Je huis koel houden tijdens een hete zomer? Bereid je voor met deze tips

Als het buiten uitzonderlijk warm is dan is het onvermijdelijk dat de temperatuur ook in huis enkele graden oploopt. Wil je het in huis toch koel houden terwijl de zon genadeloos op je gevel brandt? Dat kan met deze tips.

1. Kies voor buitenzonwering...

Met buitenzonwering, zoals screens, rolluiken of lamellen, hou je zonnestralen tegen voordat ze het glasoppervlak van je ramen raken. Zo zorg je ervoor dat er veel minder zonne-energie naar binnen dringt. Bij binnenzonwering kan je niet vermijden dat zonnestralen voorbij het glas komen. Heb je geen andere mogelijkheid dan binnenzonwering? Ga dan voor verduisterende doeken. Maar weet dat je hiermee nooit het effect zal halen van buitenzonwering.

2. ... aan alle zonkanten

Voorzie zonwering aan de drie zonkanten van je woning, het oosten, het zuiden en het westen. Op het zuiden kan je oververhitting controleren met een ruime dakoversteek. In het oosten en westen, waar de zon laag staat, werk je met verticale screens of lamellen. Vooral de westkant is problematisch: daarlangs krijg je tegen de avond rechtstreeks horizontaal zonlicht binnen.

3. Kleef folie

Geen mogelijkheid of budget om buitenzonwering te voorzien? Dan kan je je behelpen met een zonwerende raamfolie. Let op: plaats die wel aan de buitenkant van je ramen om te vermijden dat het glas barst. Gebruik hiervoor ook geen aluminiumfolie. Die kan vlekken in de beglazing veroorzaken. Ook witte lakens voor je ramen hangen of ze wit verven met waterverf kan helpen.

4. Verduister je woning

Hou overdag alle ramen en deuren dicht om te vermijden dat de warmte binnenkomt. Verduister je woning ook door je screens of rolluiken naar beneden te laten of je gordijnen dicht te houden. Architect Eric Houben vestigt ook de aandacht op nachtventilatie. “Dit kost je helemaal niets maar kan de aanvangstemperatuur 's morgens makkelijk enkele graden lager brengen. En dat voordeel behoud je de hele dag. Zet dus zeker 's nachts zoveel mogelijk open en gebruik die koelte om de binnenmassa van je woning op een iets lagere temperatuur te brengen. Je moet natuurlijk geen wonderen verwachten, maar het helpt wel.”

5. Schakel verdoken warmtebronnen uit

Verschillende technische apparaten, zoals je televisie, printer en computer, produceren warmte. Ook als ze in waakstand staan. Schakel ze volledig uit. Zo bespaar je bovendien ook energie.

6. Ventileer slim

Met een airco hoef je natuurlijk niet wakker te liggen van een warme woning. Maar heb je geen airco of wil je die niet te vaak opzetten om energie te besparen, dan kan je je ook behelpen met een ventilator. Als je de ventilator richt op een waterbron, zoals ijsblokjes, koelelementen of een natte doek, zal die het water in de lucht verspreiden en win je al gauw enkele graden.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning

Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Daarom is de keuze van verwarmings- en koelingstoestellen in je woning of appartement erg belangrijk. Om...

Lees meer
Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?
Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?

De zomer komt eraan en dat betekent warmere dagen! Kijk jij er al naar uit? Toch wil je tijdens deze periode niet al zwetend je bed uitkomen of puffend je...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken