Lenen via mijn VerbouwLening niet meer gratis

Heb je weinig centen, maar wil je toch verbouwen? Dan kan je sinds september vorig jaar - onder bepaalde voorwaarden - een beroep doen op Mijn VerbouwLening. Deze gunstige lening was aanvankelijk volledig renteloos. Tot begin deze maand. De renteloze lening is nu een krediet met 2,25% rente.

Rente en wachttijden voor Mijn VerbouwLening

Om Vlamingen aan te moedigen om hun huis te renoveren, introduceerde de Vlaamse overheid Mijn VerbouwLening. Sinds september 2022 kan je deze bijzondere lening aanvragen. Het gaat om een lening van maximum 60.000 euro, met een afbetalingstermijn van maximum 25 jaar. Vanaf 1 februari 2023 is deze lening niet meer renteloos, maar betaal je 2,25% rente. Bovendien lopen de wachttijden tussen aanvraag en eventuele goedkeuring op tot minstens 3 maanden.

Mijn VerbouwLening volgt de wettelijke rente

De forse rentestijgingen hebben ervoor gezorgd dat Mijn VerbouwLening niet langer renteloos is. De lening, die tot 2026 aangevraagd kan worden bij het Energiehuis, is renteloos zolang hij onder de wettelijke rente van 3% blijft. Die wettelijke rente wordt aan het begin van elk nieuw jaar door de FOD Financiën vastgelegd. 

Geert Flipts, woordvoerder van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA): “Vorig jaar was de wettelijke rente lager dan 3%. Daardoor konden we de lening renteloos aanbieden. Vandaag is de wettelijke rentevoet 5,25%. Daardoor betaal je nu 2,25% rente. Toch blijft dit een interessante lening, die je elders niet zult vinden.”

12.100 renovaties met Mijn VerbouwLening

Mijn VerbouwLening laat de Vlaming niet onberoerd. Reeds 12.100 Vlamingen vroegen deze lening aan. Zij gebruikten de lening voor de isolatie van hun dak, de plaatsing van zonnepanelen, de installatie van een energiezuiniger verwarmingssysteem … kortom om hun huis een energetische update te geven. Geen luxe als je weet dat renoveren duurder wordt en nog maar 3% van ons huizenpark energielabel A draagt. 

De voorwaarden van Mijn VerbouwLening

Wil je beroep doen op Mijn VerbouwLening, dan moet je huis minstens 15 jaar oud zijn. Daarnaast houdt het Energiehuis rekening met volgende inkomensgrenzen:

  • Alleenstaande: maximaal inkomen van 51.840 euro;
  • Alleenstaande met 1 persoon ten laste of koppel zonder persoon ten laste: maximaal inkomen van 74.060 euro;
  • Alleenstaande met meer dan 1 persoon ten laste of koppel met 1 of meer personen ten laste: maximaal inkomen van 74.060 euro + 4.160 euro per persoon extra ten laste.

De volledige voorwaarden kan je nalezen op www.vlaanderen.be.

“Mijn VerbouwLening blijft de goedkoopste lening”

Leningen die tot 31 januari zijn aangevraagd blijven renteloos. Bovendien is de rente een vaste rente. Valt dus af te wachten wat de wettelijke rente begin 2024 zal zijn. Zal de lening terug renteloos worden of wordt de huidige rente aangepast? Los van de rente-invoering zal er aan het systeem niets veranderen. “Dezelfde rentekorting blijft gegarandeerd, waardoor het de goedkoopste lening blijft die bestaat”, aldus het kabinet van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). 

TipNaast Mijn VerbouwLening bestaat er sinds oktober 2022 Mijn VerbouwPremie. Ontdek in dit artikel alles over deze premie: Via Mijn VerbouwPremie krijg je tot 50% van je verbouwfacturen terugbetaald.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget

Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...

Lees meer
Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?
Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?

Een nieuw jaar betekent dikwijls ook heel wat veranderingen. Zo zijn er voortaan binnen het Vlaams Energie- en Klimaatplan nieuwe eisen en maatregelen die...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken