5 misvattingen over zonneboilers

Het aantal toegekende premies voor zonneboilers is het afgelopen jaar gedaald, hoewel het een hernieuwbare energiebron is waarmee je heel wat op je warmwaterfactuur bespaart. De oorzaak? Er bestaan nog een heleboel misvattingen over zonneboilers. Wij helpen ze samen met Belsolar, de Belgische zonneboilerassociatie, de wereld uit.

Misverstand 1: als de zon niet schijnt, heb je geen warm water

Een zonneboiler werkt niet via zonnewarmte, maar via zonlicht. Het systeem bestaat uit zonnecollectoren en een boiler. De zonnecollectoren plaats je op je dak,  gevel of op de grond en vangen het zonlicht op. Met de energie hiervan verwarmt het de vloeistof op die door de collectoren stroomt. Via een pomp gaat de opgewarmde vloeistof naar je boiler en via een warmtewisselaar wordt de warmte afgegeven aan het sanitair water. Dus ook in putje winter of bij bewolkt weer kan je met een zonneboiler je sanitair water opwarmen.

Misverstand 2: voor een zonneboiler moet je je hele verwarmingsinstallatie vervangen

Je hoeft geen ingrijpende werken uit te voeren als je een zonneboiler plaatst. Je verwarmingsketel kan je gewoon behouden en de boiler plaats je ernaast. Als er niet voldoende zonlicht is, verwarmt je ketel het sanitair water tot op de gewenste temperatuur.

Misverstand 3: zonnecollectoren gaan snel stuk

Zonnecollectoren bestaan meestal uit borosilicaatglas en voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Dit veiligheidsglas is zelfreinigend, warmt niet op en is bestand tegen hevige regen en hagel. Zelfs tegen de impact van een voetbal.

Misverstand 4: zonnecollectoren vergen veel onderhoud

De vloeistof die voor de warmteoverdracht zorgt tussen de collectoren en de boiler bestaat uit een mengsel van antivriesproduct en water. Deze vloeistof moet maar een keer om de drie jaar gecontroleerd en eventueel vervangen worden. Een zonneboiler gaat makkelijk 25 jaar mee. In die periode zal je misschien de pomp of het expansievat eens moeten vervangen.

Misverstand 5: investering brengt niet op

Een goede richtprijs voor een complete zonneboilerinstallatie is 1.000 euro/m² zonnecollectoren, inclusief plaatsing. Voor een gemiddeld gezin volstaat 5 m² zonnecollectoren. Je investeert dus gemiddeld 5.000 euro. In Vlaanderen kan je aanspraak maken op een premie tot 2.750 euro, in Brussel tot 2.500 euro en in Wallonië tot maximaal 3.000 euro. Zo heb je een zonneboilerinstallatie soms al terugverdiend op minder dan zes jaar tijd. Collectoren die naar het zuiden gericht zijn in een hoek van 45° leveren het meeste rendement op.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuwe warmtepompboiler ELENSIO : voor nóg ecologischer warm water en minimaal energieverbruik
Nieuwe warmtepompboiler ELENSIO : voor nóg ecologischer warm water en minimaal energieverbruik

Op zoek naar een duurzaam alternatief voor een elektrische boiler? Maak dan kennis met de nieuwe thermodynamische warmtepompboiler ELENSIO van De Dietrich. ...

Lees meer
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen

Het straatbeeld ziet er sinds enkele jaren een stuk anders uit. Zo worden de meeste daken en garages tegenwoordig gesierd door zonnepanelen. Overweeg jij...

Lees meer
Minder warm water verbruiken zonder in te boeten aan comfort?
Minder warm water verbruiken zonder in te boeten aan comfort?

De vraag die iedereen zich momenteel stelt... Je warmwaterverbruik verminderen is een van de belangrijkste manieren om je rekening te verlagen, ook in de...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken