5 tips voor een perfect warme badkamer

In je badkamer draag je dikwijls weinig of geen kleren. Dus is een uitgebalanceerde verwarming er nog belangrijker dan in andere ruimtes. Luc Brants, productmanager bij radiatorfabrikant Radson, geeft vijf tips voor een badkamer waar het altijd lekker warm is.

1. Hou rekening met langer stookseizoen

"Het stookseizoen duurt normaal van begin oktober tot eind maart", weet Brants. "Maar in de badkamer is dat langer. Omdat de temperatuur er hoger moet liggen: 23 à 24 graden. Dat graadje verschil is afhankelijk of je werkt met vloerverwarming of radiatoren."

Extra buffervat

"Het probleem is dat de meeste cv-ketels onvoldoende laag kunnen moduleren om alleen de badkamer rendabel te verwarmen. Voor een stabiele werking is het daarom soms nodig om een klein buffervat te installeren. Zo neemt de watercapaciteit toe en vermijd je het veelvuldig aan- en uitschakelen van je ketel."

2. Kies voor stralingswarmte

"Vloerverwarming is altijd aangenamer dankzij de stralingswarmte. Voor hetzelfde comfortgevoel kan je één graad lager stoken. In renovaties is vloerverwarming meestal niet mogelijk omdat de vloeropbouwhoogte het niet toelaat."

Wandverwarming vormt dan een alternatief: "Zo heb je ook stralingswarmte, maar zonder ingrijpende werken", zegt Brants. "Bovendien is de warmteafgiftecapaciteit van wanden hoger door de grotere beschikbare oppervlakte."

Voor wandverwarming heb je twee opties, die in prijs overeenkomen met vloerverwarming:

Nat systeem

De goedkoopste oplossing, volgens Brants. En ook de beste keuze voor binnenmuren: eerst komen er cliprails tegen de wand. Het leidingwerk wordt in deze rails geplaatst. Ten slotte volgt vezelversterkte pleisterafwerking. De totaal opbouwdikte bedraagt ongeveer drie centimeter.

Droog systeem

Voor als je wandverwarming plaatst in een buitenmuur. Eerst komt een laag isolatie, vervolgens de leidingen, gipsplaten en ten slotte de muurafwerking.

Brants: "Interessant bij slecht geïsoleerde buitenmuren. Je slaat twee vliegen in één klap: de warmteverliezen worden gecompenseerd en er ontstaat een aangename stralingswarmte. Gedaan met de koude straling van de buitenmuur."

3. Vloerverwarming alleen volstaat (meestal) niet

"In zeer goed geïsoleerde woningen ligt de warmtevraag in de badkamer rond de 700 watt. Dan volstaat vloerverwarming. Maar in de meeste woningen bedraagt de warmtevraag minstens 1.500 watt. Dan moet je de vloer- of wandverwarming aanvullen met een radiator of eventueel een handdoekdroger."

4. Handdoekwarmer is aanvullend

Een veelgemaakte fout: één handdoekdroger die de volledige warmtevraag moet dekken. "Voor voldoende comfort moet je die minstens combineren met een gewone radiator of vloerverwarming. Maar vloerverwarming blijft het meest comfortabel. Naast de stralingswarmte is er ook die aangenaam warme vloer."

5. Kies voor elektrische (bij)verwarming

Het klinkt als vloeken in de kerk, maar Brants raadt een elektrische radiator aan. Als je PV-panelen hebt, ten minste. "In de badkamer heb je enkel ’s morgens en ’s avonds twee uur warmte nodig. Een elektrisch badkamerradiator van 1.500 watt, eventueel als aanvulling op vloerverwarming, is daarvoor ruim voldoende."

"Dat biedt twee voordelen: je kan snel inspelen op de warmtevraag en het teveel aan opgewekte stroom zelf gebruiken. Interessant met het oog op een toekomstige netvergoeding."

En je E-peil dan?

Elektrische verwarming wordt zwaar afgestraft in de EPB-regelgeving. Daarom geeft Brants de volgende tip: "Je EPB-verslaggever mag van de badkamer een aparte entiteit maken. Dit moet hij zeker doen als je een elektrische radiator plaatst. Zo stijgt het E-peil met slechts één punt in plaats van vier à vijf."

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Tegelen in een vochtige ruimte? Kinderspel met dit stappenplan
  Tegelen in een vochtige ruimte? Kinderspel met dit stappenplan

  Ben je je badkamer of keuken aan het afwerken en ga je een muur betegelen? Hou dan zeker rekening met deze aandachtspunten als je vochtproblemen wil...

  Lees meer
 • Panelen: creatieve en akoestische designoplossingen voor je wand of plafond
  Panelen: creatieve en akoestische designoplossingen voor je wand of plafond

  Je wanden of plafond een nieuwe look geven, maar mag het eens iets anders zijn dan een standaard laagje verf of behang? MEISTER biedt een uitgebreid...

  Lees meer
 • Catalano New Green: gebogen oppervlakken en dunne randen
  Catalano New Green: gebogen oppervlakken en dunne randen

  Helemaal gewonnen voor een ingetogen badkamer zonder franje? De wastafels van New Green hebben een hedendaags karakter waar je jarenlang kan van genieten....

  Lees meer
 • Maak je badkamer future-proof met FACQ
  Maak je badkamer future-proof met FACQ

  Als je de mogelijkheid hebt om zelf een huis te bouwen, loont het de moeite om wat vooruit te denken. De meesten van ons willen namelijk zo lang mogelijk...

  Lees meer