Zonnepanelen plaatsen? Reken op wachttijden tot mei en juni

Goed nieuws voor wie graag zonnepanelen wil laten installeren, want dat is dit jaar nog mogelijk. Veel hangt af van de installateur die je kiest, en hoe lang die moet wachten op de levering van omvormers. Hierdoor verschilt de installatietermijn van installateur tot installateur. We zochten uit hoelang je als klant vandaag gemiddeld moeten wachten.

Zonnepanelen zijn de snelste weg naar een lagere energiefactuur, zeker in tijden van hoge energieprijzen. Door die prijzen is de terugverdientijd van zonnepanelen momenteel kort. Bovendien voorziet de Vlaamse Overheid nog tot eind dit jaar een verlaagd btw-tarief van 6 procent op zonnepanelen, zowel voor nieuwe als bestaande woningen.

Wachttijden zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen is hoe dan ook een slimme investering. Maar hoe snel je van het rendement ervan kunt profiteren, hangt natuurlijk af van hoelang je erop moet wachten. Eerder schreven we al dat wie vorige zomer besliste om zonnepanelen te laten installeren, daar vandaag waarschijnlijk nog steeds op moet wachten. Het grootste probleem zit bij de lange leveringstermijnen voor omvormers, die de gelijkstroom afkomstig van de zonnepanelen omzetten in wisselstroom.

Ten vroegste in mei

Een navraag bij ODE Vlaanderen, de sectororganisatie voor duurzame energie, leert ons dat de leveringstermijnen voor zonnepanelen vandaag lichte beterschap vertonen in vergelijking met september vorig jaar. “Het is natuurlijk moeilijk om daarin een lijn te trekken”, zegt Dirk Van Evercooren, algemeen directeur bij ODE Vlaanderen. Het hangt namelijk af van installateur tot installateur.

Om te peilen naar de gemiddelde wachttijd voor klanten, deed ODE Vlaanderen navraag bij enkele bedrijven die de markt goed aanvoelen. “Sommige installateurs rekenen op wachttijden tot mei en juni, andere spreken dan weer van installatie over vijf tot zeven maanden.” Het is dus best realistisch om deze zomer nog zonnepanelen op je dak te zien liggen.

Lees ook: Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten volgens experts.

Bestellingen voor 2023

Ook de beschikbare plaats in orderboekjes bij de installateurs loopt sterk uiteen. “Bij sommigen is het orderboek voor dit jaar nog maar voor 35 procent ingevuld, bij anderen al voor 80 procent”, aldus Van Evercooren. Die laatste categorie maakt daarom werk van een capaciteitsuitbreiding, waardoor ze dus toch extra bestellingen zullen aannemen.

Ook interessant: Wat is de levensduur van je zonnepanelen en omvormer? En moet je ze vervangen?

“De leveringstermijn voor omvormers verplicht ons echter om een slag om de arm te houden. Vooral die leveringstermijn is bepalend voor hoelang klanten moeten wachten op de installatie.” Zo spreken sommige installateurs al van oktober. Kortom: het is best mogelijk om zonnepanelen op je dak te hebben tegen komende zomer, maar je wacht best niet te lang.

Investeringspremie

Wie beslist om zonnepanelen te installeren, heeft recht op een investeringspremie van de Vlaamse overheid. Die kan dit jaar oplopen tot 750 euro. Sinds 1 januari bedraagt de premie 150 euro per kilowattpiek (kWp) voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 75 euro/kWp voor installaties van 4 kWp tot 6 kWp. De premie geldt voor installaties met een ingebruikname en keuring vanaf 1 januari 2023. Vanaf 2024 zal de premie van de Vlaamse overheid dalen. Je kan je premie aanvragen op de website van Fluvius.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?

Gas combineren met hernieuwbare energie is een slimme, duurzame en toekomstgerichte oplossing voor het verwarmen van je woning. Een hybride...

Lees meer
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!

Beschik je al over een warmtepomp of plan je er een aan te schaffen? Om een optimaal rendement te halen uit je warmtepomp, doe je er goed aan ze regelmatig ...

Lees meer
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen

Het straatbeeld ziet er sinds enkele jaren een stuk anders uit. Zo worden de meeste daken en garages tegenwoordig gesierd door zonnepanelen. Overweeg jij...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken