Vanaf 2021 mag je geen stookolieketel meer plaatsen als je een woning bouwt of ingrijpend energetisch renoveert. Dat staat in het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse Regering. Ligt er een gasaansluiting bij jou in de straat? Dan mag je vanaf 2021 ook je bestaande stookolieketel niet meer vervangen door een nieuwe, tenzij je kan aantonen dat die even goed presteert als de nieuwste aardgascondensatieketels. Een algemeen verbod komt er voorlopig niet.
80% minder broeikasgassen in 2050
De maatregel kadert in de vermindering van de Vlaamse C0²-uitstoot met 80% die Vlaanderen tegen 2050 wil bereiken. De Europese Commissie ijvert tegen dezelfde deadline voor een volledig klimaatneutraal Europa. De Vlaamse regering zegt voluit de kaart van de energie-efficiëntie te trekken en tegen 2030 het aandeel van wind- en zonne-energie te verdubbelen. Dat zou de Vlaamse gezinnen bovendien een lagere energiefactuur opleveren. Het verbod op stookolieketels is niet nieuw: in 2018 kondigde toenmalig Vlaams minister van Energie Bart Tommelein al eens zo’n verbod aan, om het een paar dagen later weer in te slikken.
Je stookolieketel vervangen door een groen alternatief? Ontdek hier de mogelijkheden.
“Beter inzetten op bestaande technologieën”
De Belgische federatie der brandstoffenhandelaars (Brafco) reageert ontevreden op het verbod. “Om CO²-uitstoot op korte termijn te verlagen, moeten we inzetten op bestaande technologieën”, klinkt het bij Brafco. “Het zou verstandiger zijn om nieuwe stookolieketels aan te moedigen als vervanging van oude modellen. Nieuwe stookolieketels verbruiken 30 tot 40% minder: goed voor een even sterke daling van de CO²-uitstoot én lagere verbruikskosten. Bovendien is een verbod nadelig voor verder onderzoek naar alternatieve, C0²-neutrale brandstoffen die we zonder aanpassing in stookolieketels kunnen gebruiken.”
Lees ook:
Je gas- of stookolieketel upgraden? Dit zijn de alternatieven
Energiedossier: besparen met hernieuwbare energie? 4 tips
Verwarming bij renovatie: welke verwarmingsmethode kies jij?