Torenhoge energiefacturen? Zo wil de regering het aanpakken

Een tijdelijke btw-verlaging van 21 naar 6% en een eenmalige verwarmingspremie van 100 euro, zo wil de regering de Belgen helpen om hun energiefacturen te kunnen blijven betalen.

Door de steeds stijgende prijzen voor elektriciteit en gas zien heel wat huishoudens hun voorschotfacturen de hoogte in schieten. Sommigen betalen het dubbele tot het driedubbele dan enkele maanden geleden. Wie nu nog van energieleverancier wil veranderen om een voordeliger contract te scoren, krijgt bovendien nog amper een vast contract vast, en is dus met een variabel contract afhankelijker van de grillen van de energieprijzen.

Begin vorig jaar nam de federale regering al de beslissing om het sociaal tarief voor energie uit te breiden. Dat lagere tarief helpt mensen met lage inkomens hun energiefacturen te blijven betalen. Door de uitbreiding maken nu dubbel zoveel huishoudens (zo’n 1 miljoen) aanspraak op deze gunstmaatregel. Die werd inmiddels al eenmaal verlengd tot eind maart. In het nieuwe akkoord zal het uitgebreide sociaal tarief pas uitdoven na 30 juni.

Btw-verlaging en cheque

Over algemene maatregelen was de regering het minder snel eens: van een algemene btw-verlaging van 21 naar 6% tot een eenmalige cheque van 200 euro. Uiteindelijk klopte de regering af op een tijdelijke btw-verlaging voor elektriciteit en een eenmalige verwarmingspremie van 100 euro.

Concreet zal de btw op elektriciteit vanaf 1 maart tot 1 juli dalen van 21 naar 6%. Die verlaging zou je al automatisch op je voorschotfactuur van maart moeten zien. Ook de verwarmingspremie zal automatisch worden verrekend op je energiefactuur. Die laatste is trouwens voorzien voor iedereen, ook voor wie op pellets of stookolie verwarmt. De redenering hierachter is dat iedereen van deze maatregelen moet kunnen profiteren en btw verlagen op stookolie is geen optie. "Iedereen wordt geconfronteerd met de stijgende prijzen, maar voor stookolie kunnen we de btw niet verlagen omdat dat gewoonweg niet mag van Europa. Toch willen we iedereen in het plaatje betrekken", aldus minister van Energie, Tinne Van der Straeten.

Hoeveel levert je dat op?

Volgens de berekeningen van de federale regering bedraagt de besparing gemiddeld 165 euro per gezin: 65 euro door de btw-verlaging plus de 100 euro verwarmingspremie. Al zal die eerste variëren. Veel zal namelijk afhangen van hoeveel je verbruikt. Zo zal het voordeel lager zijn wanneer je minder stroom verbruikt, en omgekeerd.

Of je ver komt met die 165 euro? Dat hangt af van de energie die je verbruikt én je energiecontract. Voor gezinnen die de laatste maanden steeds stijgende voorschotfacturen in de bus kregen, is dit slechts een doekje voor het bloeden. De regering belooft wel werk te maken van een meer structurele aanpak, zodat ze sneller kan inspelen op wijzigende energieprijzen, maar zover zijn we dus nog niet.

Capaciteitstarief op de lange baan?

Wel gaf Vlaams minister van Energie, Zuhal Demir, aan te werken aan een pakket  maatregelen om de energiefactuur van de Vlamingen verder te verlichten. Ze gaf ook aan het zogenaamde capaciteitstarief, dat vanaf midden 2022 zou worden ingevoerd, te willen uitstellen en bijsturen. Volgens die nieuwe berekening zal je moeten betalen volgens piekverbruik en niet langer volgens je totale verbruik. Op die manier moeten we worden aangemoedigd ons stroomverbruik beter te spreiden om het net niet te overbelasten.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas

Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? En er zelf financieel ook baat bij hebben? Investeer dan in een hybride verwarmingsinstallatie: de ...

Lees meer
Energetisch renoveren en je verwarmingsinstallatie
Energetisch renoveren en je verwarmingsinstallatie

Als je woning een laag energieprestatieniveau of EPC-label heeft, dan doe je er goed aan om die score te verbeteren. Op die manier maak je niet enkel je...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken