Huren: deze partners komen erbij kijken

Een huis of appartement huren, daar komen heel wat partners bij kijken. Wij zetten ze op een rijtje.

Makelaar

Je kan natuurlijk zelf op zoek gaan naar een huurwoning, maar je kan er ook een makelaar voor inschakelen. Jij zet al je aandachtspunten op een verlanglijstje, en hij gaat op zoek naar jouw droomwoning. Een makelaar treedt in sommige gevallen ook op als tussenpersoon tussen huurder en verhuurder.

Verhuurder

De huurwoning van je dromen gevonden? Tijd om kennis te maken met de verhuurder! Hij maakt je wegwijs in je huurwoning, en staat in voor enkele administratieve taken. Zo moet hij bijvoorbeeld je huurcontract laten registreren.

Syndicus

Ga je huren in een gebouw waar minstens twee appartementen eigendom zijn van verschillende personen? Dan zal je ook te maken krijgen met een syndicus. Hij draagt in naam van de vereniging van mede-eigenaars (VME) zorg voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Pleeg dus gerust een telefoontje met hem, stuur een mailtje of ga eens langs. Dan brengt hij je op de hoogte van alles wat je moet weten.

Bank

Vergeet zeker niet om een bezoekje te brengen aan je bank. Zij zijn er niet alleen om een lening aan te gaan, maar kunnen ook instaan voor je verzekeringen. Is dat niet het geval, ga dan langs bij je verzekeringskantoor. In de meeste gevallen heeft de huisbaas zelf een brandverzekering afgesloten. Maar ook als huurder neem je best zelf een brandverzekering. Heb je schade gemaakt aan je huurwoning? Dan wordt dat vergoed. Je bank of verzekeringskantoor zal je ook adviseren over andere verzekeringen die je eventueel kan afsluiten.

Architect, landmeter, schatter of makelaar

Sinds enkele jaren is het verplicht om een plaatsbeschrijving op te stellen als je gaat huren. Daarin staan op een gedetailleerde manier alle gebreken van de woning beschreven. Zo is er achteraf geen discussie mogelijk bij eventuele beschadigingen. Je kan samen met de verhuurder de plaatsbeschrijving opstellen, of beroep doen op een deskundige zoals een architect, landmeter, schatter of makelaar.

Verhuisfirma

Is V-day aangebroken? Klaar om te verhuizen! Je kan enkele vrienden optrommelen en alles zelf doen, of beroep doen op een professionele verhuisfirma. Heb je een verhuiskraan nodig? Vergeet die dan niet tijdig te reserveren. Zal die kraan parkeerruimte innemen? Vraag dan bij de gemeente op tijd de nodige signalisatieborden aan.

Gemeente

Nieuwe woning huren betekent: adreswijziging. Ga daarom langs bij je (nieuwe) gemeente, zodat zij op de hoogte zijn van je nieuwe adres. Om post op je oude adres te voorkomen, kan je bij bpost (tegen betaling) aanvragen of zij jouw post automatisch doorsturen naar je nieuwe adres.

Nutsvoorzieningsbedrijven

Net als je gemeente, breng je ook best je nutsvoorzieningsbedrijven op de hoogte van je verhuis. Dat kan via het energieovernamedocument, dat is één verhuisdocument voor alle energieleveranciers. Op die manier worden bijvoorbeeld de juiste meterstanden doorgegeven. Om ook je banken, telecomoperatoren en verzekeringsmaatschappijen op de hoogte te brengen van je nieuwe adres, kan je beroep doen op het Rijksregister.


Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken