Wim en Joosje bouwden in 2020 een compacte vakantiewoning in Brasschaat. Deze bio-ecologische houtskeletwoning heeft een oppervlakte van slechts 85 m², maar voelt toch ruim aan. De eigenaars bewijzen op die manier dat klein bouwen hand in hand gaat met voldoende comfort en slim ruimtegebruik. En het meest opvallende is nog wel het geweldige zicht… vanuit de badkuip. Kijk mee binnen met bouwsite Livios!
In de natuur
Wim en Joosje droomden van een vakantiewoning die volledig opgaat in een bosrijke omgeving. De woning ligt in een zone die bestemd is voor weekendverblijven en is volledig omgeven door de natuur. “Omdat de bewoners de impact op de natuur zoveel mogelijk wouden beperken, rust de constructie op elf smalle palen”, legt architect Domien Boits van POLYGOON Architectuur uit. “Op die manier zweeft ze zo een halve meter boven de grond en kan ze in haar geheel verplaatst worden.” Op twee extra palen kan het koppel in de toekomst nog een terras aanleggen.
Strenge voorschriften
De voorschriften waren streng, waardoor ze niet eender welke constructie mochten neerzetten. De grondoppervlakte mocht slechts 65 m² bedragen en de bovenverdieping moest kleiner zijn dan het gelijkvloers. “Omdat de bouwheren niet wouden inboeten op ruimtegevoel, bedachten we een slim grondplan waardoor de woning – ondanks de beperkte bewoonbare oppervlakte – toch ruim zou aanvoelen”, vertelt Domien Boits.
Vijfhoekig grondplan
De woning heeft een vijfhoekige vorm, met beneden een centraal, sanitair blok waarin de badkamer is ondergebracht. Verder is het gelijkvloers volledig open. Het ruimtegevoel wordt nog meer versterkt door de loopcirculatie rond het centrale blok en de vele uitzichten op de omliggende natuur. Een leuk detail: via het raam in de badkamer kijken de bewoners uit op de zitruimte en het terras. Zo hebben ze zelfs vanuit het bad zicht op de natuur. Het lessenaarsdak heeft achteraan een nokhoogte van 7 meter en zorgt zo op zijn beurt voor meer bruikbare ruimte op de mezzanine, waar zich een slaapkamer en berging bevinden. Ook de vide zorgt voor extra ruimtegevoel en laat het daglicht binnenstromen.
Bio-ecologische materialen
De woning bestaat uit 100% bio-ecologische materialen. Zo werd de buitenkant van het houtskelet bekleed met schorsplanken op houtvezelplaten en de binnenkant afgewerkt met OSB-platen. Ook de ramen zijn van hout en het dak bestaat uit houtvezelplaten met daarop vezelcementplaten als dakbedekking. Verder werd de vloer net zoals het dak en de gevels geïsoleerd met houtvezelplaat. Om de kosten te drukken voerden de eigenaars enkele werken zelf uit, zoals de isolatie, gevelbekleding en binnenafwerking.
Verplaatsbaar, recycleerbaar en afbreekbaar
Deze woning is een knap voorbeeld van circulair bouwen. Zo richtten de eigenaars de keuken en badkamer bewust in met gerecupereerde materialen. De hele woning is ook verplaatsbaar, recycleerbaar en afbreekbaar. Door de doorgedreven isolatie volstaat een houtkachel om het hele huis te verwarmen. Op die manier worden de stookkosten gedrukt. Daarnaast warmt een luchtwarmtepompboiler het sanitair water op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier op door energie uit de lucht te halen.
In ’t kort
- Architect: POLYGOON Architectuur
- Aannemer houtskelet: Luc Van Overveld
- Bewoonbare oppervlakte: 85 m²
- Bouwjaar: 2020