plinten worden aangebracht, of kabellijsten langs de muren, zijn eveneens een goedkope en snelle oplossing. Het basisprincipe is eenvoudig: je kiest een aftakpunt in de buurt van waar je het extra elektriciteitspunt (of -punten) wenst, bij voorkeur is dat het dichtstbijzijnde bestaande stopcontact. Je monteert de op maat gesneden goten en lijsten tot op de plek waar de nieuwe contactdozen en/of schakelaars moeten komen, schroeft (of kleeft) ze tegen de muur, legt er de juiste bekabeling in en zorgt voor een correcte zijdelingse aansluiting. Er bestaan ook hulpstukken voor een mooie afwerking van de hoeken.

Alle stappen vind je duidelijk geïllustreerd hier terug.

Let wel dat één stroomkring maximaal acht aansluitpunten telt (stopcontacten en/of schakelaars). Meerdere stopcontacten in eenzelfde behuizing tellen wel als één punt.

3. Kabelplinten

Kabelplinten zijn kabelgoten in de vorm van een plint met aan de achterzijde een sleuf voor de bekabeling. Er bestaan ook kabelplinten met feilloos geïntegreerde schakelaars en stopcontacten.

Deze oplossing zorgt er meteen voor dat ook de vloer keurig is afgewerkt.

4. Metalen goten

Metalen goten worden vooral industrieel toegepast of in kantoren, maar de laatste jaren duiken ze ook regelmatiger op in onze woningen, waar ze meteen voor een industriële look zorgen.

Je bevestigt ze aan het plafond of tegen de muur en kan de kabels er gewoon in laten lopen. Kabels zijn ook makkelijk te vervangen of te verplaatsen. De goten zijn beschikbaar in verschillende maten en komen met de nodige accessoires voor de bevestiging en de afwerking van de hoeken.

5. Technische kokers

Zit er in je woning een technische koker die makkelijk toegankelijk is, dan kan je ook via deze schacht de nieuwe elektrische bekabeling naar het schakelbord leiden. Een interessante oplossing als je bijvoorbeeld toestellen zoals de wasmachine of droogkast uit de kelder naar de eerste verdieping wil halen.

6. Slimme schakelaars

Wie zijn bestaande elektrische kring slimmer wil maken zonder grote muurschade, kan overschakelen op radiogestuurde schakeltechniek. Stopcontacten en lichtpunten zullen altijd een elektrische voeding nodig hebben, voor schakelaars zijn er een aantal zeer flexibele (draadloze) oplossingen op de markt.

Slimme schakelaars zijn uitgerust met kleine zenders en ontvangers, en worden ingebouwd in de behuizing van bestaande schakelaars. Er bestaan ook slimme kleefschakelaars, waarmee je draadloos kan schakelen. Ze zijn uitgerust met een zender die andere slimme schakelaars of draadloze ontvangers aanstuurt.

Je bedient de schakelaars vanop afstand, met een handzender die werkt op batterijen of via je smartphone of tablet (afhankelijk van het type).

Moet je toch de bestaande elektrische installatie vervangen, dan kan je ook een domotica-installatie overwegen. De grote flexibiliteit van zo’n systeem maakt het mogelijk om later aanpassingen door te voeren zonder opnieuw de muren en plafonds te moeten openbreken.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Individueel bouw- en energieadvies op maat
  Individueel bouw- en energieadvies op maat

  Deskundig advies voor duurzaam wooncomfort voor bouwers en verbouwers. 

  Lees meer
 • Zelf je elektriciteit installeren?
  Zelf je elektriciteit installeren?

  Bij Easykit heb je de keuze tussen de klassieke installatie, de installatie met centrale sturing en het domoticasysteem. Daarnaast bieden we oplossingen...

  Lees meer
 • Iso&Stripes, duurzaam isoleren én vertrouwd afwerken met steen- of betonstrippen
  Iso&Stripes, duurzaam isoleren én vertrouwd afwerken met steen- of betonstrippen

  Willco Products ontwikkelde met het WILLCO Iso&Stripes Systeem een totaaloplossing voor zowel het isoleren als renoveren van gevels. De doordachte...

  Lees meer
 • Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?
  Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?

  Een nieuw jaar betekent dikwijls ook heel wat veranderingen. Zo zijn er voortaan binnen het Vlaams Energie- en Klimaatplan nieuwe eisen en maatregelen die...

  Lees meer