Brand in huis: dit zijn de grootste oorzaken

Wist je dat er dit jaar al meer dan veertig mensen zijn omgekomen in ons land bij een brand in hun woning? En dat er jaarlijks meer dan 20.000 woningbranden zijn in België? Cijfers die stemmen tot nadenken, zeker als je weet dat veel van die branden hadden kunnen voorkomen worden. Daarom lijsten we voor jou de grootste oorzaken op van woningbrand.

1. Onvoorzichtigheden

Een brandende sigaret, kaarsen, siervuurtjes… Vaak ontstaat woningbrand door een onoplettendheid. Wees daarom altijd voorzichtig als je kaarsen aansteekt of rookt in huis. Waak erover dat ze volledig gedoofd zijn en niet liggen te smeulen voor je gaat slapen. Zet je kaarsen ook niet in de buurt van materialen die rap vuur kunnen vatten.

2. Technische defecten

In elk huis staan verschillende apparaten die kortsluiting kunnen krijgen, denk maar aan je wasmachine, vaatwasmachine en droogkast. En ook je elektrische installatie kan al eens voor kortsluiting zorgen, zeker bij oudere installaties. Ook apparaten met batterijen kunnen de boosdoener zijn. Denk maar aan je smartphone, elektrische fiets of tablet die ’s nachts wordt opgeladen. Je laadt best de batterijen op momenten op dat je in de buurt blijft en meteen kan ingrijpen als er iets misloopt.

3. Schoorsteenbrand

Een van de grootste oorzaken van woningbrand is brand in de schoorsteen. Meestal doordat de schoorsteen niet goed gereinigd is. Als je cv-installatie gekoppeld is aan je schoorsteen ben je trouwens verplicht om je schouw geregeld te laten reinigen. Vogels maken namelijk graag nesten in schoorstenen. En die dorre takjes vatten snel vuur. Datzelfde geldt voor roetresten in de schouw.

4. Keukenbrand

Een frietketel die vlam vat, een vlam die in de pan en zelfs je dampkap slaat, materialen die net iets te dicht bij het kookvuur staan en in brand vliegen… Ook de keuken is een typische plaats in huis waar brandgevaar altijd om de hoek loert. Hou daarom een brandblusser of branddeken in de buurt zodat je vlammen snel kan blussen.

5. Brand bij klussen

De garage of berging zijn de plaatsen in huis die het vaakst gebruikt worden voor klussen of bepaalde werkzaamheden. Daar komt vaak gereedschap aan te pas dat brandgevaar inhoudt. Dus ook hier is het opletten geblazen.

Je kan natuurlijk niet altijd in de buurt zijn als er ergens brand ontstaat in je woning. Daarom zijn rookmelders echte levensredders. Je hangt ze best op meerdere plaatsen in huis en op alle ‘risicoplaatsen’, zoals in je meterkast en in de buurt van je droogkast. Lees hier meer over hoe je je woning brandveilig kan maken.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Hörmann stelt inbraakpreventie voorop
Hörmann stelt inbraakpreventie voorop

Hörmann achterdeuren weerstandsklasse 3 houden dieven buiten. In 2019 stelde de politie maar liefst 47.021 woninginbraken vast in België. Dat zijn er zo'n...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken