Ga jij bouwen of grondig renoveren? Dan heb je heel wat beslissingen te nemen. Een daarvan is die of je voor een plat of hellend dak gaat. Beide opties hebben natuurlijk hun voor- en nadelen, maar welke van de twee is nu de beste keuze? We vroegen het aan drie architecten(bureaus) en een dakexpert.
Hanne Van Den Biesen van Hanne & Sam architecten: hellend dak
Hanne: “Intuïtief zullen Sam en ik altijd een hellend dak zeggen. In ons klimaat is een hellenddak nog altijd de meest performante en duurzame keuze. Bovendien zit het in onze volkse traditie en houden we persoonlijk van de esthetische mogelijkheden ervan. De ruimte onder een dak kan je interessant en gezellig ontwerpen, bijna als een tent onder de sterrenhemel. Er zijn natuurlijk specifieke situaties waarin een plat dak de juiste keuze is. Maar om even kort door de bocht te gaan: een plat dak is ook hellend, ook al is het dan flauw hellend en met een dakrand die dat probeert te verstoppen.”
Benieuwd naar de projecten van Hanne en Sam? Ontdek hier hun passage in onze architectenschakel.
Paul De Maesschalck, zelfstandig architect-expert: plat dak
Paul: “Het grote voordeel van een plat dak is dat alle functies in één pakket zitten: van de draagstructuur over waterdichting en thermische isolatie tot de binnenafwerking en nog veel meer. Bovendien kan je er een terras of daktuin op aanleggen en kan je er ook zonnepanelen en andere technische installaties op kwijt. Een plat dak moet je dan wel weer perfect afwerken: foutjes tegen waterdichting worden genadeloos afgestraft. Een hellend dak heeft natuurlijk ook een goede afwerking nodig, maar is op dat vlak toch wat toleranter. In veel gevallen is het wel complexer om een hellend dak te isoleren, tenzij je volgens het sarkingprincipe werkt. En behalve zonnepanelen kan je er eigenlijk geen toestellen op kwijt.”
Paul: “Als modern denkend architect kom ik eigenlijk vanzelf bij een plat dak uit, maar het hangt toch vooral van ontwerp tot ontwerp af. Soms is een hellend dak nu eenmaal de beste keuze om een bepaalde vormentaal te creëren of met het oog op de functies die je wil dat je huis bekleedt.”
Eric Houben van Architectenbureau Eric Houben: onbeslist
Eric: “Of een plat of hellend dak de beste oplossing is, hangt er vooral vanaf wat je van jouw specifieke woning verwacht. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Als je een moderne woning wil, kom je al snel bij een plat dak uit. De belangrijkste andere voordelen zijn dat je er een groendak met bufferfunctie op kan aanleggen, dat je er zonnepanelen vrijwel onzichtbaar op kan integreren en dat het iets goedkoper en sneller is afgewerkt dan een hellend dak. Daartegenover staat dan weer dat de toepassing van de verschillende producten erg specifiek is en dat je een aannemer best laat werken met een merk dat hij goed kent. Bovendien is een plat dak gevoeliger voor de weersomstandigheden en soms moeilijker te herstellen: het kan zijn dat alle installaties er eerst terug af moeten.”
Eric: “De werken voor een hellend dak zijn wat complexer en duren daardoor vaak iets langer, wat ook de kosten doet stijgen. Maar er kan dan weer wel makkelijker worden gewerkt bij frisser en vochtiger weer. Bovendien zijn herstellingen vaak makkelijker en dus goedkoper. Een hellend dak geeft je woning een eerder klassieke uitstraling, die je al van ver kan bewonderen. Al zijn je zonnepanelen daardoor ook zichtbaar, wat niet altijd esthetisch is. Verder is het een uitdaging om aan een hellend dak een ecologisch kantje te breien. Er bestaan wel verticale en diagonale groendaken, maar de natuur werkt in die gevallen niet zo vlot mee. Ook de kosten en het onderhoud van zo’n groendak kunnen aardig tegenvallen.”
Dakexpert Erik Broekhoven: onbeslist
Erik: “Als dakexpert heb ik geen uitgesproken voorkeur voor een plat of hellend dak. Zowel bij nieuwbouw als renovatie bekijk je het best samen met de architect de mogelijkheden aan de hand van de opbouw van jouw specifieke woning en de stijl die je verkiest. Een plat dak past goed bij een modernere bouwstijl, maar ook een hellend dak kan je een strakke uitstraling geven. De materialen zijn voor beide varianten zo goed dat er kwalitatief weinig verschil is, ook op vlak van isolatie, al heb je bij een hellend dak meer afwerkingsmogelijkheden. Ook het onderhoud is gelijkaardig: je kijkt ze beide best een keer na in het voor- en najaar (of na een storm) om te controleren dat de aflopen of goten niet verstoppen.”
Erik: “De grootste verschillen zitten in de extra mogelijkheden. Als je voor een hellend dak kiest, beschik je over een zolder. Daar kan je eventueel een paar extra kamers inrichten. Op een plat dak is het dan weer veel handiger om een daktuin of groendak aan te leggen, wat voordelen biedt op vlak van ecologie en waterbuffering.”
Conclusie
Zowel een plat als hellend dak hebben zo hun troeven en mindere kantjes. Veel hangt af van je budget en de bouwstijl die je verkiest, maar ook wat je allemaal met je dak wil doen: een groendak of daktuin aanleggen, zonnepanelen en andere technieken plaatsen,… Twijfel je nog? Dan kan je altijd te rade gaan bij je architect, of je nu bouwt of grondig renoveert. Zo ben je er zeker van dat je een keuze maakt die bij jou en je woning past.