Nieuw elektriciteitstarief voor piekverbruik uitgesteld

De Vlaamse Energieregulator (VREG) gaat de invoering van het nieuwe elektriciteitstarief voor piekverbruik hoogstwaarschijnlijk een half jaar uitstellen. De nieuwe regeling gaat dan pas vanaf 1 juli 2022 van kracht. De vraag tot uitstel komt zowel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir als van elektriciteitsnetbeheerder Fluvius.

De VREG onderzoekt de komende weken de mogelijkheden om op de vraag van Zuhal Demir en Fluvius in te gaan. Volgens de netbeheerder is het uitstel niet alleen nodig om alles rond het zogenaamde capaciteitstarief georganiseerd te krijgen, maar ook om een goede werking op IT-technisch vlak te kunnen garanderen. Fluvius is namelijk van plan om begin 2022 ook de centrale databank Atrias op te starten, waar het de verbruiksgegevens van alle digitale meters zal opslaan, en vreest voor de haalbaarheid om met beide tegelijkertijd te beginnen. De VREG geeft nog mee dat het Fluvius wel een boete zal opleggen als het nieuwe systeem niet vanaf 1 juli 2022 van start kan gaan.

“Eerst effect op energiefactuur onderzoeken”

Eerder liet ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir al weten dat ze het te vroeg vindt om in Vlaanderen het nieuwe elektriciteitstarief voor piekverbruik in te voeren. “Na alles wat we de afgelopen maanden hebben meegemaakt rond zonnepanelen en de afschaffing van de terugdraaiende teller, denk ik niet dat we daar klaar voor zijn”, zei ze daarover in De Tijd. In De Standaard raadde ze de VREG dan weer aan om eerst te onderzoeken welk effect de nieuwe berekening heeft op de energiefactuur van de Vlaamse gezinnen. Een tool waarmee je de invloed van het capaciteitstarief op jouw stroomkosten kan inschatten, zou tegen de zomer beschikbaar moeten zijn.

Hoe werkt het nieuwe tarief?

Het belangrijkste verschil met de huidige berekening van je elektriciteitskosten? In het nieuwe systeem wordt die niet alleen gebaseerd op basis van de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, maar vooral op je verbruik tijdens piekomenten. Met andere woorden: de tijdstippen waarop je grote hoeveelheden stroom tegelijkertijd van het net haalt, tellen zwaarder door. Concreet heeft het capaciteitstarief betrekking tot de distributienettarieven op je elektriciteitsfactuur, meer bepaald op het onderdeel netkosten. Daarmee draag je bij aan de aanleg, het beheer en onderhoud van de elektriciteitsnetten die de stroom tot bij je thuis transporteren.

Overbelasting vermijden

Waarom de nieuwe berekening er komt? Vooral om te voorkomen dat het elektriciteitsnetwerk overbelast geraakt. Door de toenemende populariteit van warmtepompen en elektrische auto’s verbruiken Vlamingen meer en meer groene elektriciteit op dezelfde momenten. Zo stijgt het risico op overbelaste netwerken, waardoor de netbeheerders veel meer zouden moeten investeren om stroompannes te vermijden. En dat zou ook een negatieve weerslag hebben op je energiefactuur. De aanpassing moet bovendien niet alleen zorgen voor lagere distributienettarieven, maar ook voor een betere verdeling van de kosten tussen de verbruikers zelf.

Hoe haal je er het maximale uit?

De bedoeling is dus simpel: je stroomverbruik meer spreiden doorheen de dag, want daar hebben zowel jij als de netbeheerder voordeel van. Hoe je dat doet? Bijvoorbeeld door overdag je wasmachine of vaatwasser te laten werken en ’s nachts je elektrische wagen op te laden. Tenzij je zonnepanelen hebt, want dan is het beter om zoveel mogelijk energie te verbruiken op het moment dat je die opwekt. De verwachting is dat je zo met een gemiddeld jaarlijks stroomverbruik van 3.500 kWh iets goedkoper af bent als je het meer spreidt. Je zou dan zelfs de extra kost van occasionele verbruikspieken compenseren, waardoor een warmtepomp of elektrische wagen ook interessanter wordt. Ga je onder de grens van 2.000 kWh? Door de minimumbijdrage kan het zijn dat je dan in verhouding wat meer betaalt, al zorgt het tariefplafond dat de kosten niet plots enorm stijgen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas

Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? En er zelf financieel ook baat bij hebben? Investeer dan in een hybride verwarmingsinstallatie: de ...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken