Opmerkelijk: Katrien en David bouwden hun huis met strobalen

Sinds 2012 wonen Katrien en David samen met hun dochters Nena en Johanna in een huis dat ze grotendeels zelf bouwden met behulp van strobalen, hout en leem. Voorlopig plukken ze alleen maar de vruchten van hun keuze. Het wolvengezin dat sinds kort ook in de Kempen vertoeft, heeft het huis in elk geval nog niet omver kunnen blazen.

Katrien en David maakten bewust de keuze om met natuurlijke materialen te werken. “Behalve voor de opbouw hebben we ook voor de afwerking zoveel mogelijk bio-ecologische materialen gebruikt”, zegt Katrien. “Ons huis bestaat zo vooral uit stro, hout en leem. In onze zoektocht hielden we rekening met de energie-efficiëntie en levenscyclus van de materialen, hoe ze worden geproduceerd en of ze recycleerbaar of composteerbaar zijn. Bovendien geven hout, stro en leem ons huis de natuurlijke charme die we voor ogen hadden en konden we een groot deel van de werken zelf voor onze rekening nemen. Uiteindelijk wonen we nu in een supergeïsoleerd, bio-ecologisch huis voor de prijs van een traditionele woning.”

Alleen maar voordelen

Tot op de dag van vandaag hebben Katrien en David hun keuze nog geen seconde beklaagd. “Door de opbouw met strobalen en leem genieten we thuis van een aangenaam en gezond binnenklimaat”, zegt Katrien. “Het huis neemt overtollig vocht zo goed op dat er na het douchen zelfs geen condens blijft hangen. En wanneer de luchtvochtigheid in huis terug daalt, geeft de leem het vocht weer af. Bovendien konden we ook met deze bouwmethode onze eigen woningstijl kiezen en hebben we veel zelf kunnen doen. Eerst bouwden we het dak op poten, dan de buitenmuren en als laatste de binnenmuren. Op zich bouw je met strobalen niet goedkoper of duurder dan met traditionele materialen. Maar omdat je zelf aan de slag kan, is het toch een fikse besparingspost. Zo heb je voor het geld van een traditionele woning een bio-ecologische lage-energiewoning.”

Flexibel verwarmen

De enige kink in de kabel in het bouwavontuur van Katrien en David, was de keuze van hun verwarmingstechniek. “De zoektocht naar een perfect evenwicht tussen energiezuinigheid, comfort en flexibiliteit was een uitdaging”, zegt Katrien. “Omdat we niet veel moeten verwarmen, wilden we bovendien geen al te grote investering doen. Zo zijn we uiteindelijk bij overgedimensioneerde radiatoren op aardgas uitgekomen. Die zijn wat groter dan eigenlijk nodig is, maar zo krijgen we ons huis wel warm met water op een lage temperatuur. Daardoor kunnen we later vlot de overstap naar een warmtepomp maken. Toen wij begonnen te bouwen, was dat nog erg duur.”

Combineer met houtskeletbouw

Maar waar moet je allemaal op letten als je met stro bouwt? “Het stro moet eerst en vooral vast en goed opeengepakt zijn, ook om de muren met leem te kunnen bekleden”, zegt specialist Henk Van Aelst. “Controleer bovendien dat het stro droog is en dat er geen vocht of schimmel in zit voor je de balen gebruikt. Om vochtproblemen te vermijden, plaats je strobalen ook het best eerst op een soort plint in plaats van rechtstreeks op de grond. Als je met stro wil werken, is houtskeletbouw een veilige keuze om de balen tussen te tasten. In het onwaarschijnlijke geval dat er iets misgaat met het bouwmateriaal, blijft je woning dan toch vormvast.”

Brandgevaar? Weg met die mythe

Verhoog je door te bouwen met stro niet het risico op brand? Die mythe wil Henk voor eens en altijd uit de wereld helpen. “Strobalen zijn zo geperst dat ze extreem moeilijk branden”, legt hij uit. “Een strobaal schiet ook niet meteen in lichterlaaie, maar smeult eerst urenlang. Daardoor heb je meer dan genoeg tijd om te reageren als het stro toch vuur vat. En met leempleister tegen je muren vermijd je zelfs dat gevaar. Al bij al is het risico op brand niet groter dan in een traditionele woning en heb je zelfs minder kans op blijvende schade. Plaats je kachel of doorvoer uit voorzorg wel nooit dichter dan 15 cm bij de muren als je met stro isoleert.” Katrien en David konden bovendien probleemloos een brandverzekering versieren. “Toen we het juiste attest konden voorleggen, was alles meteen in orde. Onze verzekering is zelfs niet duurder dan andere.”

Geen muis in huis

Overweeg jij ook om met strobalen te bouwen? Dan heeft Henk nog een laatste handige tip voor jou. “Om muizen en ander ongedierte uit je muren te houden, kan je onderaan een muizengaas plaatsen en de strobalen bekleden met bijvoorbeeld leem, kalkpleister of OSB-platen”, zegt hij. “Zolang het afwerkingsmateriaal maar ademend werkt naar de buitenkant toe, zodat je ook vochtschade vermijdt.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Verplicht renoveren van label F naar D of beter? Met een hybride warmtepomp verduurzaam je je woning
Verplicht renoveren van label F naar D of beter? Met een hybride warmtepomp verduurzaam je je woning

Wie sinds 2023 een woning met een slecht EPC-label koopt, moet die binnen de vijf jaar energetisch renoveren tot een label D of beter. Met een hybride...

Lees meer
Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp en welke soorten zijn er?
Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp en welke soorten zijn er?

Besparen op je energiefactuur en je woning duurzaam verwarmen blijven hot topics. Een hybride verwarmingssysteem is daarvoor dé geknipte oplossing. Lees...

Lees meer
Je living een nieuwe indeling geven? Het kan dankzij Gyproc®!
Je living een nieuwe indeling geven? Het kan dankzij Gyproc®!

Sta je voor een totaalrenovatie of een complete make-over van je woonkamer? Dan kan je vast en zeker Gyproc® gipsplaten gebruiken. Ze zijn superhandig en...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken