Wat kost samengesteld parket?

Met zijn warme, natuurlijke uitstraling past parket bij elke interieurstijl. Maar op welk prijskaartje moet je rekenen? We vroegen het aan Lalegno.

Adviesprijzen

"Bij ons vind je richtprijzen van 43,6 euro/m² tot 150 euro/m², inclusief btw", vertelt een medewerker van Lalegno. "Dit zijn de adviesprijzen die we meedelen aan onze verdelers. Lalegno verkoopt namelijk niet rechtstreeks aan (ver)bouwers."

"Deze prijzen gelden trouwens uitsluitend voor de aankoop van de vloer. De ondergrond voorbereiden, het parket plaatsen en een eventuele nabehandeling zijn hier niet bij inbegrepen."

Houtsoort

Van 40 tot 150 euro is een grote prijsvork. "Logisch", klinkt het bij Lalegno. Er is een ongelofelijke variatie aan houtsoorten. Eik, bamboe, wengé, teak, afzelia, notelaar en merbau komen het vaakst voor. Eik is veruit het populairste en goedkoopste.”

Sortering

Maar er zijn ook grote verschillen in houtsortering. "Een AB(C)-selectie is de mooiste sortering, zonder knopen en met weinig kleurverschil. Die is duurder dan parket met veel knoesten en spint."

Plankopbouw

"De totale vloerdikte wisselt van 10 tot 21 mm. Voor de onderbouw van de vloer zijn er meerdere opties zoals MPX, drielaags of MDF bij smalle planken en dunnere toplagen. Ook de dikte van de toplaag is bepalend voor de prijs. En lange planken zijn duurder dan korte."

Ondervloer

Voor een ondervloer uit OSB-platen van 18 mm moet je tellen op 25,50 euro/m². Voor planken van dezelfde dikte uit multiplex loopt de prijs op tot 50,40 euro/m². Je kan ook kiezen voor een houten geprefabriceerde ondervloer van 22 mm dik. Daarvoor betaal je 44 euro/m².

Afwerking

Speelt ten slotte ook een grote rol in de prijszetting: het afwerkingsniveau van je vloer. "Sommige van de vloeren die wij verkopen ondergaan tijdens het productieproces twaalf verschillende behandelingen. Allemaal manueel aangebracht. Dat vertaalt zich natuurlijk in een duurdere prijs."

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lindura –  het antwoord op vragen rond houten vloeren
Lindura – het antwoord op vragen rond houten vloeren

Veel mensen die gaan renoveren of nieuwbouw willen een houten vloerbedekking. Geen wonder, want niets brengt zo gemakkelijk natuurlijkheid en sfeer in huis ...

Lees meer
Waarom tegels een slimme keuze zijn voor je keuken, woon- en badkamer
Waarom tegels een slimme keuze zijn voor je keuken, woon- en badkamer

Tegels bestaan in allerlei formaten en kleuren. Daardoor zorgen ze in elke ruimte voor een mooie afwerking: zowel in je keuken, badkamer als woonkamer. Een ...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken