Woontrends volgens architect Virginie: “Een goede balans tussen verbeelding en noodzaak”

Telewerken, de energiecrisis, meer nood aan daglicht op donkere dagen… al deze factoren hebben een invloed op hoe we onze woningen ontwerpen en inrichten. Wat zijn de (ver)bouw- en interieurtrends op dit moment? En welke trends mogen we nog verwachten? We vroegen het aan architect Virginie Jacobs, die wekelijks te zien is in het Waalse huizenprogramma Une brique dans le ventre op RTBF.

1. Energiezuinigheid versus budget

Architectuur is voortdurend in ontwikkeling. Zo heeft de energiecrisis een belangrijke invloed gehad op hoe we wonen. “Er is nog nooit zoveel gesproken over isolatie, zonnepanelen en warmtepompen, maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast”, zegt Virginie. “Als je het comfort in je woning wil verhogen, dan moet je in de eerste plaats de energieprestaties verbeteren. Zo kan je in een bestaande woning streven naar een beter energielabel zoals C of B. Maar dat heeft natuurlijk een grote impact op je renovatiebudget zonder nog maar rekening te houden met andere belangrijke posten zoals sanitair, elektriciteit en verwarming. Het is dus zaak om een goed evenwicht te vinden tussen je budget en energiezuinige oplossingen.”

Tip: De renovatiewerken en je budget spreiden in de tijd? Stel een renovatiemasterplan op.

2. Van een open naar gesloten indeling

Sinds het begin van de jaren 2000 raakte de open indeling in opmars. Scheidingsmuren gingen tegen de vlakte om een open gevoel te creëren. Die trend wordt nu volgens Virginie omgebogen. “Vooral sinds de coronapandemie beseffen we dat zo’n open indeling voor akoestisch ongemak zorgt. Ook met de energiecrisis merken we dat we meer energie nodig hebben om open ruimtes (vaak onnodig) te verwarmen. Daardoor is het nu een trend om meer aparte ruimtes te creëren. Onze ruimtes zijn in de loop van de tijd ook kleiner geworden door de stijgende vierkante meterprijzen.”

Tip: Klein wonen: tips om je woning groter te laten lijken.

“Bij traditionele woningen met vaak nog grote kamers, zal je hier rekening mee moeten houden. Zo kan je in een open ruimte een schuifwand plaatsen, wat ook de modulariteit bevordert. Of je kan een ruimte met een glazen deur zowel op energetisch als akoestisch vlak isoleren, terwijl je toch nog natuurlijk daglicht binnenlaat. Meer zonlicht in huis is niet alleen goed voor je energierekening maar heeft ook een gunstig effect op je welzijn”, zegt Virginie. “Tot slot zijn ook dikke gordijnen zoals bij onze grootouders weer in. Die kan je voor ramen en zelfs deuren hangen om de warmte beter binnen te houden.”

3. Opbergruimte

Een andere trend die Virginie vaststelt: nood aan opbergruimte. “Vaak wordt gekozen voor geïntegreerde opbergoplossingen op maat. Van trappen met ingebouwde kasten tot modulaire meubels, in alle materialen en kleuren die je je maar kan voorstellen. Met kasten op maat benut je de beschikbare ruimte optimaal. Zo kan een kleine woning vol vernuft zitten.” Ontdek acht originele manieren om extra bergruimte te creëren.

“Kan je een ruimte niet vergroten, maar heb je wel extra ruimte nodig? Dan kan je functies verwisselen door te spelen met het volume om een nieuwe ruimte te creëren. Zo creëerde ik een kinderkamer op de plaats waar vroeger een gesloten keuken stond. De keuken werd verplaatst naar de woonkamer om er een open keuken van te maken. Trends kunnen inspelen op de beperkingen van je woning. Dat is vaak waar verbeelding ontstaat die geen grenzen kent.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de...

Lees meer
Inbouwkasten en dressings op maat
Inbouwkasten en dressings op maat

Èggo, dat zijn niet alleen keukens: bij ons vind je ook opbergoplossingen voor het hele huis! Ontdek ons gamma opbergmeubelen en dressings op maat. Wil je...

Lees meer
Een bijkeuken zorgt voor maximaal comfort en orde
Een bijkeuken zorgt voor maximaal comfort en orde

De wasplaats -eindelijk- op orde Je kent ze wel, de traditionele wasplaats waar de wasmachine en droogkast zich bevinden tussen losstaande rekken,...

Lees meer
Wonen als een echte royalty? Het kan met deze stylingtips voor je huis
Wonen als een echte royalty? Het kan met deze stylingtips voor je huis

Jammer genoeg zijn we niet allemaal geboren met blauw bloed. Toch kan ook jij leven als een echte koning of koningin. Benieuwd hoe? Met deze vorstelijke...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken