Betonnen welfsels

Betonnen welfsels zijn de goedkoopste vloeroplossing. Bovendien zijn ze eenvoudig en snel te plaatsen. Dat verklaart meteen hun succes in woningbouw.

Twee varianten

Betonnen welfsels bestaan in twee varianten: enerzijds de gewapende en anderzijds de voorgespannen elementen, met elk een totaal ander productieproces.

1. Gewapende welfsels

Deze traditionele vloerelementen zijn de goedkoopste oplossing en komen het meest voor in woningbouw. Ze worden geproduceerd op bekistingstafels van 8 à 10 m lang: eerst wordt de wapening aangebracht en vervolgens het beton gestort. Het meest basic gewapend vloerelement is 13 cm dik voor overspanningen tot 5,9 m. Gewapende welfsels zijn standaard in breedtes van 33, 50 en 60 cm verkrijgbaar.

2. Voorgespannen welfsels

Voor gespannen welfsels gelden dezelfde principes als gewapende welfsels, maar een deel van de wapening wordt op spanning gebracht voordat het beton gestort wordt. Ze worden geproduceerd op lange banen en achteraf op maat gezaagd. Ze zijn standaard te verkrijgen in breedtes van 60 en 120 cm.

Deze welfsels zijn extra sterk, waardoor dunnere welfsels hogere belastingen aankunnen. Ze zijn interessant vanaf overspanningen van 6,5 m of als de opbouwhoogte beperkt is. Voorgespannen welfsels van 15 en 18 cm dik voor overspanningen van respectievelijk 7 en 8 m komen het vaakst voor in woningbouw.

Plaatsing

Betonnen welfsels worden rechtstreeks met een kraanwagen op de draagstructuur gelegd. Daarna wordt een betonnen druklaag gestort van ongeveer 5 cm dik. De volgende dag kan de aannemer verder metselen. De druklaag is niet verplicht, maar fabrikanten raden het altijd aan om scheurvorming te vermijden in pleisterplafonds. Kies je voor een vals plafond, dan is dit esthetisch minder belangrijk.

Uitsparingen en afwerkingsmogelijkheden

1. Ruwe of gladde onderzijde

Fabrikanten bieden de keuze tussen welfsels met een ruwe of gladde onderzijde. Ruwe welfsels vormen de perfecte ondergrond voor pleisterwerk. In dat geval is de druklaag erg belangrijk (zie hierboven).

Een gladde onderzijde is interessant op plaatsen waar geen plafondafwerking komt (kelder, garage, wasplaats, …) maar kan ook perfect als zichtwerk in leefruimtes. Gladde welfsels kosten wel 1 à 2 euro per m² extra.

2. Uitsparingen

Uitsparingen kunnen in de fabriek aangebracht worden in het zachte of harde beton. Kleine maatafwijkingen zijn niet uit te sluiten. Belangrijke uitsparingen (bijvoorbeeld lichtspots in de woonkamer) laat je best achteraf aanbrengen door de elektricien of een specialist in betonboringen.

Voordelen

Betonnen vloerelementen zijn een typisch nieuwbouwproduct, maar ook interessant voor bijgebouwen. Met een kraanwagen kunnen ze vlot over de bestaande woning getild worden.

De belangrijkste voordelen:

  1. Prijs: het is de goedkoopste oplossing. Reken op 50 à 60 euro per m², inclusief plaatsing, exclusief btw. Gewapende vloerelementen zijn goedkoper dan voorgespannen welfsels.
  2. Snelle plaatsing: Als ze de elementen ’s morgens leveren, kan ’s middags de druklaag gestort worden. De volgende dag kan de aannemer verder metselen.
  3. Geen mobiele kraan nodig: de plaatsing gebeurt rechtstreeks met de vrachtwagenkraan.
  4. Geen onderschoring: voorgespannen welfsels hoeven niet onderschoord te worden. Gewapende welfsels slechts één keer, in het midden van de overspanning, vanaf een lengte van 3,8 m.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!

De toekomst vraagt om energiezuinige en goed geïsoleerde woningen met eigen stroomvoorzieningen. Door de opgelegde normen rond energiezuinigheid zal de...

Lees meer
Met deze buitenoplossingen maak je van je terras een extra woonkamer
Met deze buitenoplossingen maak je van je terras een extra woonkamer

In de zomer wordt je terras een extra leefruimte waar je gezellig buiten kan eten of lekker kan luieren in de zon. Wil je niet alleen in de zomer, maar ook ...

Lees meer
Orde in je tuin dankzij de metalen opbergsystemen van Hörmann
Orde in je tuin dankzij de metalen opbergsystemen van Hörmann

Nu de lente in het land is, is het tijd om in de tuin aan de slag te gaan. Maar waar blijf je met al je tuingereedschap? Heb je ook nood aan extra ruimte...

Lees meer
Box in duurzaam thermowood
Box in duurzaam thermowood

Een praktische bergruimte in je tuin, een moderne pool house bij je zwembad of dé ideale BBQ- spot? Kies voor een oogstrelend design in een trending...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken