Het Energiepact 2050. Wat zijn de gevolgen?

Het Energiepact 2050 is de laatste weken een veelbesproken onderwerp. De Brusselse en Waalse regering keurden het pact al goed. Maar in de federale en Vlaamse regering lijken ze geen overeenkomst te bereiken. De gesprekken worden daarom uitgesteld tot 2018.

  • Kerncentrale kernenergie
    © Getty Images
  • windmolen zonnepaneel zonnepanelen zonne-energie duurzame energie duurzaamheid
    © Getty Images
  • groene energie huis
    © Getty Images

Wat is dat Energiepact nu eigenlijk?

Tijdens de klimaattop van Parijs in 2015 beloofde ons land om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Het Energiepact 2050 tussen de federale staten en gewesten verzamelt de grote beleidslijnen van het Belgische energie- en klimaatbeleid. Dit pact moet ervoor zorgen dat we tegen 2050 groen wonen. Het jaar 2030 wordt gezien als tussenstop, een soort evaluatiemoment.

Welke doelen moeten we halen?

Tegen 2050 wil België een aantal zaken concreet bereiken:

  1. Groene stroom voorzien: In 2025 of 2035 moeten de kerncentrales sluiten. Hier ligt ook meteen het zwaartepunt van de hele discussie. Niet alle partijen zijn voor de kernuitstap, waardoor hier nog geen akkoord over bereikt is. Deze productie wordt vervangen door een combinatie van gascentrales, zonnepanelen en windmolens. Tegen 2030 moet de energie uit zonnepanelen van 3,2 naar 8 gigawatt stijgen en die uit windmolens van 2,8 naar 8,2 gigawatt. Een enorme uitdaging, die volgens velen niet haalbaar is.
  2. Verwarmen met groene technologieën: Tegen 2050 mogen we geen enkele woning nog op fossiele brandstof verwarmen. Alternatieven zijn bijvoorbeeld warmtepompen of zonneboilers.
  3. Alle gebouwen energiezuiniger maken: Zowel huizen, kantoren, overheidsgebouwen als sociale woningen.
  4. Alle kantoren energieneutraal maken: Dit zowel op vlak van verwarming, verlichting als koeling. In 2040 moeten alle openbare gebouwen al energieneutraal zijn.
  5. Schadelijke uitstoot verminderen: Tegen 2030 moet 50% van de nieuwe inschrijvingen bestaan uit auto’s zonder schadelijke uitstoot.

Impact op bouwsector

De rol van de bouwsector is cruciaal voor het Energiepact, want er is nog een groot potentieel om gebouwen energiezuiniger te maken. Welke impact heeft het Energiepact dan op de bouwsector?

  • EPC-score moet dalen
  • Verlaagde btw voor renovatie of sloop en heropbouw
  • Verwarming moet groener

EPC-score

Momenteel heeft een gemiddelde woning een EPC-score van 365 kilowatt per vierkante meter. Deze waarde drukt uit hoe energiezuinig je woning is. Hoe lager de score, hoe beter. Tegen 2050 moet deze waarde voor een gezinswoning dalen tot maximaal 100 kilowatt per vierkante meter. Sociale woningen moeten deze score halen tegen 2040. De EPC-score van appartementsgebouwen mag in 2050 nog maar 60 kilowatt per vierkante meter bedragen. Dit wordt technisch moeilijker want veel eigenaars moeten samen een beslissing nemen.

Verlaagde btw op renovatie of sloop en heropbouw

Om energiebesparing te realiseren, moeten we minstens drie keer zo veel renoveren als vandaag.  Als je wil slopen en heropbouwen of wil renoveren, krijg je een btw-verlaging. Hoeveel deze zal bedragen, beslist de federale regering binnenkort.

Opgelet: “Mensen die een huis kopen, moeten de renovatiekosten beter leren inschatten. In de praktijk onderschatten kopers de renovatiekosten erg vaak, waardoor er na de afbetaling van de hypotheek nauwelijks geld overblijft en er van renoveren vaak niet veel meer komt", zegt Marc Dillen, directeur van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Groene verwarmingstechnologieën

Tegen 2050 mag geen enkele woning nog op fossiele brandstoffen verwarmen. Ze moeten groene technologieën gebruiken zoals warmtepompen, zonneboilers of aardwarmte. Vanaf 2035 is de verkoop van stookolieketels verboden. Gasketels blijven voorlopig wel toegelaten. Nieuwbouwwijken worden vanaf 2035 niet meer aangesloten op het gasnet.

Uit de burgerbevraging blijkt dat 70% verwacht dat we in 2030 onze huizen en gebouwen overwegend verwarmen met groene warmte.

Bron: De Morgen, www.energiepact2050.be

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas

Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? En er zelf financieel ook baat bij hebben? Investeer dan in een hybride verwarmingsinstallatie: de ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken