Wat kost laminaat?

Laminaat staat bekend als een echte prijsklopper. Maar hoeveel kost het concreet om je vloer hiermee af te werken? Wij vroegen het aan Thomas Verschatse van fabrikant Quick-Step.

Prijs per m²

"Bij ons varieert de prijs van laminaat van 13,95 euro/m² tot 43,95 euro/m² inclusief btw", begint Verschatse. "Voor alle duidelijkheid: dit zijn adviesverkoopprijzen voor de verdeelpunten. Als fabrikant verkopen wij namelijk niet rechtstreeks aan bouwers en verbouwers." De prijs kan trouwens lager liggen dan de adviesverkoopprijzen - denk maar aan beurskortingen en speciale acties.

Prijsverschil

Waar zit 'm het verschil tussen een laminaat van pakweg 20 euro/m² en 40 euro/m²? "In de grootte van de plank. Of in de dikte, de structuur of afwerking. Met of zonder voegen, bijvoorbeeld. Om maar een paar factoren te noemen."

Ondervloer

Maar een laminaatvloer is meer dan laminaat alleen. Dat is ook een ondervloer, een folie die je onder je laminaat plaatst. Er bestaan verschillende soorten. Hoe hoger het akoestisch comfort, hoe meer je betaalt. "Onze basisoplossing kost 3 euro/lopende meter. Dat is de standaardkeuze voor slaapkamers en zolderruimtes", vertelt Verschatse. "Onze ondervloer voor in woonkamers kost 6 euro/lopende meter. Als alleen het beste goed genoeg is, zit je al aan 12 euro/lopende meter."

Legkit

Het vloeren zelf, ten slotte. Laminaat leggen is een populaire klus om zelf te doen. Een meter, zaag en hamer heeft iedereen wel in zijn gereedschapskoffer zitten. Doe-het-zelfzaken bieden vaak een set met alle speciallekes die je nodig hebt: een aanslagblok, afstandblokjes en een hielijzer. Voor 15 euro ben je gesteld.

De eindafrekening?

Stel dat je twee slaapkamers met een totaaloppervlakte van 37 m² wil vloeren. Voor  laminaat reken we 25 euro/m². Als ondervloer gebruiken we de basisoplossing van 3 euro/ lopende meter. We werken met een buffer van drie vierkante meter extra. De plinten en overgangen tussen deur en vloer tellen we voor de volledigheid ook mee.

  • Laminaat: 40 m² x 25 euro = 1.000 euro
  • Ondervloer: 40 m² x 3 euro = 120 euro
  • Plinten: 33 m x 4 euro = 132 euro
  • Profielen: 70 euro
  • Legkit: 15 euro

De eindafrekening? 1.337 euro inclusief btw als je de werken zelf uitvoert.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lindura –  het antwoord op vragen rond houten vloeren
Lindura – het antwoord op vragen rond houten vloeren

Veel mensen die gaan renoveren of nieuwbouw willen een houten vloerbedekking. Geen wonder, want niets brengt zo gemakkelijk natuurlijkheid en sfeer in huis ...

Lees meer
Waarom tegels een slimme keuze zijn voor je keuken, woon- en badkamer
Waarom tegels een slimme keuze zijn voor je keuken, woon- en badkamer

Tegels bestaan in allerlei formaten en kleuren. Daardoor zorgen ze in elke ruimte voor een mooie afwerking: zowel in je keuken, badkamer als woonkamer. Een ...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken