Met deze tips van expert hou je de prijs van je tuinaanleg zo laag mogelijk

Voor vele (ver)bouwers komt de tuin aanleggen pas als allerlaatste aan bod. Toch heb je in heel wat gevallen geen keuze – je zit misschien met een huisdier en/of kleine kindjes - en moet je van je lap grond een acceptabel stukje groen maken. Maar hoe kan je een tuin aanleggen en de prijs zo laag mogelijk houden? We vroegen tuinarchitect Rik Hiergens om zijn beste tips.

Focus op privacy en verharding

“Vroeger had ik vooral klanten die budget op overschot hadden. Nu zie ik vooral jonge koppels, op zoek naar een tuinarchitect die met hen meedenkt. Waar moet het naartoe met hun stuk grond, en vooral welke mogelijkheden liggen er? Ze willen er niet blindelings aan beginnen met het risico onnodige kosten te maken.”

Wat zijn hun grootste prioriteiten? “Meestal willen ze twee dingen zo snel mogelijk: privacy in de vorm van een omheining, afsluitingen, hagen ... en een degelijke oprit, terras en wandelpaadjes. Soms gaat het ook al over gebouwen, zoals een tuinberging. Ook al hebben ze geen idee hoe hun tuin eruit gaat zien, de berging moet al op de juiste plaats komen.”

  • cap blanc bez 044
    © Rik Hiergens (tuin-ontwerp.eu)
  • IMG_6158.JPG
    © Rik Hiergens (tuin-ontwerp.eu)

1. Een goed plan

“Het lijkt de evidentie zelve, maar een slimme aanpak start met een doordacht plan. Zo vermijd je dingen waar je achteraf spijt van krijgt. Het lijkt een luxueuze keuze om een tuinontwerper aan te spreken, maar meer en meer mensen zien er het nut van in. Al bij het eerste voorontwerp beseffen ze dat een goed overlegd tuinplan foute uitgaven en nutteloze energie vermijdt.”

“Want alles begint met een goede structuur. Mensen denken bij een tuin vaak eerst aan bomen en planten, maar die zijn eigenlijk relatief goedkoop. Bovendien red je het hiermee niet. Je ruimte goed gebruikten, de indeling, de uitwerking van een concept: dit vormt de echte meerwaarde en de basis voor een gezellige tuin.”

2. Leg de basis voor later en hergebruik

De vorm en inplanting van je terras bepalen mee de sfeer en het concept van je buitenruimte. “Maar je hoeft je terras niet meteen aan te leggen met de mooiste en duurste tegels of klinkers. Met wat mooie afboordingen, stabilisatiematten en een leuke grindsoort kom je al een heel eind zonder dat het je te veel geld kost."

"Eens er terug wat budget en tijd voorhanden zijn, schakel je gemakkelijk over naar een definitief terras. En je stabilisatiematten, die kan je gerust hergebruiken om wandelpaadjes aan te leggen naar bijvoorbeeld een kippenhok of achterpoortje.”

Hetzelfde geldt voor je oprit: “De verhardingswerken zijn meestal de duurste ingrepen. Kies daarom eerst voor een goedkopere afwerking en wees slim. Stabilisatiematten op zich zijn niet heel goedkoop, dus leg ze niet overal. Enkel daar waar je veel wandelt en waar je met je fiets of wagen passeert. Bovendien zijn deze matten niet voor elk soort grind nodig. Ik werk meestal met kleine, mooie grindsoorten. Die geven een mooie reflectie aan je woning.”

3. Los niveauverschillen origineel op

Heb je graag wat hoogteverschillen in je tuin? Of is je terrein van nature glooiend en wil je graag ook vlakke zones? Dan hoef je dat helemaal niet duur op te lossen. “Keerwanden en L-profielen kosten meestal veel geld, of ze nu gemetseld of uit natuursteen zijn. Een goede tip: werk met traditionele betonplaten. Iedereen kent ze wel van vroeger: heel lelijk, maar je kan ze wel makkelijk gebruiken om keerwanden mee te maken. Er komt zelfs geen kraan aan te pas, je kan dus gewoon alles zelf dragen en plaatsen. Met een of twee personen lukt dat zeker.”

“Het is hierbij natuurlijk belangrijk dat je een concept kiest waarbij je de keerwand wegstopt achter een (groenblijvende) beplanting.”

4. Laat het groen de toon voeren in je omheining

Nog een kostenpost: de tuinafsluiting. In sommige gevallen volstaat het om met beplanting te werken, in andere gevallen is een omheining dan weer onontbeerlijk. “Dan nog vind ik het ideaal om met groen te werken en met zo weinig mogelijk bouwmaterialen. Je komt er goedkoper vanaf als je met een goedkope draad werkt, die je daarna verwerkt tussen de beplanting. Zo is je tuin veilig omheind én heb je een natuurlijk ogende afsluiting.”

Hoe het precies werkt? “Je klopt simpele houten paaltjes in de grond, om de twee à drie meter. Daarna koop je een draad op rol en die span je goed aan op je paaltjes. Hoe maak je het verschil? Zet de omheining op zo’n 80 cm van de perceelsgrens. Zo heb je zowel aan jouw kant als aan de kant van de buren plaats voor een groene haag én om ze te onderhouden, want je zit officieel nog op jouw perceel aan de andere kant van de haag. Extra privacy en vooral supergoedkoop. Een beukenhaag werkt hier trouwens perfect.”

5. Wildgras is ook gras

Een perfect gazonnetje vergt heel wat geld en tijd. Veel mensen hebben volgens Rik Hiergens onterecht schrik voor onkruid wanneer de tuin er nog wild bij ligt. “Maar het is heel simpel. Rijd je onkruid systematisch af, ongeveer om de week, te beginnen op de hoogste stand. Wacht natuurlijk niet totdat alles een meter hoog staat.”

“Tussen je onkruid zit er namelijk veel wildgras en dat is even functioneel als siergras. Onkruid wil niet elke week gemaaid worden, dus dat verdwijnt al snel, op klaver na misschien. Maar de wilde grassoorten overleven en nemen het over. Zo krijg je een gazon dat goed genoeg is om proper te houden en waar je kinderen en huisdieren op kunnen lopen en spelen. Tot je aan de slag kan met je definitieve grasmat.

6. Kies voor planten met naakte wortel

Ook beplanting hoeft niet duur te zijn, zeker niet als je ze met de naakte wortel koopt. Planten in pot kosten nu eenmaal meer geld. Vraag er gewoon naar bij je plantenzaak. Je kan ze op veel plaatsen krijgen in het plantenseizoen, dat ongeveer van eind oktober tot begin april loopt.

7. Leg alvast voorzieningen voor tuinverlichting

Nog een allerlaatste tip: “Voor verlichting is er meestal zelfs helemaal geen eurocent meer over. Wat je wel kan doen, is een wachtkabel voorzien tijdens de bouwwerken. Die kost maak je eerder, maar zo heb je achteraf minder kosten op het moment dat je tuin klaar is om te groeien.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras

Net als je woning verdient ook je tuin een goed ontwerp voordat je eraan begint. Ook als het perfect mogelijk is om achteraf (ingrijpende) wijzigingen door ...

Lees meer
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”

Toen Carmen en haar man een jaar in hun nieuwbouw in Heule woonden, was het tijd om de tuin en het zwembad onder handen te nemen. Een onderhoudsvriendelijk ...

Lees meer
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast

Heel wat tuinen krijgen het moeilijk nu onze zomers warmer en droger worden, afgewisseld met periodes van zware regenval. De oplossing om jouw tuin te...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken