3 ontwerpen voor de nieuwe gang van Bert en Isabelle

1 ruimte, 3 ontwerpen. Bewoners Bert en Isabelle gaven drie interieurdesigners carte blanche voor hun smalle gang. Hun wensen? Een gang waar genoeg ruimte is om te circuleren en om jassen, schoenen, fietsgerief en eventueel ook een fiets te kunnen wegbergen. Met dit lijstje gingen Frank Hooghe, Liesbeth Meurrens en Caroline Convertini en Julien Duval aan de slag.

Het verlanglijstje voor hun nieuwe gang

De gang in de woning van Bert en Isabelle is er een zoals in veel oude woningen: een lange, smalle ruimte die van aan de voordeur naar achter loopt. Op het einde van de gang zitten drie deuren: een naar de kelder, een naar de keuken en een naar de woonkamer. De gang is eigenlijk te smal om vlot te kunnen circuleren én spullen op te hangen en weg te bergen. Bovendien moeten de bewoners altijd de hele gang door om de leefruimte te bereiken. Ze zouden de hele gang dan ook helemaal willen herbekijken. Er moet nog steeds voldoende plaats zijn om alles weg te kunnen bergen, zonder dat er iets in de weg hangt of staat.

Ontwerp 1: Frank Hooghe

Door de gang helemaal opnieuw in te richten en extra bergruimte te creëren, is ze niet langer een banale circulatieruimte, maar krijgt ze een nieuwe impuls. Om dat te doen, werd de wand tussen de inkomhal en de leefruimte verplaatst. Zo ontstaat er voldoende plek voor een ruime vestiaire- en opbergkast. Die biedt plaats voor jassen, schoenen, een fiets en tal van andere objecten die discreet of open opgeborgen kunnen worden.

De trapleuning wordt uitgetimmerd en bepleisterd. De kelder is nu toegankelijk via een verdoken deur, die deel lijkt uit te maken van de nieuwe wand. De deur naar de keuken vervalt zodat er ook ter hoogte van de keldertrap extra bergruimte kan worden gecreëerd. Door de deur naar de leefruimte te verschuiven, moeten de bewoners niet langer de hele gang door om die leefruimte te bereiken. De deur is plafondhoog en is subtiel verwerkt in de kast op maat.

Budget*

 • Afbraakwerken: 420 euro
 • Uittimmeren trap: 480 euro
 • Verdoken deur: 1.200 euro
 • Maatwerk kasten: 6.000 euro
 • Natuursteen: 750 euro
 • Pleisterwerken: 1.200 euro
 • Plinten: 150 euro
 • Schilderwerken: 450 euro
 • Vloer – parket: 750 euro
 • Ingewerkte vloermat: 240 euro
  Totaal, excl. btw en erelonen: 11.640 euro

Ontwerp: Frank Hooghe

Ontwerp 2: Liesbeth Meurrens

De circulatie wordt bepaald door de opeenvolgende acties die plaatsvinden in de inkomhal: de bewoners komen thuis, hangen de fiets aan de muur, leggen hun fietsspullen, rugzak, jas en schoenen weg en lopen vervolgens door naar de leefruimte op het gelijkvloers. Door enerzijds de lichte wand tussen de gang en de leefruimte wat te verplaatsen, creëren we ruimte voor een fiets die opgehangen kan worden aan deze wand. Anderzijds wordt enkel de centrale deur naar de leefruimte behouden. Zo ontstaat een vloeiende doorgang van de inkom naar de leefruimte. De volle wand tussen de gang en de keuken wordt ingericht als flexibele kapstokwand.

Momenteel is de gang erg donker aangekleed. De lichte ingrepen, kleuren en materialen in dit ontwerp laten de lange gang ruimer aanvoelen. De zware houten trap wordt vervangen door een slanke, witte stalen trap. De witte trapafkasting met figuurglas onder de trap wordt hergebruikt omwille van het rustieke karakter. De kapstokwand bestaat uit geperforeerd mdf en wordt geaccentueerd door een frisse verfkleur. Alle andere wanden en deuren in de gang worden wit geschilderd. Hardhouten stokken doen dienst als kapstok en kunnen naar hartenlust worden verhangen. Er kunnen ook rekjes bevestigd worden aan de kapstokmuur die dan kunnen dienen als schoenenrek of om fietsspullen te stockeren.

De fiets zelf wordt opgehangen aan een multifunctionele houten fietshanger die bijvoorbeeld ook kan dienen als sleutel- of helmkastje. Als laatste ingreep worden de donkere vloertegels vervangen door witte hexagonale tegels die diepte en een speelse toets geven aan het strakke geheel.

Budget*

 • Mdf-plaat 50 euro
 • Hardhouten stokken (20 x 8 euro) 160 euro
 • Wandplanken 50 euro
 • Stalen trap 4.600 euro
 • Schilderwerken 1.100 euro
 • Ruwbouwwerken 390 euro
 • Tegels 420 euro
 • Fietsenhanger 30 euro
  Totaal, excl. btw 6.800 euro

Ontwerp: Liesbeth Meurrens - Comodo Architecten

Ontwerp 3: Caroline Convertini + Julien Duval

Het opzet is eenvoudig: volledig komaf maken met het bestaande en deze sombere inkomhal een nieuwe, dynamische, maar praktische invulling geven. In de plaats van de vroegere scheidingswand tussen de gang en de leefruimte komen drie kolommen in opengewerkt hout te staan. Resultaat: een nieuwe ruimte die een blik werpt op de leefruimte en de twee vertrekken meer laat ademen. De drie kolommen hebben elk hun eigen functie:

 • De kolom het dichtst bij de voordeur kan open en bevat de kapstok, met een schoenenrek onderaan en nog een schap bovenaan.
 • De middelste kolom bevat een heel aantal opbergzones en -lades met in het midden een grote spiegel.
 • In de derde kolom kan de fiets aan een haak naar omhoog gehangen worden, en is er nog plek om de andere fietsspullen weg te bergen.

Via een railsysteem schuiven de wanden met de houten lamellen eenvoudig open en dicht. De rondingen van de kolommen en de lichte tinten van het hout verzachten en verwarmen de ruimte. Ingebouwde verlichting houdt het geheel licht en sober. Op de vloer komen cementtegels te liggen met vrolijke kleuren en grafische motieven. Een mooie aanvulling op het hout van de kolomkasten en de vloerbekleding in de leefruimte. De toegang naar de keuken wordt verplaatst, zodat ze in dezelfde lijn ligt als de voordeur. De trap wordt afgewerkt met een volle wand, die tot aan de keuken loopt. Hierin komt een nieuwe deur te zitten. Zo kan het verloren hoekje aan de keldertrap ook nuttig worden ingevuld. De nieuwe gang is uitgesproken maar toch subtiel. Hij is zowel praktisch als esthetisch, en beantwoordt aan alle verwachtingen van de bewoners.

Budget*

 • Afbraakwerken + opbouw opening naar de leefruimte 5.000 euro
 • Wijziging kelderopening 500 euro
 • Tegelvloer 1.600 euro
 • Trapleuning 1.600 euro
 • Ledverlichting 1.000 euro
 • Schilderwerken 2.200 euro
 • Kolom op maat kapstok 2.500 euro
 • Centrale kolom met spiegel 2.700 euro
 • Kolom op maat fietsdrager 3.500 euro
  Totaal 20.600 euro
  Prijzen zijn incl. levering en plaatsing, en excl. btw en erelonen

Ontwerp: Caroline Convertini (interieurarchitecte) en Julien Duval (architect)

* prijzen februari 2020

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Slimme waaier aan kleuren voor je buitenschrijnwerk: mix & match!
Slimme waaier aan kleuren voor je buitenschrijnwerk: mix & match!

Ramen en deuren kiezen? Deze beslissing bepaalt de stijl en uitstraling van je woning. Wil je een harmonieus geheel creëren? Met de slimme kleuren van...

Lees meer
Welk materiaal kiezen voor je ramen? Dit zijn de voordelen van aluminium en pvc
Welk materiaal kiezen voor je ramen? Dit zijn de voordelen van aluminium en pvc

Ramen bepalen in grote mate de stijl van je woning. Je gaat dan ook niet over één nacht ijs om de juiste ramen te kiezen. Maar welk materiaal is de beste...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken