Trap in de inkomhal of leefruimte: wat kies jij?

Vroeger stond een trap standaard in de hal, nu zien we de trap steeds vaker in de leefruimte geïntegreerd. Naar welke optie gaat jouw voorkeur uit? Samen met architect Andy Gijbels van NANO architecten overlopen we de voor- en nadelen van beide opties.

Ruimte onder trap benutten

We gaan compacter wonen en velen verkiezen een grote leefruimte boven een ruime inkomhal. Daarom wordt de trap vaak in de leefruimte geïntegreerd. “Een trap in de woonkamer vergroot de ruimte ook visueel. Bovendien kan je de ruimte onder de trap zinvol inrichten met bijvoorbeeld een boekenrek, kast of bureau”, zegt Andy Gijbels. Plaats je de trap in de inkomhal? “Ook hier is de ruimte onder je trap bruikbaar als kastruimte voor jassen en schoenen.”

Lees ook: 7 manieren om af te rekenen met verloren ruimte in huis

Wat met je kelder- of zoldertrap?

Heb je ook een kelder- of zoldertrap? “Dan plaats je de trappen best zoveel mogelijk boven elkaar om de beschikbare ruimte optimaal te gebruiken”, adviseert Andy Gijbels. “Het is praktisch als je keldertrap tegenover een buitendeur wordt geplaatst, zodat je grote artikelen rechtstreeks naar de kelder kan dragen. Je vermijdt ook best zoveel mogelijk bochten in je keldertrap.”

Trap in inkomhal: logische plek

Wat is nu de meest logische plaats voor de trap? “Die verschilt van gezin tot gezin en is afhankelijk van jouw behoeftes en gewoontes”, weet Andy Gijbels. De inkomhal is of was de klassieker voor een trap. Maar hou er hierbij wel rekening mee dat je ’s ochtends altijd via je inkomhal je woning moet doorkruisen om naar je keuken te gaan. Daarom kiezen sommigen voor een trap in de woonkamer of keuken. Zo kom je ‘s ochtends rechtstreeks in de leefruimte en kan je meteen een kopje koffie zetten.

Trap in woonkamer: meer openheid

Heb je een open leefruimte met vide? “Dan zorgt een trap in de leefruimte voor extra verbondenheid tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping. Wil je boven bijvoorbeeld een open bureau die uitkijkt op de leefruimte? Dan vormt de trap een connectie tussen de twee verdiepingen”, legt Andy Gijbels uit. “De trap wordt ook meer en meer een esthetische eyecatcher in het interieur.”

Hou rekening met geluidsoverlast

Als je kinderen hebt, hou je best ook rekening met geluidsoverlast. “Zo kan een open trap in de leefruimte voor geluidsoverlast zorgen in de kinderkamers”, legt Andy Gijbels uit. “Ga voor jezelf na of je geluidsoverdracht tussen het gelijkvloers en de verdieping storend vindt.” Bijvoorbeeld als je tv wil kijken of nog bezoek hebt terwijl je kinderen boven liggen te slapen. Een oplossing kan zijn om de nachthal eventueel af te sluiten met een schuifdeur. Dan behoud je toch de openheid, maar heb je een geluidsbuffer.

Wat met warmteverliezen?

Ook warmteverlies is vaak een doorslaggevende factor. “Bouwers hebben vaak schrik van warmteverliezen via de trap in de leefruimte. Maar een goed geïsoleerde woning heeft overal een aangename temperatuur. Als de luchttemperatuur in de nachthal gelijk is aan die van de leefruimte, dan heb je geen warmteverlies”, legt Andy Gijbels uit. “Bij oudere woningen blijft warmteverlies wel een aandachtspunt.”

Tip: niet alleen warmte maar ook geuren uit je leefruimte kunnen naar boven gaan. Denk maar aan dampen en geuren als je eten klaar maakt. Investeer daarom in een voldoende krachtige dampkap als je je trap in de leefruimte integreert.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Een vochtige kelder? Zo pak je je vochtproblemen aan
  Een vochtige kelder? Zo pak je je vochtproblemen aan

  Als je last hebt van vocht in je kelder, weet dan dat je niet alleen bent. Een kelder is namelijk erg gevoelig voor vochtproblemen en vroeg of laat krijgen ...

  Lees meer
 • Beperkt budget? Met een prefabkelder creëer je snel extra ruimte
  Beperkt budget? Met een prefabkelder creëer je snel extra ruimte

  Is je woning volledig onderkelderen onmogelijk met jouw budget? Maar wil je toch graag extra bergruimte? Met een prefabkelder ben je een pak goedkoper af...

  Lees meer
 • Maak van je kelder jouw droomruimte met een daglichtsysteem
  Maak van je kelder jouw droomruimte met een daglichtsysteem

  Wil je jouw kelder betrekken bij je woning? De daglichtsystemen van Techcomlight brengen natuurlijk licht naar de donkerste hoeken van je kelder. Met een...

  Lees meer
 • Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!
  Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

  Beton verenigt in één materiaal de meest uiteenlopende eigenschappen. Dat is op zich reeds een belangrijke troef om duurzaam te bouwen. Beton heeft een...

  Lees meer