Ramen vervangen: vervang je alleen het glas of best ook je schrijnwerk?

Sinds 1 januari 2020 moeten alle Vlaamse huizen en appartementen minstens dubbel glas hebben. Dit betekent dat heel wat eigenaars van oudere woningen verplicht hun ramen moeten renoveren. Maar vervang je dan best enkel het glas of ben je beter af om ineens ook het schrijnwerk te vervangen? Livios zocht het uit.

Totaalrenovatie of niet?

Wanneer je dubbel glas of hoogrendementsglas plaatst, doe je dat meestal voor een betere isolatie. In deze optiek zijn veel mensen geneigd om bij een raamrenovatie naast het glas ook het schrijnwerk te vervangen. Nieuw buitenschrijnwerk zal immers beter isoleren en een betere dichting bieden. Maar is een totaalrenovatie van je ramen op andere vlakken ook interessant?

Je ramen volledig vervangen betekent bijvoorbeeld een hogere kostprijs die je pas na enkele decennia terugverdient. Zo betaal je al snel meer dan 600 euro per m2 voor een volledige vervanging. Bovendien vraagt het minder werk en afwerking als je alleen het glas vervangt en heb je minder stof. Daarnaast is het soms ook gewoon niet wenselijk of mogelijk om het schrijnwerk te vervangen omdat dit de aanblik van de woning beïnvloedt. Denk maar aan oude ramen uit massieve eik of gebouwen met een erfgoedwaarde.

Voorwaarden om het schrijnwerk te behouden

Wil je alleen het glas vervangen? Dan moet je schrijnwerk wel aan twee voorwaarden voldoen. Ten eerste moet het nog in goede staat zijn. De profielen moeten zeker nog stevig genoeg zijn om het gewicht van dubbel glas of hoogrendementsglas te kunnen dragen en voldoende dichting bieden. Een tweede voorwaarde is dat het schrijnwerk dik genoeg is om hoogrendementsglas met een spouw van 12 tot 16 mm te kunnen opnemen.

Als je schrijnwerk aan beide voorwaarden voldoet, kan je in principe alleen het enkel glas of de oude dubbele beglazing laten vervangen. Met een gemiddelde prijs van 300 euro per m2 voor hoogrendementsglas met een U-waarde van 1,0 W/m²K, betaal je zo maar de helft van wat je zou uitgeven voor een totaalrenovatie.

Langetermijnaanpak

Naast de vraag of het technisch mogelijk is om alleen het glas te vervangen, stelt zich ook de vraag wat op lange termijn het interessantst is. We weten namelijk dat alle woningen tegen 2050 energetisch gerenoveerd moeten zijn. En daar horen ook performante raamkaders bij. “De raamkaders van ramen waar men overweegt om enkel het glas te vervangen, voldoen hier zeker niet aan. Dus de komende dertig jaar zullen die sowieso vervangen moeten worden”, vertelt Wouter Hilderson, technisch adviseur bij Pixii, het kennisplatform voor energieneutraal bouwen.

Groter geheel

Daarnaast weten we ook dat de gevels, waar mogelijk, tegen 2050 zo goed mogelijk geïsoleerd moeten zijn. Dit zijn ook ingrijpende werken die er de komende dertig jaar aankomen en een rol spelen in het groter geheel. “Ramen en gevels sluiten immers op elkaar aan dus technisch gezien is het interessanter om beide samen aan te pakken. Zo kan je de isolatie goed op de ramen laten aansluiten en alles ook luchtdicht, en dus tochtvrij, maken”, zegt Wouter.

Praktisch denken

De vraag of je bij een raamrenovatie alleen het glas vervangt of best ineens ook het schrijnwerk, hangt dus af van je korte- en langetermijnplanning. Als het technisch mogelijk is, kan je nu perfect alleen het glas vervangen en zo de kosten voorlopig minimaliseren. Maar op lange termijn blijkt dit niet de meest praktische oplossing. Je oude raamprofielen moeten er op termijn toch uit. Als je nu een totaalrenovatie van je ramen doet, kan je bovendien bij de plaatsing ervan al rekening houden met hoe je nadien je gevel gaat isoleren.

Premies

Als je nieuwe ramen plaatst, kan je niet alleen heel wat energie besparen maar kom je ook in aanmerking voor een aantal premies.

1. Premie van de netbeheerder

Wie hoogrendementsglas plaatst, heeft recht op een premie van de netbeheerder. Je moet de werken dan wel laten uitvoeren door een erkend aannemer en de U-waarde van je ramen mag niet hoger zijn dan 1,0 W/m²K. Bovendien moet de woning of het appartement gelegen zijn in het Vlaams gewest en vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan krijg je van Fluvius 8 euro/m² glasoppervlak.

2. Vlaamse renovatiepremie

Als je het glas en het schrijnwerk samen vervangt, kan je ook in aanmerking komen voor de Vlaamse renovatiepremie. Hier gelden wel heel wat voorwaarden. Zo moet je woning of appartement in Vlaanderen liggen en minstens 30 jaar oud zijn. Daarnaast moet je ook voor minstens 2.500 euro (excl. btw) aan renovatiewerken indienen. De premie komt, afhankelijk van je inkomen, overeen met 20 of 30% van de goedgekeurde facturen en bedraagt maximaal 10.000 euro.

3. Totaalrenovatiebonus

Investeer je binnen een periode van vijf jaar in drie of meer energiebesparende maatregelen? Dan krijg je van de netbeheerder nog een extra bonus. Als je bijvoorbeeld je raamrenovatie combineert met de isolatie van je dak en je buitenmuren, dan kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Je moet dan wel voldoen aan de voorwaarden voor de individuele premies en enkele bijkomende voorwaarden.

Het goede nieuws is dat Fluvius deze bonus automatisch toekent. Je moet hiervoor dus geen aparte aanvraag indienen. Zodra de netbeheerder vaststelt dat er voor jouw woning of appartement drie investeringen werden uitgevoerd die voor deze premie in aanmerking komen, zal hij jou rechtstreeks contacteren.

Meer weten over raamrenovatie? Lees dan ook dit artikel met aandachtspunten.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Doucherenovatie: laat uw oud bad vervangen door een eigentijdse inloopdouche
Doucherenovatie: laat uw oud bad vervangen door een eigentijdse inloopdouche

Droomt u van een mooie, nieuwe inloopdouche, maar wilt u de rest van de badkamer niet veranderen? Dan is een doucherenovatie door specialist Steylaerts dé...

Lees meer
Een schuifraam kiezen: waar moet ik op letten ?
Een schuifraam kiezen: waar moet ik op letten ?

Schuiframen geven veel licht en zorgen voor een open gevoel in je woning. Maar wist je dat er verschillende systemen bestaan? Waar moet je allemaal op...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken