Hoge rente doet ons langer lenen: afbetalen op 25 jaar de nieuwe norm?

De aankoop van een woning is tegenwoordig een hele uitdaging voor veel mensen. Door de hoge rente kiezen veel kredietnemers momenteel voor een lening op 25 jaar. Dat leiden we af uit data van Spaargids.be. Maar is langer lenen de juiste beslissing?

Keuze voor langer lenen verdubbelt

Uit cijfers van KBC-bank blijkt dat drie op de vijf langer leent dan eerst. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een paar maanden geleden. Bij jongeren tot 35 jaar is dat maar liefst vier op de vijf. Ook andere banken nemen deze trend waar. Hoe komt het dat die shift naar een lening op 25 jaar nú plaatsvindt? 

We bevinden ons in een tijd van hoge vastgoedprijzen, stijgende rentevoeten en een eventuele renovatieplicht. Dus wie gaat lenen, neemt meestal een lening op 25 jaar door het hoge kostenplaatje. Door bovenstaande factoren is het aantal vastgoedtransacties dit jaar ook afgenomen. In de eerste twee maanden van dit jaar is er een daling van 14,2% in Vlaanderen, 4% in Wallonië en 6,4% in Brussel. Dat meldt Fednot, de Koninklijke Federatie van het Notariaat.

Voor- en nadelen van langer lenen

Lenen op een termijn van 25 jaar betekent dat je maandelijks minder moet aflossen dan voor een lening met een kortere looptijd. Maar, aan het einde van de rit is het totaal betaalde bedrag hoger bij een lening op lange termijn. Stel: je koopt een huis van 250.000 euro aan een rentevoet van 3,5% met een lening op 20 jaar. Dan heb je na die termijn 346.000 euro betaald. Ga je voor een lening op 25 jaar dan kom je uit op een eindbedrag van 373.000 euro. Een verschil van maar liefst 27.000 euro.

“Probeer korter te lenen. Want hoe langer je leent, hoe meer je betaalt”, tipt geldexpert Paul d’Hoore. “Wanneer zou het wel interessant zijn? Als je zeker weet dat de inflatie in de looptijd van 25 jaar continu hoger zou zijn dan de rente. Want je loon zal voortdurend aangepast worden en je lening niet. Maar dat is weinig denkbaar.”

Je eigen middelen en inkomen

Banken geven leningen vaak op basis van de een-derde regel. Dat wil zeggen dat het maandelijks af te lossen bedrag voor je lening niet hoger mag zijn dan een derde van je inkomsten. Als je aflossing dit bedrag toch overschrijdt, kan je ervoor kiezen een lening op langere termijn aan te gaan. Zo zal je door langer te lenen en dus maandelijks minder af te lossen, mogelijk wel voldoen aan de een-derde regel. Dat maakt het iets makkelijker om een lening vast te krijgen.

Al blijkt dat gezinnen het steeds zwaarder krijgen om een nieuwe lening af te betalen. Volgens de betaalbaarheidsindex van De Tijd heeft een doorsnee gezin met de huidige rentes en prijsstijgingen bijna 40% van het gezinsinkomen nodig. Dat overschrijdt dus de een-derde regel.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget

Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...

Lees meer
Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot
Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot

SPLENDID Woningen & Villabouw en LIBURNI Projects zijn dynamisch actief en creatief op het gebied van woningbouw in de regio's Limburg, Antwerpen en...

Lees meer
Bespaar op je energiefactuur: zet in op duurzame woontechnieken
Bespaar op je energiefactuur: zet in op duurzame woontechnieken

De huidige energieprijzen rijzen de pan uit. Door in te zetten op duurzame woontechnieken, kan je de bedragen op je factuur al voor een groot stuk doen...

Lees meer
Renoveer je woning grondig en profiteer van de totaalrenovatiebonus!
Renoveer je woning grondig en profiteer van de totaalrenovatiebonus!

BENOveren, van deze term heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Netwerkbeheerder Fluvius zet er dan ook volop op in. Zij willen dat iedereen beter renoveert, ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken