Kies je boven voor ramen van vloer tot plafond? Dit zijn de opties voor je veiligheid

Grote ramen zijn een trend. Je geniet niet alleen optimaal van het mooie uitzicht naar buiten, maar je haalt ook meer daglicht in huis. Ook op de bovenverdieping worden steeds vaker ramen geplaatst die tot op de vloer reiken. Om te voorkomen dat je naar beneden zou vallen, moeten je ramen aan enkele richtlijnen voldoen en moet je afhankelijk van het soort raam doorvalveilige beglazing of valbeveiliging voorzien.

Doorvalrisico?

Wordt een raam op de bovenverdieping op > 90-120 cm (afhankelijk van functie) van de afgewerkte vloer geplaatst? Dan is er geen doorvalrisico. “Je hoeft dan geen doorvalveilige beglazing of valbeveiliging te voorzien, omdat het risico om naar buiten te vallen beperkt is als je het raam zou openen”, zegt Joep Römgens, product manager Benelux bij ramenfabrikant Schüco. “Maar we zien in de architectuur van tegenwoordig dat (ver)bouwers of architecten vaak voor draai-kiepramen van vloer tot plafond kiezen. Dan moet je wél verhinderen dat je naar buiten kan vallen.”

Afhankelijk van soort raam

Kies je voor zo’n raam van vloer tot plafond? Of wil je een raam dat lager dan de gestelde ondergrens en opzichte van de afgewerkte vloer staat? Dan zijn er verschillende veiligheidsoplossingen. Alles hangt natuurlijk af van het soort raam dat je kiest, want voor elk type raam gelden andere regels. Zo heb je bijvoorbeeld:

  • Vaste ramen die niet open kunnen;
  • Ramen die uit een vast gedeelte (borstwering) en een draairaam bestaan;
  • Ramen die je enkel in kiepstand, of een draai-kiepstand kan zetten;
  • Draai-kiepramen die zowel in kiepstand als volledig open kunnen.

Doorvalveilig glas

In sommige gevallen moet je doorvalveilige beglazing in je ramen voorzien. “Dit type glas is gelaagd en daardoor sterk genoeg dat je er onder normale omstandigheden niet doorheen kan vallen”, legt Joep Römgens uit. Maar wanneer is dit verplicht? “Als je bijvoorbeeld op je bovenverdieping een vast raam van vloer tot plafond plaatst dat je niet kan openen, dan moet je doorvalveilig glas voorzien.”

Dit is ook het geval bij ramen die uit een vast gedeelte en een draairaam bestaan. “Het gaat om een volledig glazen raam van vloer tot plafond, waarbij het gedeelte dat je kan openen pas op heuphoogte begint. Ook dan is doorvalveilige beglazing verplicht in het onderste gedeelte van het raam. Het opendraaiende deel vormt geen risico omdat het boven de gestelde 90-120 cm staat.”

Ook bij verdiepingshoge kiepramen moet je doorvalveilige beglazing toepassen. “Valbeveiliging in de vorm van stangen of een glazen plaat is niet nodig zolang je het raam maar beperkt kan openen, maar doorvalveilig glas is wel verplicht.”

Veiligheidsbeslag

Kiepramen kuisen is niet makkelijk. Daarom kiezen (ver)bouwers vaak voor een draai-kiep- of kiep-voor-draairaam. “Hierbij kan je het raam eerst kiepen en daarna volledig openen”, vertelt Joep Römgens. “Er bestaan ook specifieke openingsbegrenzers of veiligheidsbeslag voor zulke draairamen. Ze zijn dan met een slot en sleutel uitgerust. Standaard kan je het raam bijvoorbeeld tot 89 mm (afhankelijk van de gestelde eis) openen, maar met de sleutel kan je het volledig opendraaien. Dat is handig voor als je je ramen wil schoonmaken.”

Opgelet: als je voor doorvalveilig beslag kiest, moet je per definitie ook doorvalveilig glas gebruiken. Ook al is het raam dicht, je kan nog steeds door het glas vallen.

Valbescherming

Kies je voor een raam dat volledig open kan? Dan ben je verplicht om valbescherming te voorzien. “Dit kan in de vorm van een glazen plaat, ook wel Frans balkon genoemd, of door een combinatie van stangen die voor het raam worden geplaatst”, vertelt Joep Römgens. Stangenbescherming bestaat uit apart geplaatste ronde verticale buizen in staal of inox. Ze zijn iets meer aanwezig dan een glazen plaat. Die is nauwelijks zichtbaar en verstoort ook het zicht naar buiten niet.

De beste keuze?

Of je nu voor valbescherming, veiligheidsbeslag of doorvalveilig glas kiest, baseer je keuze vooral op wat je zelf mooi vindt of wat het beste bij de stijl van je woning past. “Doorvalveilig glas is duurder dan normale beglazing, maar het is niet zo dat je keuze je budget enorm zal beïnvloeden”, weet Joep Römgens. “In bepaalde stijlen wordt er bewust gekozen voor een zichtbare oplossing zoals stalen baren, omdat dit mooi bij de architectuur past. Voor wie een onopvallende bescherming verkiest, zijn er de geïntegreerde oplossingen zoals doorvalveilig beslag of een glazen plaat als valbescherming.”

Tip: je architect weet raad

Het is je architect die je zal wijzen op de eisen en verplichtingen als je voor ramen van vloer tot plafond op je bovenverdieping kiest. Hij kan je ook adviseren welke oplossing het beste bij de architectuur van je woning past.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Slimme waaier aan kleuren voor je buitenschrijnwerk: mix & match!
Slimme waaier aan kleuren voor je buitenschrijnwerk: mix & match!

Ramen en deuren kiezen? Deze beslissing bepaalt de stijl en uitstraling van je woning. Wil je een harmonieus geheel creëren? Met de slimme kleuren van...

Lees meer
 “Verstandig omspringen met energie”, thema van Batibouw, waar Reynaers Aluminium op inspeelt
“Verstandig omspringen met energie”, thema van Batibouw, waar Reynaers Aluminium op inspeelt

De laatste maanden zijn onze energiefacturen sterk gestegen. We moeten dus manieren zoeken om energie te besparen. De beste manier om energie te besparen...

Lees meer
Zijn mijn deuren inbraakveilig? Waar moet ik op letten?
Zijn mijn deuren inbraakveilig? Waar moet ik op letten?

Bij het kiezen van deuren is veiligheid heel belangrijk. Maar waarom kiezen voor aluminium? En wat zijn de beveiligingsopties? We geven u alvast wat goede...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken