Welfsels: uit deze soorten kan je kiezen

Er zijn drie soorten welfsels: betonnen welfsels, balken en vulpotten, en breedplaatvloeren. Betonnen welfsels zijn het populairst, omdat ze een snelle afwerking met een gunstige prijs combineren. Balken en vulstenen scoren dan weer goed bij renovatieprojecten. En breedplaatvloeren hebben uitstekende akoestische prestaties.

1. Wat zijn betonnen welfsels?

Betonnen welfsels zijn het populairst in de woningbouw door hun gunstige prijs en snelle afwerking. Ze bestaan in twee varianten: enerzijds de gewapende en anderzijds de voorgespannen elementen. Voorgespannen welfsels zijn duurder, maar kunnen meer lasten aan en zijn in grotere lengtes verkrijgbaar. Daarnaast heb je keuze uit een ruwe en gladde onderzijde: dit speelt een rol voor de latere afwerking. Er zijn ook welfsels met een geïsoleerde onderkant.

2. Wat zijn balken en vulstenen?

Balken en vulstenen zijn een interessant alternatief voor geprefabriceerde betonnen vloerelementen bij renovaties. Ze zijn lichter en makkelijk manipuleerbaar.

  • Balken: zijn zelfdragend, maar door het aanbrengen van stortklaar beton voorzie je een druklaag. Ze hebben in principe dus enkel een functie als verloren bekisting.
  • Vulpotten: zijn er in verschillende materialen zoals beton, gebakken aarde, argexbeton, …

3. Wat zijn breedplaatvloeren (predallen)?

Breedplaatvloeren zijn vanwege hun uitstekende akoestische isolatie populair in appartementen en nieuwbouwwoningen. Ze bieden heel wat inbouwmogelijkheden voor bijvoorbeeld spots.

Predallen zijn groter en lichter dan betonnen welfsels. De voorgefabriceerde predallen van vijf à zes centimer dik worden op de draagstructuur geplaatst. Ze vormen een soort bekisting die nog volgestort moet worden met beton. Omdat de inbouwdelen tijdens de productie in de fabriek aangebracht worden, moet je ter plaatse geen uitsparingen meer boren voor nutsleidingen of lichtspots.

Welk type welfsels jij nodig hebt voor jouw project? Dat bepaalt je architect in zijn voorontwerp. De stabiliteitsingenieur zal berekenen of het effectief de juiste keuze is.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!

De toekomst vraagt om energiezuinige en goed geïsoleerde woningen met eigen stroomvoorzieningen. Door de opgelegde normen rond energiezuinigheid zal de...

Lees meer
Ontdek alle troeven van stortbeton
Ontdek alle troeven van stortbeton

Je let er waarschijnlijk al lang niet meer op, maar zo goed als dagelijks zie je wel ergens een betonmixer voorbijkomen. En dat is geen toeval, want...

Lees meer
Cement & beton roadmap 2050
Cement & beton roadmap 2050

Beton wordt almaar duurzamer, de ‘Cement & beton Roadmap 2050’ van de Belgische Cementnijverheid legt uit hoe een circulaire en klimaatneutrale bouw...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken